Avrupa'daki durgunluk olumsuz etkiliyor
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre, yılın ilk 4 ayında Türkiye'nin serbest bölgeler dahil toplam makine ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.6 azalmayla 8.9 milyar dolar oldu.
25.05.2024 21:48:00
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ





Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre, yılın ilk 4 ayında Türkiye'nin serbest bölgeler dahil toplam makine ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.6 azalmayla 8.9 milyar dolar oldu. Makine ihracatı, son 12 aylık dönemde yüzde 5.4 artarak 28.1 milyar dolara ulaştı. Yine 12 aylık karşılaştırmada makine ithalatı yüzde 12.9 düşerek 45.5 milyar dolar oldu. Yaptırımların etkisiyle Rusya'ya makine ihracatındaki düşüş yüzde 20'ye yaklaşırken, ilk 4 ayda Suudi Arabistan'da yüzde 30.7, Özbekistan'da yüzde 29.7, Mısır ve Cezayir'de yüzde 15 kadar ihracat artışı sağlandı.
Toplamda 2.5 milyar dolara yaklaşan ihracat tutarıyla Almanya, Rusya ve ABD, bu dönemde ilk 3 pazar olma özelliklerini korudu. MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, "Enerjinin hemen ardından Türkiye'nin en büyük ithalat kalemi durumundaki makinelerden verdiğimiz açık, kota ile sınırladığımız altın ithalatından çok daha önemli ve acil tedbirler geliştirilmeye muhtaçtır. Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi, bizde de en büyük alıcı ve kullanıcı durumundaki kamu, alımlarında yerli makineleri mutlak surette tercih ederek Hazine ve Maliye Bakanlığımızın tasarruf tedbirlerine uyum sağlamalıdır. İthal makinelerin satın alma maliyetlerinin ötesinde servis, bakım, yedek parça gibi ömür boyu hizmet ihtiyaçlarıyla da kalıcı bir gider kalemine dönüştüğünü, rakiplerimizin teknoloji geliştirmesine kaynak oluşturduğunu gözden kaçıramayız. Çin'den makine ithalatının yılın ilk 3 ayında yüzde 8.7 kadar düşmesini, genel bir farkındalığın oluşmaya başladığına dair ilk işaretler olarak okuyoruz."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.