Abone sayısı 53 milyona yaklaştı
Türk Telekom'un bu yılın 9 aylık bölümünde geliri 2021'in aynı dönemine göre yüzde 34.2 artarak 32.8 milyar liraya yükselirken, net kârı artan personel, faiz ve enerji giderleri nedeniyle 4.7 milyar liradan 3.1 milyar liraya geriledi. Şirketin toplam abone sayısı ise 52.8 milyona ulaştı.
09.11.2022 14:11:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, Türk Telekom'un Wi-Fi bağlantı noktaları, 'robotcafe' deneyimi, Türk Telekom Lounge alanıyla ziyaretçilerine ayrıcalıklı imkânlar sunduğu ve ana destekçisi olduğu Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlediği basın toplantısıyla Türk Telekom Grubu'nun finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. AKM'nin ana salonuna Türk Telekom Opera Salona adını verdiklerini dile getiren Önal, görme ve işitme engelli sanatseverlerin sesli uygulama ile AKM'yi ziyaret edebileceklerini belirtti. Türk Telekom olarak çağa yön vermek istediklerini dile getiren Önal, "5G ve ötesi teknolojileri üreten bir şirket olarak Türkiye Yüzyılı'na hazırız. Altyapıda hedefimiz yüzde 100 fiberleşme… Girişimciliği yükselen değer olarak görüyoruz ve özenle sahipleniyoruz. TT Ventures olarak 13 şirkete yatırım yaptık. Hedefimiz Türkiye'den yeni dünya markaları çıkarmak. 5G'de olmazsa olmazımız yerlilik ve millilik… Birkaç yıl içinde 5G'de yerlilik sağlanacak. Önce endüstrileri 5G'ye hazırlamak istiyoruz" şeklinde konuştu.
Turizmdeki hareketlilik abone sayısını artırdı
Haziran'dan Eylül'e kadar hem iç hem de dış turizmin oldukça hareketli geçtiğine işaret eden Önal, şunları söyledi: "Bu durumla desteklenen tüketici algısı bazı açılardan ikinci çeyreğe (Nisan-Haziran dönemi) göre daha olumlu bir seyir izledi. Bunun yanı sıra olumlu sonuçlarını görmeye başladığımız aksiyonlarımızla birlikte, üçüncü çeyrek büyüme rakamlarında gözle görülür bir iyileşme kaydettik. Bize güvenen müşterilerimiz, yüksek kaliteli insan kaynağımız ve üstün teknolojimiz, hedeflerimize ulaşmak için sahip olduğumuz en zengin kaynaklarımızdır. Bu yılın ilk 9 ayındaki başarılı performansımız sonrası yıl sonu öngörümüzü de bir kez daha yukarı yönlü revize ettik. Yılın ilk 9 ayı itibariyle 7 milyar 83 milyon TL'lik yatırım yapmış durumdayız. Türk Telekom abone sayısı yılın üçüncü çeyreğinde, daha büyük katkı mobilden gelmek üzere, hem sabit genişbant hem de mobildeki sağlıklı abone kazanımları üzerine toplamda 609 bin net abone artışı ile 52.8 milyona ulaştı. Son on iki ayda net abone kazanımı 1.4 milyon oldu. Yılın geri kalanında da güçlü bir gelir trendi bekliyoruz."
Fiber hızında performans
Yeni teknolojilerin temeli olan fiber konusunda Türkiye'nin lokomotifi olduklarının altını çizen Ümit Önal, "Fiber ağımızı sürekli büyüterek gücümüzü artırıyoruz. Abonelerimizin yüzde 57'si artık 24 Mbps ve üzeri paketlerde; bu oran bir çeyrek önce yüzde 53 ve bir yıl önce yüzde 40'tı. Üçüncü çeyrek itibariyle sabit genişbant abone sayısı, 14.8 milyona yükseldi. Genişbant kullanıcı başı ortalama gelir (ARPU) büyümesi, üçüncü çeyrekte artış eğilimini sürdürerek yıllık bazda yüzde 28.8'e ulaştı. Fiber abone sayısı çeyreklik bazda 468 bin net kazanımla 11.2 milyon oldu. Türk Telekom'un mobil abone portföyü, son 15 çeyrekteki en iyi net abone kazanımı performansıyla eklenen 682 bin abone ile 30 Eylül 2022'de 25.3 milyona yükseldi" dedi.
Gelirde anlamlı artış
2022'nin ilk 9 ayında dikkat çekici bir performansa imza atan Türk Telekom, önceki yılın ilk 9 ayına göre konsolide bazda yüzde 34.2'lik bir artışla 32 milyar 755 milyon liralık gelir elde etti. Yüzde 62'si Türkiye Varlık Fonu'na (TVF), yüzde 25'i Hazine ve Maliye Bakanlığı'na ait olan şirketin 2022'nin ilk 9 aylık dönemindeki toplam net kârı artan döviz kurlarının ve yükselen personel ve enerji maliyetlerinin etkisiyle 3 milyar 124 milyon lira olarak gerçekleşti. Türk Telekom, geçen yılın 9 aylık döneminde 4.7 milyar TL net kâr elde etmişti.
İnternet hızı düşük mü?
Basın toplantısında haberciler Türk Telekom yetkililerine 'internet hızında' yaşanan sorunları da sordu. CEO Ümit Önal sokağa kadar fiber oranının yüzde 95'e ulaştığını hatırlatarak, "Ancak eve kadar fiber bunun yarısına ulaşıyor. Müşteri tercihi de hızda önemli. Müşteriler yüksek hızı tercih etmeyebiliyor. Ayrıca binaların kalitesi de hızı etkiliyor" dedi. Bu noktada söz alan Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç ise "Taahhüt ettiğimiz hızı veremezsek cezaya tabiyiz" dedi. Önal, Yeni Mesaj'ın bina ve site yöneticilerinin fibere 'kazma, delme gibi' işlemler nedeniyle soğuk bakıp bakmadığı yönündeki sorusu üzerine "Bakırdan fibere dönüşü teşvik ediyoruz ancak mesafe alamadık. Bakırın sistem içinde tutulması enerji açısından ciddi maliyet bizim için. Yeni binalar fibere hazır, onlarda sorun yok… Eski binalarda ise tüm daire sahiplerinin istemesiyle işlem yapabiliyoruz. Fiber bağlantı için binaların ankastresinde birtakım işlemlerin yapılması gerekiyor" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.