Almanya'da tam kapanma gündemde
Tam bir yıl önce Çin'de ortaya çıkan koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 1.5 milyonu aşmış durumda. Vaka ve can kayıplarında dünya genelinde endişe verici artışlar görülmesi üzerine aralarında Almanya'nın da bulunduğu ülkeler tam kapanma konusunu tartışmaya başladı
07.12.2020 17:28:00





Tüm dünyada 67.5 milyondan fazla insana bulaşarak, 1 milyon 550 bin insanın ölümüne neden olan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında vaka ve can kayıplarını önlemekte başarılı olamayan ülkeler, tam kapanma uygulamaya mecbur kalıyor. Bu bağlamda salgının ilk dalgasında mücadelede başarılı görülen ülkelerden Almanya da tam kapanmayı gündemine almış durumda. Almanya'da salgına karşı alınan önlemlere rağmen vaka sayıları düşmüyor. Bavyera Eyaleti Başbakanı Marcus Söder, salgının yayılmasının önüne geçmek için, tüm eyaleti acil durum bölgesi ilan etti ve vaka sayılarının fazla olduğu yerleşim merkezlerinde akşamları sokağa çıkma yasağı getirdi. Almanya'nın yakın tarihinde ilk kez uygulanan sokağa çıkma yasağı ve alınan bir dizi sıkı önlem, diğer eyaletlerde de daha sıkı bir kapanmaya gidileceği, Noel için planlanan sosyal temas tedbirlerinin gevşetilmesi kararının geri alınacağı hatta ülke çapında sokağa çıkma yasağı gelebileceği beklentisine yol açtı. Almanya'da ilk Corona virüs vakasının geçen Ocak ayının sonunda tespit edildiği Bavyera, halen vakaların en yüksek olduğu eyalet. Birinci dalgada diğer AB ülkelerine göre süreci daha kontrollü götüren Almanya'da, günlük vaka sayısının alınan önlemlere rağmen gerilememesi, yaşamını yitirenlerin sayısının da giderek artması, tüm ülkenin Bavyera'dakine benzer şekilde kapanması taleplerine yol açıyor.
Korona kalıcı hasar bırakıyor
Öte yandan ABD'li uzmanlar, koronavirüse yakalanan birçok hastanın iyileştikten aylar sonra dahi, ciddi sağlık sorunları yaşadıkları konusunda uyardı. Buna göre, 'Covid-19 uzun taşıyıcıları' olarak adlandırılan bu hastalar, enfeksiyonun şiddetli dönemini atlattıktan sonra çeşitli kalıcı etkileri taşımaya devam ediyor, gençler hastalığı atlattıktan sonra normal sağlık durumlarına dönemiyorlar. Dünyada en fazla koronavirüs vakasının ve can kaybının görüldüğü ABD'de New York Sağlık Departmanı, daha önce koronavirüse yakalanmış olan birçok hastada iyileştikten aylar sonra dahi nefes alma ve diğer solunum problemleri, kalple ilgili rahatsızlıklar, kan pıhtılaşması, uyku bozukluğu ve kronik yorgunluk sendromu, zihinsel yönelim bozukluğu, eklem ve kas ağrısı, depresyon ve TSSB (travma sonrası stres bozukluğu) gibi ciddi sağlık sorunları tespit edildiğini açıkladı.
Çinli Sinovac üretimini artırıyor
Bu rada müşterileri arasında Türkiye'nin de bulunduğu Covid-19 aşısı üreten Çinli Sinovac Biotech firması şimdiye kadar 515 milyon dolar fon topladığını ve doz kapasitesini iki katına çıkaracağını açıkladı. Şimdiye kadar koronavirüs aşısı konusunda Endonozya, Brezilya, Şili ve Türkiye gibi ülkelerle anlaşma sağlayan firma, dünyanın farklı bölgelerinde orta aşamadaki klinik deneylerde başarı sağlayınca üretim kapasitesini artırma kararı almıştı. Firmadan yapılan açıklamada Hong Kong Borsası'nda işlem gören yan kuruluş Sinovac Life Science hisselerinin yüzde 15'inin yatırım amaçlı Sinovac Biotech'e devredileceği, firmanın 2020 sonuna kadar üretmeyi planladığı 300 milyon doz aşının da senelik 600 milyona çıkarılacağı kaydedildi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.