Aksaray'da 6 bin kişiyi hasta eden virüs Konya ve Ankara'da da görüldü. Aksaray Belediye Başkanı'nın açıklaması kafalardaki soru işaretlerini daha da artırdı.
Aksaray'da 6 bin kişiyi hasta eden virüs Konya ve Ankara'da da görüldü. Aksaray Belediye Başkanı'nın Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasını tatmin edici bulmadım açıklaması ise soru işaretlerini daha da artırdı.
Aksaray'da haftasonunda başlayan virüs salgını diğer şehirlere de sıçradı. Aksaray'da 6 bin'in üzerinde kişiyi etkileyen virüs salgını Konya'da 400, Şereflikoçhisar'da ise 600'ün üzernide kişi etkiledi.Sağlık Bakanlığı ve yerel yönetimlerin tatmin edici açıklamalar yapamadığı salgının kaynağı henüz netlik kazanmazken salgının sonuçlarının tehlikeli boyutlara ulaşmasından endişe ediliyor.
ANKARA VE KONYA'YA SIÇRADIAnkara'nın Şereflikoçhisar ilçesinde, ishal, kusma ve karın ağrısı şikayetiyle hastanelere başvuranların sayısının 600'e ulaştığı bildirildi. Edinilen bilgiye göre, Aksaray'da geçen hafta aynı şikayetlerle çok sayıda kişinin hastanelere başvurmasının ardından, kente yakın olan Şereflikoçhisar ilçesinde de birçok kişi benzer şikayetlerle sağlık kuruluşlarında tedavi gördü. Yetkililer, ishal, kusma ve karın ağrısı şikayetiyle bir hafta içinde Şereflikoçhisar'daki sağlık kuruluşlarına başvuranların sayısının 600'e ulaştığını belirterek, hastalığın kaynağını tespit etmek için çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Salgının kaynağının tespiti Ankara İl Sağlık Müdürlüğünden gelen bir ekibin, içme ve kullanma suları ile çeşitli gıda maddelerinden örnekler aldıklarını ifade eden yetkililer, hastalardan alınan idrar tahlillerinde ise adenovirüs, rotavirüs, norovirüs gibi viral etkenler ile koliform bakterilerin tespit edildiğini vurguladı. Şu ana kadar yatarak tedavi gören kimsenin bulunmadığını belirten yetkililer, durumları ağır olan bazı kişilere serum verildiğini aktararak, hastaları el yıkama ve tuvalet temizliğine karşı uyardıklarını bildirdi.
Şereflikoçhisar Belediye Başkanı Ramazan Ceylan ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, salgın yaşanan 7 ayrı bölge bulunduğunu belirterek, her birinin ayrı su kaynakları olduğuna dikkati çekti. Ayrı su kaynakları olan bölgelerde, aynı salgının aynı anda ortaya çıkmasından dolayı şüphe duyduklarını aktaran Ceylan, halkın bilinçlendirildiğini ifade ederek, tüm okullarda öğrencilere temizlik konusunda uyarılarda bulunduklarını aktardı.
Ceylan, kentteki içme suyundan alınan numunelerden çıkan ilk sonuçlara göre, salgına neden olacak bir unsurun bulunmadığını dile getirerek, vatandaşların tuvalet temizliğine önem vermesini istedi. Şereflikoçhisar Kaymakamı Rumi Yıldız da hastalığın kaynağının şu ana kadar belirlenemediğini dile getirerek, tüm ihtimallerin değerlendirildiğini söyledi. Yıldız, bölgenin göçmen kuşların konaklama güzergahında bulunduğunu belirterek, bu konuda da araştırma yapıldığını sözlerine ekledi. Bu arada, belediye tarafından yapılan anonslarla vatandaşlar salgına karşı bilgilendirildi.
KONYA 400 KİŞİ HASTANELERE KOŞTUKonya'da 393 hasta ishal ve benzeri şikayetlerle çeşitli hastanelere başvurdu. Konya İl Sağlık Müdürlüğü ilk tetkikler ile ishalin sudan kaynaklanmadığını, ancak yine de vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini bildirdi. Konya İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, ishal ve benzeri şikayetlerle Numune Hastanesi, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesi'ne 19 Mayıs günü toplam 393 hastanın başvurduğu bildirildi. Bunlardan 8'inin yatarak tedaviye alındığının ifade edildiği açıklamada, başvuran hastaların ortak şikayetlerinin, hafif karın ağrısı, hafif ishal, hafif ateş olduğu belirtildi.
