15 tonluk ALPAR uzak kumandayla vuruyor
Askeri araçları 40'tan fazla ülkede hizmet veren Otokar, savunma sanayindeki zırhlı ürün ailesine ALPAR ağır sınıf paletli insansız kara aracını ekledi. 15 tonluk dev araç uzaktan kumanda edilebiliyor. Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, "Otokar olarak ALPAR ile teknolojik yenilikleri takip ederek Türk savunma sanayimize yönelik yenilikçi bir çözüm sunmaktan gurur duyuyoruz" dedi.
14.07.2023 17:05:00 / Güncelleme: 14.07.2023 17:13:04
Haber Merkezi
Haber Merkezi





FOTO ALTI: Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç (ortada), Otokar Askeri Araçlar Mühendislik Grup Direktörü Akif Akfert (solda) ve Otokar Askeri Araçlar Genel Müdür Yardımcısı Sedef Vehbi (sağda) düzenlenen etkinlikte medyayı bilgilendirdi.
YENİMESAJ.COM.TR / SAKARYA
Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, Sakarya fabrikasında düzenlediği basın toplantısında savunma sanayi kabiliyetlerini ve geleceğin zırhlı araçlarını sergiledi. NATO ve Birleşmiş Milletler tedarikçisi olan, askeri araçları 40'tan fazla ülkede, 60'a yakın kullanıcıya hizmet veren Otokar, savunma sanayindeki zırhlı ürün ailesine ALPAR ağır sınıf paletli insansız kara aracını, ARMA II 8x8 aracını ve AKREP II R keşif-gözetleme aracını ekledi. Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, toplantıda yaptığı konuşmada, sahip olduğu tasarım, geliştirme, teknoloji ve mühendislik kabiliyetleriyle Otokar'ın küresel ölçekte dünya devleriyle yarıştığını söyledi.
Askeri harcamalar dünyada arttı, Türkiye'de düştü
Görgüç, 2022 yılında dünya savunma sanayi harcamalarının yüzde 3.7 arttığını belirterek, "Global pazarlarda Türk savunma sanayi, ürettiği ürünler ve araçlarla dünya genelinde büyük bir takdir topluyor. Türkiye'nin askeri harcamaları ise geçen yıl 2021'e göre yüzde 26 geriledi. Türkiye'nin global kara sistemleri üreticisi olarak, bu başarıda önemli bir rolümüz var. 60. kuruluş yılımızı kutladığımız 2023'e kadar Türkiye'nin ilk zırhlı araç üretiminden ilk milli ana muharebe tankına kadar gurur duyduğumuz pek çok projeyi başarıyla hayata geçirdik. Bugün askeri araçlarımız 5 kıtada 40'tan fazla dost ve müttefik ülkede görev yapıyor. İştirak şirketlerimizle birlikte ciromuzun yüzde 73'ünü ihracat oluşturuyor. 2022 yılında savunma sanayi ciromuz içinde ihracatın payı ise yüzde 99 olarak gerçekleşti. Otokar, ürünlerinin yanı sıra bugün artık dünyada teknoloji transferi ve yerel üretim kabiliyetiyle de ön plana çıkan bir şirket" ifadelerini kullandı. Görgüç, Yeni Mesaj'ın sorusu üzerine, bu yılın ilk 6 ayında da ürettikleri savunma sanayii ürünlerinin yüzde 99'unu ihraç ettiklerini belirterek, "Türk Silahlı Kuvvetleri de bu dönemde kara savunma sistemleri satın aldı ancak başka kaynaklardan" dedi.
Dünyada yeri sağlamlaşıyor
Otokar'ın, global kara sistemlerindeki önde gelen tedarikçiler arasındaki yerini sağlamlaştırdığını belirten Görgüç, şirket hedeflerine ilişkin, "Otokar olarak öncelikli hedefimiz ihracatımızı arttırmak, teknoloji transferi ile yurt dışında yerel ortaklarla ortak üretim konularındaki fırsatları değerlendirerek ülke ihracatına katkımızı sürdürmek" dedi. Görgüç, ileri keşif ve gözetleme gibi görevler ile ateş destek aracı, lojistik destek aracı, hava savunma aracı, tanksavar aracı gibi farklı görevlere uygun modüler bir tasarıma sahip ALPAR aracına ilişkin, "Otokar olarak ALPAR ile teknolojik yenilikleri takip ederek Türk savunma sanayimize yönelik yenilikçi bir çözüm sunmaktan gurur duyuyoruz" dedi.
