Bafra pidesi: Karadeniz’in lezzet yıldızı
Bafra pidesi, Karadeniz bölgesinin en sevilen lezzetlerinden biridir
25.05.2024 23:31:00 / Güncelleme: 25.05.2024 23:37:21
Ahmet Haydar Tarhanlı
Ahmet Haydar Tarhanlı





Samsun ve çevresinde sıkça tüketilen bu nefis pide, içi kıymalı harçla doldurulmuş, dışı ise tereyağı ile cilalanmıştır. Çıtır çıtır hamuru ve doyurucu iç harcıyla damakları şenlendiren bu pideyi evde yapmak oldukça keyifli!
İşte size Bafra pidesi tarifinin adım adım yapılışı:
Malzemeler:
Hamur İçin:
3 su bardağı un (300 gram)
1 su bardağı su (200 mililitre)
1 silme çay kaşığı instant maya (4 gram)
1 silme çay kaşığı tuz (5 gram)
İç Harcı İçin:
300 gram az yağlı dana kıyma
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Üzeri İçin:
4 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Hamur Hazırlığı:
Un, su ve mayayı birleştirip tezgahın üzerinde veya derin bir kapta 5 dakika yoğurun.
Tuzu da ekleyip hamuru pürüzsüz ve yumuşak bir hal alana kadar yoğurmaya devam edin.
Hamuru hafifçe unladığınız bir kaba alın ve üzerini örtün. Hamurun mayalanması için 1-1.5 saat kadar dinlendirin.
İç Harcın Hazırlanması:
Bir tavada kıymayı su ekleyerek kavurun.
Kıyma suyunu çekip kahverengi bir hale gelince ocaktan alın.
Kavrulan kıymaya karabiber ve ufak küpler halinde doğradığınız soğanı ekleyip soğumaya bırakın.
Hamurun Şekillendirilmesi:
Mayalanan hamuru hafifçe unlanmış tezgaha alın, havasını bastırarak çıkartın ve dört eşit parçaya bölün.
Dıştan içe doğru katlayıp yuvarlayın ve üzerini unladıktan sonra örtüp 45 dakika tezgahta dinlendirin.
Dinlenen hamurları merdane yardımıyla hafifçe unladıktan sonra uzun şekilde açın.
Elinizle de arada çekip uzatın ve fazla undan kurtulun.
Pideyi Pişirme:
Açtığınız hamurun ortasına kenarlardan boşluk kalacak şekilde 4 yemek kaşığı kadar kıymalı harçtan koyun.
Hamurun kenarlarını yukarıda birleştirip sıkıca kapatın.
Pideyi kenarlardan çekip dilediğiniz boyuta uzatın.
Fırını 230 derecede fanlı olarak ısıtın.
Pideleri yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye ikişer ikişer yerleştirin ve fırının alttan bir üstteki gözünde 12 dakika pişirin.
Kızaran pideleri çıkar çıkmaz tepsiden başka bir yere alın ve sıcağı sıcağına her yerine tereyağı sürün.
Lezzeti arttırmak için pidenin üzerini bıçakla kesip içine ufak parçalar halinde tereyağı bırakıp, dilimleyip servis edin.
Bafra pidesi, taptaze ve ev yapımı
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.