Yapılan ön incelemelerde gaita(dışkı) tahlillerinde herhangi bir bulguya ulaşılamadığının kaydedildiği açıklamada, "Daha ileriki tetkiklerin sonuçlanması için zamana ihtiyaç bulunmaktadır. Müdürlüğümüzce yapılan su tahlillerinde bugüne kadar herhangi bir olumsuz sonuca rastlanmamıştır. Ama yine de vatandaşlarımız uyarılara çok titizlikle uymalıdırlar" denildi.
BELİRTİLER GÖRÜLDÜ?ÜNDE EN YAKIN SA?LIK KURULUŞUNA GİDİN İl Sağlık Müdürlüğü olarak bu konuda rutin çalışmalar yapıldığının anlatıldığı açıklamada vatandaşlara su ve besinlerle bulaşan hastalıklardan korunmaları için şu tavsiyelerde bulunuldu: "Eller bol su ve sabunla yıkanmalı, sağlıklı ve yeterli, su temin edilmeli. Temiz olduğundan emin olunmayan sular, kaynatılarak veya klorlanarak kullanılmalı, insani atıkların uygun şekilde uzaklaştırılması gerekir. Ayrıca tuvalet kağıdı kullanıldığında parmakların bulaşmamış olmasına dikkat edilmelidir. Karasineklerle mücadele için evde çöpler kapalı kovalarda biriktirilmelidir. Bebekler anne sütü ile beslenmelidir. Çiğ yenmesi, gereken sebze ve meyveler temiz su ile yıkandıktan sonra yenmelidir. Pişirilerek yenilen yiyecekler güvenli bir şekilde hazırlanmalı ve saklanmalıdır. Seyyar satıcılardan gıda alınmamalıdır. Kabuklu deniz ürünleri temiz yerlerden temin edilmelidir. Kişide karın ağrısı, ishal ve kusma belirtileri ortaya çıkarsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kişiler hasta oldukları dönemde, bulaştırıcı olduklarından, kişisel korunma yöntemlerine özen göstermelidirler."
SA?LIK BAKANLI?I AÇIKLAMASI ÇELİŞKİLERLE DOLUAKSARAY Belediye Başkanı AKP'li Nevzat Palta, Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamasında çelişkiler olduğunu öne sürerken "Açıklamada yer alan Norovirüs, insan dışkısı örneklerinden elde ediliyor. Dışkıdan alınan numunelerle virüsün sudan kaynaklandığına dair sonuca varılamaz. İnsan dışkısında, yediği ve içtiği şeylerden bulaşan virüsler olabilir. Ama bu virüsün, dışkıdan alınan sonuçlara göre direkt sudan kaynaklandığının açıklanmasında çelişki var. Bizim için yapacak hiçbir şey yok. Ama Aksaraylılar olarak tedbirli olacağız. Suyu kaynatacağız, hijyen kurallarına uyacağız, meyve ve sebzeleri yıkayacağız" diye konuştu.
Aksaray'da 12 Mayıs'tan bu yana karın ağrısı, bulantı ve ishal şikayetleri olan hasta sayısı yaklaşık 6 bine ulaştı. Sağlık Bakanlığı, yaptığı inceleme ve araştırma sonuclarını dün açıklayarak, sorunun sudan kaynaklandığını bildirdi. Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya tepki gösterdi. Başkan Palta, DHA muhabirine yaptığı açıklamada şunları söylyedi:
"Sağlık Bakanlığı'ndan gelen 8 kişilik ekip, analizlere göre şebeke sularında kimyasal kirlilik ve bakteriyolojik kirliliğin saptanmadığı yönünde bize görüş bildirmişti. Sağlık Bakanlığı dün yaptığı açıklamasında Aksaray'da su klorlamasının yeterli seviyeye getirildiği, lokal arızaların tamiri ve su borularının değişimi sırasında kirlenme olduğunu bildirdi. Burada bir çelişki var. Sağlık Bakanlığı yetkililerinin bunları bize açıklaması gerekiyor."
