Bakkala ilgi arttı
Mastercard’ın araştırması, karantina döneminin tüketicilerin yerel dükkan ve mağazalara bağlılığını artırdığını gösterdi. Eve kapanma sürecinde Avrupa’da her 3 tüketiciden 2’si, Türkiye’de de tüketicilerin yarısı, yakın çevrelerinde yeni dükkânlar keşfetti
09.07.2020 16:00:00





Mastercard tarafından yaptırılan araştırma, Avrupa'da Covid-19 salgın dönemi sonrası en hızlı sıçrama yapan küçük işletmelerin kasap, fırın ve manavlar olduğunu; Covid-19 pandemi döneminde e-ticarette yaşanan ivmenin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini ortaya koydu. Bağımsız araştırma şirketi Fly, araştırma kapsamında Haziran ayında Avrupa çapında Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 16 ülkede 10 bin kişi ile anket gerçekleştirdi. Araştırma sonuçlarına göre Türkiye'de salgın süresinde yaşanan eve kapanma dönemi sonrası alışveriş yapan tüketicilerin yüzde 59'u, esnafın işlerinin düzelmesine yardımcı olmak için kendi çevrelerindeki dükkânları kullanmaya çalıştıklarını, yüzde 45 de karantina başladığından beri yakın çevrelerinde yeni dükkân ve mağazalar keşfettiklerini ifade etti. Avrupa genelinde her 3 kişiden 2'si (yüzde 65), Türkiye'de ise neredeyse her 4 kişiden 3'ü (yüzde 71), pandemi sona erdikten sonra kendi çevrelerindeki yerel dükkânlardan alışveriş yapmaya devam etmeyi planladıklarını belirtiyor.
Eve süt servisi canlandı
Karantina dönemi sonrası bir sıçrama görmesi beklenen diğer dükkânlar arasında kuaför ve berberler geliyor. Tüketicilerin yarıdan fazlası (yüzde 56) evde saçlarını kendileri kesmek ya da aile bireyleri veya arkadaşlarına kestirmek yerine kendi kuaförlerini bekliyor. Öte yandan Avrupa'da da, Türkiye'de de bu süreçte geleneksel yolla süt satışlarında da bir canlanma oldu. Araştırma sonuçları içinde Türkiye'yi diğer ülkelerden ayrıştıran en büyük fark da bu alanda oldu. Türkiye'de insanların yüzde 46'sı eve kapanma döneminde eve süt getirttiklerini söylüyor ve yüzde 42'si bu hizmeti almaya devam etmek istiyor. Avrupa'da eve süt getirtenlerin oranı yüzde 20'de, bu hizmeti almaya devam etmek isteyenlerin oranı da sadece yüzde 18'de kalıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.