Bayram sofranızı doğru kurun
Kurban bayramında sağlığımı korumak istiyorum
diyorsanız uygun besin seçimi, bayram sofrasının
doğru şekilde kurulması, tatlı tüketimi, gıda güvenliği, etlerin saklanması, hazırlanması ve doğru pişirme yöntemleri hakkındaki önerilere kulak vermelisini
22.10.2012 00:00:00
Kurban bayramı tüketilen protein miktarının oldukça fazla olduğu bir zaman dilimidir. Fazla yağ ve tuz tüketimi sonucu kan basıncını çok artırarak hipertansif krizlere ve kalp krizi gibi sağlık problemleriyle karşılaşılabilir. Kontrol elden bırakılırsa, kilo artışı dışında hazımsızlık, mide yanması, gaz vb gibi bağırsak şikâyetleri ile karşılaşılabilir. Özellikle diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları gibi sağlık problemlerine sahip bireyler bu dönemde beslenme düzenlerine bir kat daha dikkat etmelidir.
- Günde bir öğünden fazla et tüketmemeye özen gösterin. Kavurma veya kızartma yöntemiyle pişirilen etin sindirimi zor olduğu için kızarmış, soslu et yemekleri yerine haşlanmış veya ızgara etler tercih edin. Bayram yemeğimizi özellikle kurban etinin yağsız tarafından pişirmeye dikkat edin. Tek öğün ve fazla miktarda alınan her besin kalp hastalıklarında ani şikâyetlere sebep olabilir. Az az ve sık sık beslenin.
- Kavurma yapmak istiyorsanız etin kendi suyunu kullanarak kavurma yapabilirsiniz. Bayramdan sonra kemerlerin sıkmasını istemiyorsanız pişirme sırasında lezzet vermek amacıyla iç yağı, kuyruk yağı, tereyağı gibi yağ ilavesi yapmayın.
Bayramda et tüketimi fazla olduğu için masadan tuzluğu ve sucuk, salam gibi işlenmiş et ürünlerini kaldırın.
- Etin yanına hamur işi ve pilavı yerine buharda pişmiş sebzeler, çok az zeytinyağı ilave ederek hazırlanan sebze yemekleri, salatalar ile daha düşük kalorili, hafif ve sağlıklı menüler hazırlayın. Böylece C vitamini, potasyum gibi vitamin ve minerallerden zengin yeşil yapraklı sebzeler ve çiğ olarak tüketeceğiniz bol limonlu bir salata ette bulunan demirden daha fazla faydalanmanızı, fazla etin vücuda yapacağı toksik etkilerden korunmanızı sağlar.
- Mangal yapacaksanız etlerin yanında sebze ızgara da pişirin. Kansere zemin hazırlayan etki
lerden korunmak için ızgara yapılırken etleri mümkün olduğu kadar kömürden uzak tutarak çok yüksek ısıda çok uzun süre pişirmekten, kavurmaktan ve kızartmaktan kaçının.
- Bol limon eklenmiş salata ve sebzelerle birlikte kurban eti tüketimi hazmı kolaylaştırır. Salatalara lezzet ve aroma katmak için limon+mandalin suyu karışımı ekleyin.
- Bayram sohbetlerinin olmazsa olması çay ve kahvedir. Etli bir yemeğin hemen üzerine çay-kahve içmek de etin içindeki demirin vücut tarafından kullanımını azaltacağı için çay-kahve tüketiminin yemekten 2,5 saat sonra olmasına dikkat edin.
- Bayram boyunca günde en az 12 bardak su içmeyi alışkanlık haline getirin. Gidilen her yerde ikram edilen asitli-gazlı içeceklere hayır demeyi alışkanlık haline getirin. (HABER MERKEZİ)
- Günde bir öğünden fazla et tüketmemeye özen gösterin. Kavurma veya kızartma yöntemiyle pişirilen etin sindirimi zor olduğu için kızarmış, soslu et yemekleri yerine haşlanmış veya ızgara etler tercih edin. Bayram yemeğimizi özellikle kurban etinin yağsız tarafından pişirmeye dikkat edin. Tek öğün ve fazla miktarda alınan her besin kalp hastalıklarında ani şikâyetlere sebep olabilir. Az az ve sık sık beslenin.
- Kavurma yapmak istiyorsanız etin kendi suyunu kullanarak kavurma yapabilirsiniz. Bayramdan sonra kemerlerin sıkmasını istemiyorsanız pişirme sırasında lezzet vermek amacıyla iç yağı, kuyruk yağı, tereyağı gibi yağ ilavesi yapmayın.
Bayramda et tüketimi fazla olduğu için masadan tuzluğu ve sucuk, salam gibi işlenmiş et ürünlerini kaldırın.
- Etin yanına hamur işi ve pilavı yerine buharda pişmiş sebzeler, çok az zeytinyağı ilave ederek hazırlanan sebze yemekleri, salatalar ile daha düşük kalorili, hafif ve sağlıklı menüler hazırlayın. Böylece C vitamini, potasyum gibi vitamin ve minerallerden zengin yeşil yapraklı sebzeler ve çiğ olarak tüketeceğiniz bol limonlu bir salata ette bulunan demirden daha fazla faydalanmanızı, fazla etin vücuda yapacağı toksik etkilerden korunmanızı sağlar.
- Mangal yapacaksanız etlerin yanında sebze ızgara da pişirin. Kansere zemin hazırlayan etki
lerden korunmak için ızgara yapılırken etleri mümkün olduğu kadar kömürden uzak tutarak çok yüksek ısıda çok uzun süre pişirmekten, kavurmaktan ve kızartmaktan kaçının.
- Bol limon eklenmiş salata ve sebzelerle birlikte kurban eti tüketimi hazmı kolaylaştırır. Salatalara lezzet ve aroma katmak için limon+mandalin suyu karışımı ekleyin.
- Bayram sohbetlerinin olmazsa olması çay ve kahvedir. Etli bir yemeğin hemen üzerine çay-kahve içmek de etin içindeki demirin vücut tarafından kullanımını azaltacağı için çay-kahve tüketiminin yemekten 2,5 saat sonra olmasına dikkat edin.
- Bayram boyunca günde en az 12 bardak su içmeyi alışkanlık haline getirin. Gidilen her yerde ikram edilen asitli-gazlı içeceklere hayır demeyi alışkanlık haline getirin. (HABER MERKEZİ)
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.