Bakanlık açıklamasında yer alan 'Norovirüs'ün insan dışkısı örneklerinden elde edildiğini belirten Başkan Palta, şunları söyledi: "Bakanlığın yapmış olduğu açıklamada yer alan Norovirüs, insan dışkısı örneklerinden elde ediliyor. Dışkıdan alınan numunelerle virüsün sudan kaynaklandığına dair sonuca varılamaz. İnsan dışkısında, yediği ve içtiği şeylerden bulaşan virüsler olabilir. Ama bu virüsün, dışkıdan alınan sonuçlara göre direkt sudan kaynaklandığının açıklanmasında çelişki var. Elimdeki verilere göre, Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasını kabul etmiyorum. Aynı vakaların Şereflikoçhisar'da, Ortaköy'de, Siirt'te çıkması Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasıyla çelişiyor. Bu virüs hava ile dokunma, yeme, içme ile bulaşabiliyor. Sonuçta böyle bir vaka var. Bu vakayı inkar etme gibi durumumuz yok. Biz önlemlerimizi bugün de yarın da alacağız. Belediye olarak suyumuzu arıtıyor, gerekli klorlamaları yapıyoruz. Bizim için yapacak hiçbir şey yok. Ama Aksaraylılar olarak tedbirli olacağız. Suyu kaynatacağız, hijyen kurallarına uyacağız, meyve sebzeleri yıkayacağız."
Belediye Başkanı Palta, vakalarda yüzde 30'un üzerinde azalma olduğunu, bunun da sevindirici gelişme olduğunu ekledi. Bu arada aynı şikayetlerden dolayı, Ankara'nın Şereflikoçhisar İlçesi'nde 500, Konya kent merkezinde 393 ve Konya'nın Kulu İlçesi'nde de 40 hastanın tedavi olduğu belirtildi.
VALİ: KLOR, VİRÜSÜ ÖLDÜRMÜYORAksaray Valisi Sebati Buyuran, Sağlık Bakanlığı'nın salgınla ilgili yaptığı açıklamayı değerlendirdi. Vali Buyuran, 'Norovirüs' teşhisi koyulan 'Viral Gastroentrerit' rahatsızlığı ile ilgili aynı hastalığın İngiltere ve ABD'de de görüldüğünü hatırlattı. Salgının İngiltere'de 20 gün boyunca devam ettiğini belirten Buyuran, şöyle dedi:
"14 Mayıs 2008 tarihinden bugüne kadar yaşadığımız olay, zehirlenme vakası değil. Bağırsak enfeksiyonudur. Daha önce, ilimizden alınan su ve hastalardan alınan örneklerde, toksik, bakteri ve ağır metal nefatif çıkmış, şebeke suyunda klorlama oranı normal olarak tesbit edilmişti. Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı incelemede virüsün, 'Norovirüs' olduğu tesbit edildi. Sevindirici olan bu hastalığın, 48 saat içerisinde iyileşmesidir. Hastalık, sudan, yiyecekten ve hasta insanlarla temastan geçebiliyor. Hasta kişi, kapı tokmağına dokunduğunda, bir sonraki kişi enfekte edebiliyor. Bu nedenle genel hijyen kurallarına dikkat etmeliyiz. Tuvaletten çıktıktan sonra ellerimizi yıkamalıyız. Aksaray'da, su arıtma tesisinde klorlama yeterli düzeyde yapılıyor. Klor, bu virüsü öldürmüyor. Ancak tedbiren, sağlık ocaklarımızda vatandaşlarımıza ücretsiz klor tabletleri dağıtacağız. Vatandaşlarımız, sebze ve meyveleri bu tapletlerin atıldığı sularda yıkamalılar. Ayrıca hastalığa yakalanan ve gıda sektoründe çalışan kişiler, 3 gün izinli sayılacak ve işe gitmeyecek. Yerel televizyonlarda da doktorlarımız, vatandaşları bilgilendirecek. Bugün tüm okullarımız yüzde 10 çamaşır suyu katkıları ile temizlendi. Yarında ders öncesi tüm öğrencilere yapması gerekenler anlatılacak."