Türkiye'nin ilk yerli motorlu 8Z8 zırhlı aracı
Otokar, toplantıda şirket AR-GE'si tarafından tasarlanan ve geliştirilen yeni ürünlerini de sergiledi. Otokar, klasik muharebe koşullarının yanında, günümüzde sıkça rastlanan asimetrik tehditleri de göz önüne alarak ARMA II 8x8 zırhlı aracını geliştirildi. ARMA II, dünyada kendi sınıfındaki en yüksek balistik, mayın ve el yapımı patlayıcı (EYP) korumasını, yüksek arazi kabiliyeti ile birlikte optimum şekilde sunuyor. 40 ton azami yüklü ağırlığa sahip ARMA II, daha fazla taşıma kapasitesi, daha fazla koruma özelliklerinin yanı sıra 120mm kalibreye kadar ağır silah sistemlerinin entegrasyonuna imkan veriyor.
Kara savunma sistemlerinde trend değiştiren araç
Otokar'ın toplantıdaki sürprizi ise ALPAR ağır sınıf paletli insansız zırhlı aracı oldu. ALPAR, silahlı kuvvetlerin robotik ve insansız kara aracı ihtiyacını karşılamak üzere, muharebe sahasında insanlı ve insansız unsurlarla beraber görev icra edebilecek şekilde insansız bir platform olarak Otokar tarafından geliştirildi. 15 ton azami yüklü ağırlığa sahip araç, sahip olduğu otonom sistemler ve yapay zeka sistemleriyle, "Muharebe sahasında personel riskini azaltmak, yapay zeka ve veri analitiğinin kullanılmasıyla sahadaki personel sayısını azaltarak, başta rutin görevler olmak üzere görevlerin başarısını artırmak ve insansız hava araçları ve muharebe sahasındaki diğer unsurlar ile haberleşerek muharebe sahasındaki etkinliği arttırmak" gibi konulara çözüm bulmayı hedefliyor. İnsansız olarak tasarlanmış ilk ağır kara aracı olan ALPAR, Türkiye savunma sanayisi için bir ilk olma özelliğini taşıyor. Seri hibrit elektrikli tahrik altyapısına sahip, tamamen sessiz görev yapabilen araç otonom ve uzaktan komuta ile görev yapabilme özelliğine de sahip olmasıyla öne çıkıyor. ALPAR düşük termal izi, uçakta taşınabilme özelliği ve hızlı değiştirilebilen batarya altyapısı ile dikkati çekiyor. ALPAR, bünyesinde taşıyabildiği bir mini insansız kara aracı sayesinde görev kabiliyetini de arttırıyor. ALPAR'da kullanılan tüm çevre algılama ve karar verme algoritmaları yerli imkanlarla geliştirildi. Araç, Otokar tarafından geliştirilen Adaptif Sürüş Destek Sistemleri'ne sahip. Öte yandan Yeni Mesaj'a verilen ilginç bir bilgiye göre Otokar'ın mühendislerinin üçte biri İstanbul'da ikamet ediyor ve mesailerine megakentten gidip geliyor.
Şirketin AR-GE Merkezi dikkat çekiyor
Toplantıda Otokar'ın AR-GE Merkezi de tanıtıldı. Otokar AR-GE'si bünyesinde Türkiye'nin ilk ve tek, Avrupa'nın sayılı tesisleri arasında yer alan Dinamometreli İklimlendirilmiş Test Odası, Türkiye'nin ve dünyanın sayılı modern, akredite edilmiş Elektromanyetik Uyumluluk Test Merkezi, Türkiye'nin en yüksek kapasiteli altı serbestlik dereceli hareket simülatörü de yer alıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.