HavuçHavucu sofradan eksik etmeyin, çorbalarınıza bol bol havuç doğrayın. Yapısında demir (yüzde 7 oranında), fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum gibi çeşıtli mineraller ve elementler, başta A olmak üzere, B ve C vitaminleri doğrudan doğruya özümlendiği için şeker hastalarına bile dokunmayan levüloz ve dekstroz gibi meyve şekerleri, karoten ve karotin esansı bulunan havuç salatası, tek başına, bedeninizin bir günlük besin ihtiyacını karşılamaya yeter. Havucun beslenme yönünden en zengin kısmı üst yüzeyidir. Havucu soymayın, bıçakla fazla kazımayın. Çok iyi yıkayın ve ondan sonra rendeleyin. Yemeklere katılan havuca gelince, pişince besin değerinin bir kısmını yitirir, ama kalan kısmı bile pek çok sebzenin veremediği gücü sağlar. Gözler için çok gerekli olan A vitamini havuçta fazla miktarda bulunur. Bu nedenle, başta şoförler olmak üzere, bütün taşıt sürücüleri bol bol havuç yeFaydaları: melidir. Serinlik verir-susatmaz içindeki meyve şekerleri kısa zamanda özümlendiği için, havuç susatmaz, serinlik verir. Dertlere derman havuç bu değerli sebze, pek çok derdin dermanıdır. Havuç suyu balgam söktürür, bronşları açar ve kuru öksürüğü keser. Bağırsakları yumuşatır. Karaciğeri güçlendirir ve karaciğer yetersizliklerine karşı birebir ilaçtır. Rendelenmiş havuç tenin üstüne konur ve temiz bir bezle sarılırsa, yanıkları, çıbanları, egzamaları ve benzer yaraları iyileştirir. Avusturyalı Dr. R.Breuss kanser hastalarına havuç suyunu ilaç olarak veriyor. Breuss'un kuramına göre kanserin nedeni hücrelerde biriken zehirli artıklardır. Havuç idrar söktürerek kanı ve hücreleri bu zehirli artıklardan temizliyor. Havucun kalını deği, ince ve uzun olanı makbuldür. Kalın havucun içi selüloz doludur. Ucundaki yeşil yapraklar tazeliğin göstergesidir. Taze havuç diri ve sert, bayat havuç yumuşak ve pörsümüştür.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.