Vali Sebati Buyuran, 14 Mayıs'tan tarihinden itibaren Aksaray'da hasta sayısının 6 bin 400 olduğunu belirtti.
Aksaray'da 6 bin kişiyi hasta eden virüs Konya ve Ankara'da da görüldü. Aksaray Belediye Başkanı'nın Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasını tatmin edici bulmadım açıklaması ise soru işaretlerini daha da artırdı.
Aksaray'da haftasonunda başlayan virüs salgını diğer şehirlere de sıçradı. Aksaray'da 6 bin'in üzerinde kişiyi etkileyen virüs salgını Konya'da 400, Şereflikoçhisar'da ise 600'ün üzernide kişi etkiledi.Sağlık Bakanlığı ve yerel yönetimlerin tatmin edici açıklamalar yapamadığı salgının kaynağı henüz netlik kazanmazken salgının sonuçlarının tehlikeli boyutlara ulaşmasından endişe ediliyor.
ANKARA VE KONYA'YA SIÇRADIAnkara'nın Şereflikoçhisar ilçesinde, ishal, kusma ve karın ağrısı şikayetiyle hastanelere başvuranların sayısının 600'e ulaştığı bildirildi. Edinilen bilgiye göre, Aksaray'da geçen hafta aynı şikayetlerle çok sayıda kişinin hastanelere başvurmasının ardından, kente yakın olan Şereflikoçhisar ilçesinde de birçok kişi benzer şikayetlerle sağlık kuruluşlarında tedavi gördü. Yetkililer, ishal, kusma ve karın ağrısı şikayetiyle bir hafta içinde Şereflikoçhisar'daki sağlık kuruluşlarına başvuranların sayısının 600'e ulaştığını belirterek, hastalığın kaynağını tespit etmek için çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Salgının kaynağının tespiti Ankara İl Sağlık Müdürlüğünden gelen bir ekibin, içme ve kullanma suları ile çeşitli gıda maddelerinden örnekler aldıklarını ifade eden yetkililer, hastalardan alınan idrar tahlillerinde ise adenovirüs, rotavirüs, norovirüs gibi viral etkenler ile koliform bakterilerin tespit edildiğini vurguladı. Şu ana kadar yatarak tedavi gören kimsenin bulunmadığını belirten yetkililer, durumları ağır olan bazı kişilere serum verildiğini aktararak, hastaları el yıkama ve tuvalet temizliğine karşı uyardıklarını bildirdi.
Şereflikoçhisar Belediye Başkanı Ramazan Ceylan ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, salgın yaşanan 7 ayrı bölge bulunduğunu belirterek, her birinin ayrı su kaynakları olduğuna dikkati çekti. Ayrı su kaynakları olan bölgelerde, aynı salgının aynı anda ortaya çıkmasından dolayı şüphe duyduklarını aktaran Ceylan, halkın bilinçlendirildiğini ifade ederek, tüm okullarda öğrencilere temizlik konusunda uyarılarda bulunduklarını aktardı.
Ceylan, kentteki içme suyundan alınan numunelerden çıkan ilk sonuçlara göre, salgına neden olacak bir unsurun bulunmadığını dile getirerek, vatandaşların tuvalet temizliğine önem vermesini istedi. Şereflikoçhisar Kaymakamı Rumi Yıldız da hastalığın kaynağının şu ana kadar belirlenemediğini dile getirerek, tüm ihtimallerin değerlendirildiğini söyledi. Yıldız, bölgenin göçmen kuşların konaklama güzergahında bulunduğunu belirterek, bu konuda da araştırma yapıldığını sözlerine ekledi. Bu arada, belediye tarafından yapılan anonslarla vatandaşlar salgına karşı bilgilendirildi.
KONYA 400 KİŞİ HASTANELERE KOŞTUKonya'da 393 hasta ishal ve benzeri şikayetlerle çeşitli hastanelere başvurdu. Konya İl Sağlık Müdürlüğü ilk tetkikler ile ishalin sudan kaynaklanmadığını, ancak yine de vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini bildirdi. Konya İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, ishal ve benzeri şikayetlerle Numune Hastanesi, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesi'ne 19 Mayıs günü toplam 393 hastanın başvurduğu bildirildi. Bunlardan 8'inin yatarak tedaviye alındığının ifade edildiği açıklamada, başvuran hastaların ortak şikayetlerinin, hafif karın ağrısı, hafif ishal, hafif ateş olduğu belirtildi.
