Avukatlar seçim değil geçim derdinde
Hükümetin İstanbul başta olmak üzere çok sayıda avukatın bulunduğu illerde baroları bölecek olması Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu başta olmak üzere baro başkanlarını harekete geçirdi. Feyzioğlu ve baro başkanları Ankara’da bir dizi görüşmeler yaparak, yasa hazırlığının önüne geçmeye çalışıyor. Barolar "Bizim sorunumuz seçim değil geçim" görüşünü öne çıkarıyor.
11.06.2020 17:31:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
AK Parti, baro sisteminde önemli değişiklikler öngören yasa değişikliği hazırlığında son aşamaya geldi. Barolar ise başta Adalet Bakanı Abdulhamit Gül olmak üzere iktidar partisi AK Parti'yi ziyaret ederek, çoklu baro sistemi ve seçim sistemi değişikliğine ilişkin çalışmaların durdurulmasını istedi.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve 80 baroyu temsilen 31 baro başkanı, Çarşamba sabah saatlerinden gecenin ilerleyen saatlerine kadar süren ziyaretlerinde, "Salgın döneminde avukatlar olarak bürolarımızı kapattık, çok ağır sıkıntılar yaşadık. Böyle bir dönemde, siz baroların seçim sistemi yapısını değiştirmek istiyorsunuz; biz seçim değil, geçim derdindeyiz" mesajını iletti. Adalet Bakanı Gül ise baroların taleplerini ve önerilerini dinleyip not aldı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bunları ileteceğini ifade etti.
Büyükşehirlerde baro sayısı artacak
AK Parti yönetimi, barolarla ilgili yasa değişikliği teklifi ile ilgili çalışmasını büyük ölçüde şekillendirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talebi doğrultusunda, çoklu baro sistemi öngörülürken, seçim sistemi değişikliğinden vazgeçildi. AK Parti'nin yaptığı çalışmaya göre, Türkiye Barolar Birliği'nin çatı kuruluş olarak tek kalması planlanırken, üye sayısı çok olan Ankara, İzmir, İstanbul gibi büyük illerde birden çok baro kurulmasının yolu açılıyor. AKP'nin taslak çalışmasına göre avukat sayısı 5 binin üzerinde olan illerde 2 bin üye ile yeni il barosu kurulabilecek. İdeolojik çağrışımlar yapmaması için de tıpkı noterlerde olduğu gibi barolar numaralandırılacak.
Düzenleme son şeklini almadı
AKP yöneticilerinin ise henüz düzenlemenin teklif haline getirilmediğini, zaten barolarla görüşerek son biçimini vermeyi düşündükleri vurgulandı. Baro başkanlarının talepleri ise özetle şöyle:
• Pandemi sürecinde meslektaşlarımız büyük zorluklarla karşılaştı. Hepimiz 15 Mart'tan itibaren bürolarımızı kapattık. Birçok bağlı çalışan avukatımız işten çıkarıldı, sigorta primleri ödenmedi, maaşlarını alamadıkları için giderlerini, elektrik borcunu ödeyemedi. Avukatların sorunları pandemi döneminde daha da büyürken, siz soruna sadece seçim ya da yapısal sorun diye getirdiğinizde karşılık bulamazsınız. Çünkü bizim sorunumuz seçim değil geçim.
• Kimlerle konuşuyorsunuz, kimlerin görüşlerini alıyorsunuz bilmiyoruz ama referanslarınız yanlış ve size yanlış şeyler anlatılıyor ve bu anlatılanların sahada uygulama alanı olmaz. Çünkü sahada olan bizleriz.
• İlk düğmeyi yanlış iliklerseniz, diğer düğmeler de yanlış iliklenir. 19 Mayıs ve 1 Haziran'daki bildirgelerimizde de belirttiğimiz gibi yasa değişikliği sürecini sona erdirin, sağlıklı bir süreçte oturalım müzakere yapalım, ortak mutabakatla değişiklik yapalım.
• Baro başkanlarımız o kadar yolu bir tek saikle geldiler; hukukun üstünlüğüne katkı sunmak, baroların demokratik yapısının bozulmamasını sağlamak. Bu yapıyı değiştirirseniz hukukun üstünlüğüne çok ciddi darbe vuracaksınız, anayasal bir suç işlenecek. Hukukun üstünlüğüne inanan devletler statüsünden, otoriter, hukuku tanımayan devletler statüsüne indirgeneceksiniz.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.