Birbirlerine zıt olanları bir araya getirmesi
Allah; hararet, burudet, rutubet, yubûset (kuruluk) gibi birbirlerine zıt olan unsurları canlı varlıkların terkibinde bir araya getirmiştir. Bundan daha mükemmel iş ne olabilir?
27.08.2019 00:00:00





İmam Gazali hazretleri şöyle buyurmuştur:
Birbirlerine aykırı olan varlıkları bir araya getirmesi meselesine gelince, Allah; gökler, yıldızlar, hava, yer, denizler, hayvanlar, bitkiler, çeşitli madenler ve şekilleri, renkleri, tatları ve birçok vasıfları birbirlerine uymayan varlıkları bir araya getirmiştir.
Sonra canlı varlıklarda, et, kemik, adale, damar, beyin, cilt gibi çeşitli şeyleri cemetmiştir.
Birbirlerine zıt olanları bir araya getirmesi meselesine gelince, Allah; hararet, burudet, rutubet, yubûset (kuruluk) gibi birbirlerine zıt olan unsurları canlı varlıkların terkibinde bir araya getirmiştir.
Bundan daha mükemmel iş ne olabilir? Bunları ayrı ayrı anlamak veya anlatmak, ancak dünya ve ahirette bunları mufassal şekilde bilene müyesserdir.
Evet, bütün bunları derinlemesine şerh ve izah etmek, uzun vakitlere müstenittir.
TENBÎH:
Kullardan bu vasfa lâyık olan o kişidir ki, dış görünüşteki edep ve terbiye kaidelerini, iyi davranışları ile, iç görünüşteki yani kalbi olan davranışlarındaki incelikleri bir araya getirir. Marifeti tam, siyreti güzel olan kişiye (mecazî anlamda) cami denebilir. Bu sebeple kâmil kişiyi şöyle tarif ettiler:
"Kâmil insan o kişidir ki; marifetinin nuru, veraının nurunu söndürmez!"
Sabır ile basireti bir araya getirmek de imkânsızdır. Bundan dolayıdır ki, zühd-ü takvaya karşı son derece sabırlı olan kişide basiret göremiyoruz. Bunun aksi olarak da, basiret sahibinde de sabır görülemiyor. İşte Cami, sabırla basiret arasını cemedendir.
OKAN EGESEL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.