ANALİZ - İlk günden anormalleştik
Türkiye'de 1 Mart'ta ilan edilen 'kontrollü normalleşme' dönemi, 6 Mart Cumartesi günü adeta tuz buz oldu. Özellikle İstanbul'da görülen yoğunluk ve tedbirsizlik korkuttu. Dahası vaka, hasta ve ağır hasta sayısı ülke genelinde artıyor. İlk doz aşılama ise 7.5 milyonda takılıp kaldı.
07.03.2021 20:00:00





YENİ MESAJ / ANALİZ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın dün akşam açıkladığı 27 Şubat-5 Mart arasını kapsayan illere göre vaka sayıları, Türkiye'nin koronavirüsle mücadelesinde kantarın topuzunun bir kez daha kaçtığını ortaya koyuyor. 100 bin nüfus başına vaka sayısının 100'ü aştığı il sayısı bir haftada 17'den 26'ya ulaştı. Samsun, 348 ile ilk sırada yer alırken, komşusu Sinop 314 ile ikinci sıraya yükseldi. İstanbul, ilk kez 100'ü aşarak, 'çok yüksek riskli il' statüsüne yükseldi. İstanbul'da söz konusu dönemde 100 kişi başına 111 vaka saptandı. İstanbul'un yanı sıra Yalova, Kocaeli, Çanakkale; 100'ü aştı. En yüksek vaka sayısı ise 'kırmızı' kategoride yer alan Edirne'de saptandı. İstanbul'un kırmızı kategoriye alınıp alınmayacağına önümüzdeki hafta Bilim Kurulu karar verecek. İstanbul'un yanı sıra Ankara ve İzmir'de de vaka sayılarında hızlı artış yaşanıyor.
Risk artıyor
Cumartesi günü Nişantaşı'nda özel bir klinikte hasta bakan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen, son birkaç gündür hastanelere başvuru sayısında artış olduğunu belirterek, "Kafeler, lokantalar böyle dolar taşarsa Nisan ayında üçüncü dalgayı görürüz. Nişantaşı'nda kafe ve kapalı mekânların dolup taştığını gördüm. Trafik her yerde kilitlenmiş durumda. İnsanlar bunaldı ancak dikkatli olmalıyız. Bu şekilde devam edersek maalesef yine kötü günler bizi bekliyor" dedi. Öte yandan aşılamada yavaş ilerliyor. Yeni aşı gelmemesi nedeniyle ilk doz aşılama 7.5 milyonda takılıp kaldı. Halen 65 yaş üstü grup ile kamu çalışanları ilk doz aşılarını alıyor. 7 Mart itibariyle ilk doz aşı uygulanan sayısı 7 milyon 525 bine, ikinci doz uygulananların sayısı ise 2 milyon 393 bine yükseldi.
Normalleşmenin vakti değil
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk de, yeni normalleşme sürecinin erken olduğunun ısrarla altını çizerek, "En son söyleyeceğimi ilk baştan belirteyim, İstanbul gibi metropolde bu davranış biçimiyle pandemi sürer gider. Haftalar sonra bir işim dolayısıyla Bakırköy'e gittim. Gördüğüm manzara gerçekten korkuttu. Sokaklar insan yığınlarından geçilmiyor. Umarım olmaz, umarım kimsenin canı yanmaz ama birkaç hafta sonra çok ciddi vaka artışları göreceğiz. Caddeler, sokaklar arabalardan insanlardan geçilmez durumda. Vatandaşlara kapalı, dar alanlardan uzak durmaları gerektiğini söylemekten dilimizde tüy bitti. Maske kullanımımız da sorunlu. Bazı kişiler bir maskeyi günlerce takıyor" diye konuştu. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da mevcut görüntülerin devam etmesi durumunda vaka sayılarının ciddi oranda artacağına değinerek, şu ifadeleri kullandı: "Son bir haftalık dönemde az da olsa tırmanışa geçen vaka artış sayısı Karadeniz'deki tablo ile ilintili. Karadeniz'den her gün binlerce insan İstanbul'a geliyor. Asıl tabloyu ise üç hafta sonra görmeye başlayacağız. İstanbul'da vaka artışı kaçınılmaz olacak. İnsanların pandemiyi ne derece anlayıp anlamadığını bir yıllık süreçte görmüş olmamız gerekiyor. 'Biz bu işi başardık, artık tehlike geçti' algısı yaratarak normalleşmeye giderseniz, vatandaş da tedbirleri gevşetir. Mevcut görüntüler sürdükçe pandemiyi atlatamayız."
Kurallara uyan da var, uymayan da
İstanbul'da AVM'lerdeki yeme-içme mekânlarının kurallara uyduğunu gözlemledik. Levent'teki Kanyon AVM'de masaların araları açılmış, ciddi seyrekleştirme yapılmıştı. Buna karşılık denetimlerin yoğun olduğu İstiklal Caddesi'ndeki restoranların bazıları kurallara uyarken, bazıları uymadı. Ara sokaklardaki yeme-içme mekânlarında eski düzen devam etti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.