Avrupa pazarı hareketlendi
Avrupa'da pandeminin etkisini kısmen yitirmesi piyasaları hareketlendirdi. Brüksel Ticaret Başmüşaviri İsmail Gencay Oğuz, Avrupa ülkelerinin üretim ve tedarikte Uzak Doğu bağımlılığının azaltılması için orta ve uzun vadede adımlar atmayı düşündüğünü, bunun Türkiye için avantaj anlamına geldiğini söyledi.
21.06.2020 17:57:00





M. YASİN ERKOL / İSTANBUL
Brüksel Ticaret Başmüşaviri İsmail Gencay Oğuz, Avrupa ülkelerinin üretim ve tedarikte Uzak Doğu bağımlılığının azaltılması için orta ve uzun vadede adımlar atmayı düşündüğünü söyledi. Kopenhag Ticaret Müşaviri Çağrı Alpgiray Kale ile birlikte Türk ihracatçıların sorularını cevaplandıran Oğuz, Belçika'da önlemlerin 4 Mayıs tarihinden itibaren üç aşamada kaldırılmasına karar verildiğine işaret ederek, "11 Mayıs'tan itibaren mağazalar açıldı. 8 Haziran'dan itibaren restoran ve kafeler de açıldı. Festival ve toplu etkinlikler 31 Ağustos'a kadar yasak" dedi. Oğuz, şunları söyledi: "Belçika'da 250 bine varan Türk nüfus var. Mağdur olunmaması için Türkiye'den Belçika'ya Belçika'dan Türkiye'ye karşılıklı uçuşlar başlatıldı ama vatandaşlık ve oturma izni şartı var. 125 milyar Euro'luk ekonomik tedbir paketi açıklandı. Gayri safi yurtiçi hasıla birinci çeyrekte yüzde 2.4 daraldı. Asıl etkinin ikinci çeyrekte görülmesi bekleniyor. Sanayi üretiminde yüzde 24, inşaat üretiminde ise yüzde 39'luk düşüş var. İşsizlik oranları yüzde 5.6'ya yükseldi. İhracat yüzde 24 oranında, ithalat ise yüzde 28.8 oranında geriledi. E-ticarette Mart'ta yüzde 30, Nisan'da yüzde 50 artış var. Hizmet sektörü GSYİH'nin yüzde 75'ini oluşturuyor. Belçika'nın 397.7 milyar Euro'luk ihracatı, 381 milyar Euro'luk ithalatı var. Diğer AB ülkelerine yönelik transit ticaret ve dağıtım merkezi olma özelliğini de taşıyor. Belçikalı firmalar Türkiye'deki iş yapma kültürüne hakimler ve takip ediyorlar. Türkiye'deki 2002-2019 yılları arasındaki doğrudan yatırımları 8.7 milyar dolar. 680 Belçikalı firmanın yatırımı var ülkemizde ve faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye'den Belçika'ya ihracat yapmak isteyen firmalarımız başta Belçika olmak üzere yerleşik Türk vatandaşları hedef alıyor. Orta ve uzun vadede Avrupa pazarını hedeflemeleri gerek.
Belçikalılar her zamankinden daha çok çevrimiçi. E-ticarette önemli bir artış var. Bu durum geleceğe de yansıyacak. Önceden küçük ve daha az önemli ürünler tercih edilirken. Ev bahçe ürünleri, daha yüksek meblağlı ürünler alınmaya başladı."
Danimarka fazla etkilenmedi
Kopenhag Ticaret Müşaviri Çağrı Alpgiray Kale de Danimarka pazarına ilişkin şu tespitlerde bulundu: "Yaklaşık 110 milyar dolarlık ihracatı 100 milyar dolarlık ithalatı oluyor. Ülkenin ekonomisi pandemi döneminde yüzde 2.1 daraldı. Danimarka diğer Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığı zaman az etkilendi. İhraç ürünleri eczacılık gibi ürünler olduğu için fazla daralma yaşamadı. Uçuşlar başladı ama turistik ziyaretler 31 Ağustos'a kadar yasak. Belgelemek şartıyla iş görüşmesi için gidilmesi mümkün. 2019'da turizm gideri 7 milyar dolar olmuş. Türkiye'nin payı yüzde 5'ti. Türkiye ve Danimarka'nın dengeli bir ticareti var. 1 milyar dolarlık ihracat, 800 milyar dolarlık da ithalatımız söz konusu. Zayıf yönleri nüfus az ve nüfus artış hızı yavaş... Dinamik bir pazar değil, iç vergilerin yüksek olması diğer İskandinav ülkelerinde olduğu gibi iş yapma kültürü ağır. Yani pratik değiller. Yerleşik ve Danimarka vatandaşı olan 100 binin üzerinde Türk var. Tüketim alışkanlıkları Türklere benzeyen insanlar da hesaba katıldığında 200 bin gibi bir potansiyeli var nüfusun yüzde 5'ine yakını potansiyel arz ediyor. İki büyük süpermarket markası piyasanın yüzde 90'nından fazlasına hakim. Danimarka'da vaka sayısı normal düzeyde seyrettiği için maske kullanımı olmadı. Dolayısıyla tıbbi malzemelere yönelik bir talep oluşmadı. Danimarka'da son birkaç yıldır dolandırıcılık faaliyetleri oluyor. Firmaları taklit edenler dolandırıcılar var. İthalat yapan firmaların Ticaret Müşavirlikleriyle irtibat kurması firma güvenliği açısından sağlıklı olacaktır."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.