(dünden devam…)
"Şeyh Sedeke:
Ehl-i Beyt soyundan gelen Şeyh Sedeke, Atatürk'e Millî Mücadele yıllarında ciddi destek veren bir âlimdir. Torunu da Şeyh Sedeke'nin adını taşıyor. Şeyh Sedeke, dedesi ve babasının Mareşal Fevzi Çakmak ile çekilen fotoğrafını da göstererek dedesinin Atatürk ile olan bağlantısını şöyle anlatıyor: "Millî Mücadele döneminde, Ehl-i Beyt soyundan gelen dedem Şeyh Sedeke askere erzak ve silah yardımı yapmış. Bin adet silah temin edip Atatürk'e teslim etmiş. O dönemde askerin elbiseleri yırtık, halleri perişanmış. Onlar destek olmuşlar Atatürk'ün askerlerine. Dedem, Atatürk'e bir konak vermiş. Atatürk'e verdikleri konak ile kendi evlerinin bahçesi iç içeymiş.
Atatürk Silvan'a geldiğinde o konakta kalırmış ve bahçede dedem Şeyh Sedeke ve bölgenin ileri gelen âlimleriyle kahvaltı yapıp sohbet edermiş. Konağın önünde etrafı telle çevrilen yere çadır kurup orada savaş planlarını dedem, bölgenin âlimleri ve beyleriyle istişareler yaparmış. Atatürk orada Kur'an okurmuş. Dedesi, Atatürk'ün çok bilgili ve âlim bir kişi olduğunu Atatürk'ün eşinin de çok bilgili olduğunu söylermiş. Atatürk'ün dinsiz imansız olmadığı gibi tam tersi dindar bir kişiliği olduğunu dini çok iyi bildiğini anlattı."
Kazım Yıldırım:
"Bugün Hatay'a bağlı olan Dörtyol, Millî Mücadele yıllarının başladığı dönemlerde Adana'ya bağlıdır. Atatürk'ün önderliğinde bu bölgede ciddi bir direniş olmuş. Bu bölgedeki direnişe Sinan Tekellioğlu önderlik etmiş. Atatürk'e Ehl-i Beyt soyundan gelen aileler büyük destek vermişler. Bunlardan biri bizim büyük dedemiz Hacı Emin Küçük Hoca'dır. Dedem 1884 yılında Dörtyol'un Özerli köyünde doğmuş hem anne hem baba tarafından seyittir. İmam Zeynelâbidin evlatları olarak Bağdat'tan bu bölgeye gelmişler. Dedem bu bölgede çok sevilen bir Allah dostu imiş.
Millî Mücadele'de Atatürk'e destek olan gerçek hocalardanmış. Hatay'ın Türkiye'ye katılmasından tutun da Millî Mücadele'de düşmana karşı savaşmaya kadar her konuda Atatürk'ün yanında yer almış, Atatürk'ü bizzat tanımış ve Atatürk'ün dindar kişiliğine ve gerçek din âlimlerine ne kadar değer verdiğine şahit olmuştur. Dedem Emin Hoca Atatürk'ün hocaları topladığı bir hadiseyi anlatırmış. İstiklal Mahkemeleri kurulunca Atatürk'ün hocaları topladığı haberi geliyor. Dedem de gideceğini söyleyince etrafındakiler 'sakın gitme Atatürk seni asar' diyorlar.
Dedem, 'Atatürk çağırdıysa assa da giderim' diyor. Adana'dan Ankara'ya gidiyor. Dedem bakıyor yerde Kur'an-ı Kerim. Dedeme ve yanındakilere 'atlayın üstünden' diyorlar. Dedem Emin Hoca 'ben atlamam' diyor. 'Ya atlarsın ya kelleni alırız' denilince, dedem 'ne yaparsanız yapın ben atlamam' diyor. O zaman, 'sen şu tarafa geç' diyorlar. Çok az hoca Kur'anı Kerim'in üzerinden atlamıyor. Bunlardan biri benim dedem Hacı Emin Hoca'dır." (devam edecek…)
- Büyük Ortadoğu Projesi’nin Türkiye ayağı / 24.10.2024
- Mustafa Kemal ile beraber hareket dönemi-II / 10.12.2020
- Mustafa Kemal ile beraber hareket dönemi-I / 09.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-VI / 08.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-V / 07.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-IV / 04.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-III / 03.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-II / 02.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-I / 01.12.2020