Yapılan ön incelemelerde gaita(dışkı) tahlillerinde herhangi bir bulguya ulaşılamadığının kaydedildiği açıklamada, "Daha ileriki tetkiklerin sonuçlanması için zamana ihtiyaç bulunmaktadır. Müdürlüğümüzce yapılan su tahlillerinde bugüne kadar herhangi bir olumsuz sonuca rastlanmamıştır. Ama yine de vatandaşlarımız uyarılara çok titizlikle uymalıdırlar" denildi.
BELİRTİLER GÖRÜLDÜ?ÜNDE EN YAKIN SA?LIK KURULUŞUNA GİDİN İl Sağlık Müdürlüğü olarak bu konuda rutin çalışmalar yapıldığının anlatıldığı açıklamada vatandaşlara su ve besinlerle bulaşan hastalıklardan korunmaları için şu tavsiyelerde bulunuldu: "Eller bol su ve sabunla yıkanmalı, sağlıklı ve yeterli, su temin edilmeli. Temiz olduğundan emin olunmayan sular, kaynatılarak veya klorlanarak kullanılmalı, insani atıkların uygun şekilde uzaklaştırılması gerekir. Ayrıca tuvalet kağıdı kullanıldığında parmakların bulaşmamış olmasına dikkat edilmelidir. Karasineklerle mücadele için evde çöpler kapalı kovalarda biriktirilmelidir. Bebekler anne sütü ile beslenmelidir. Çiğ yenmesi, gereken sebze ve meyveler temiz su ile yıkandıktan sonra yenmelidir. Pişirilerek yenilen yiyecekler güvenli bir şekilde hazırlanmalı ve saklanmalıdır. Seyyar satıcılardan gıda alınmamalıdır. Kabuklu deniz ürünleri temiz yerlerden temin edilmelidir. Kişide karın ağrısı, ishal ve kusma belirtileri ortaya çıkarsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kişiler hasta oldukları dönemde, bulaştırıcı olduklarından, kişisel korunma yöntemlerine özen göstermelidirler."
SA?LIK BAKANLI?I AÇIKLAMASI ÇELİŞKİLERLE DOLUAKSARAY Belediye Başkanı AKP'li Nevzat Palta, Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamasında çelişkiler olduğunu öne sürerken "Açıklamada yer alan Norovirüs, insan dışkısı örneklerinden elde ediliyor. Dışkıdan alınan numunelerle virüsün sudan kaynaklandığına dair sonuca varılamaz. İnsan dışkısında, yediği ve içtiği şeylerden bulaşan virüsler olabilir. Ama bu virüsün, dışkıdan alınan sonuçlara göre direkt sudan kaynaklandığının açıklanmasında çelişki var. Bizim için yapacak hiçbir şey yok. Ama Aksaraylılar olarak tedbirli olacağız. Suyu kaynatacağız, hijyen kurallarına uyacağız, meyve ve sebzeleri yıkayacağız" diye konuştu.
Aksaray'da 12 Mayıs'tan bu yana karın ağrısı, bulantı ve ishal şikayetleri olan hasta sayısı yaklaşık 6 bine ulaştı. Sağlık Bakanlığı, yaptığı inceleme ve araştırma sonuclarını dün açıklayarak, sorunun sudan kaynaklandığını bildirdi. Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya tepki gösterdi. Başkan Palta, DHA muhabirine yaptığı açıklamada şunları söylyedi:
"Sağlık Bakanlığı'ndan gelen 8 kişilik ekip, analizlere göre şebeke sularında kimyasal kirlilik ve bakteriyolojik kirliliğin saptanmadığı yönünde bize görüş bildirmişti. Sağlık Bakanlığı dün yaptığı açıklamasında Aksaray'da su klorlamasının yeterli seviyeye getirildiği, lokal arızaların tamiri ve su borularının değişimi sırasında kirlenme olduğunu bildirdi. Burada bir çelişki var. Sağlık Bakanlığı yetkililerinin bunları bize açıklaması gerekiyor."
Bakanlık açıklamasında yer alan 'Norovirüs'ün insan dışkısı örneklerinden elde edildiğini belirten Başkan Palta, şunları söyledi: "Bakanlığın yapmış olduğu açıklamada yer alan Norovirüs, insan dışkısı örneklerinden elde ediliyor. Dışkıdan alınan numunelerle virüsün sudan kaynaklandığına dair sonuca varılamaz. İnsan dışkısında, yediği ve içtiği şeylerden bulaşan virüsler olabilir. Ama bu virüsün, dışkıdan alınan sonuçlara göre direkt sudan kaynaklandığının açıklanmasında çelişki var. Elimdeki verilere göre, Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasını kabul etmiyorum. Aynı vakaların Şereflikoçhisar'da, Ortaköy'de, Siirt'te çıkması Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasıyla çelişiyor. Bu virüs hava ile dokunma, yeme, içme ile bulaşabiliyor. Sonuçta böyle bir vaka var. Bu vakayı inkar etme gibi durumumuz yok. Biz önlemlerimizi bugün de yarın da alacağız. Belediye olarak suyumuzu arıtıyor, gerekli klorlamaları yapıyoruz. Bizim için yapacak hiçbir şey yok. Ama Aksaraylılar olarak tedbirli olacağız. Suyu kaynatacağız, hijyen kurallarına uyacağız, meyve sebzeleri yıkayacağız."
Belediye Başkanı Palta, vakalarda yüzde 30'un üzerinde azalma olduğunu, bunun da sevindirici gelişme olduğunu ekledi. Bu arada aynı şikayetlerden dolayı, Ankara'nın Şereflikoçhisar İlçesi'nde 500, Konya kent merkezinde 393 ve Konya'nın Kulu İlçesi'nde de 40 hastanın tedavi olduğu belirtildi.
VALİ: KLOR, VİRÜSÜ ÖLDÜRMÜYORAksaray Valisi Sebati Buyuran, Sağlık Bakanlığı'nın salgınla ilgili yaptığı açıklamayı değerlendirdi. Vali Buyuran, 'Norovirüs' teşhisi koyulan 'Viral Gastroentrerit' rahatsızlığı ile ilgili aynı hastalığın İngiltere ve ABD'de de görüldüğünü hatırlattı. Salgının İngiltere'de 20 gün boyunca devam ettiğini belirten Buyuran, şöyle dedi:
"14 Mayıs 2008 tarihinden bugüne kadar yaşadığımız olay, zehirlenme vakası değil. Bağırsak enfeksiyonudur. Daha önce, ilimizden alınan su ve hastalardan alınan örneklerde, toksik, bakteri ve ağır metal nefatif çıkmış, şebeke suyunda klorlama oranı normal olarak tesbit edilmişti. Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı incelemede virüsün, 'Norovirüs' olduğu tesbit edildi. Sevindirici olan bu hastalığın, 48 saat içerisinde iyileşmesidir. Hastalık, sudan, yiyecekten ve hasta insanlarla temastan geçebiliyor. Hasta kişi, kapı tokmağına dokunduğunda, bir sonraki kişi enfekte edebiliyor. Bu nedenle genel hijyen kurallarına dikkat etmeliyiz. Tuvaletten çıktıktan sonra ellerimizi yıkamalıyız. Aksaray'da, su arıtma tesisinde klorlama yeterli düzeyde yapılıyor. Klor, bu virüsü öldürmüyor. Ancak tedbiren, sağlık ocaklarımızda vatandaşlarımıza ücretsiz klor tabletleri dağıtacağız. Vatandaşlarımız, sebze ve meyveleri bu tapletlerin atıldığı sularda yıkamalılar. Ayrıca hastalığa yakalanan ve gıda sektoründe çalışan kişiler, 3 gün izinli sayılacak ve işe gitmeyecek. Yerel televizyonlarda da doktorlarımız, vatandaşları bilgilendirecek. Bugün tüm okullarımız yüzde 10 çamaşır suyu katkıları ile temizlendi. Yarında ders öncesi tüm öğrencilere yapması gerekenler anlatılacak."
Vali Sebati Buyuran, 14 Mayıs'tan tarihinden itibaren Aksaray'da hasta sayısının 6 bin 400 olduğunu belirtti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.