Zeytinyağında üretim düşecek
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, zeytin ve zeytinyağında dünyada görülen arz sıkıntısını Türkiye'nin çok iyi değerlendirmesi, zeytinliklere gereken önemi vermesi gerektiğini bildirdi.
30.11.2015 00:00:00
YALÇIN ERKOL / İSTANBULTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, zeytin ve zeytinyağında dünyada görülen arz sıkıntısını Türkiye'nin çok iyi değerlendirmesi, zeytinliklere gereken önemi vermesi gerektiğini bildirdi. Bayraktar, hasadı süren zeytinle ilgili yaptığı açıklamada, dünyada zeytin yetiştiriciliği yapılan alanın yaklaşık yüzde 98'inin Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz havzasındaki ülkelerde gerçekleştiğini belirtti. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 2013 yılı verilerine göre, dünyada 103 milyon hektar alanda 20 milyon ton civarında zeytin üretildiğine dikkati çeken Bayraktar; İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye, Fas, Suriye ve Tunus'un üretimde başı çektiğini bildirdi. Zeytinde Avrupa Birliği ülkelerinin dünya üretimindeki payının yüzde 65-70 arasında değiştiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti: "Dünya zeytinyağı üretimi ise ortalama olarak 2.9 milyon ton dolaylarında gerçekleşiyor. Zeytin ve zeytinyağı ihracatımızdan 2014 yılı itibarıyla yaklaşık 226.5 milyon dolar gelir elde edilmiştir. Zeytinyağı ihracatımızda ciddi bir artış görülmektedir. Bu artışta İspanya'da ve İtalya'daki rekolte düşüşü etkili oldu. 2014/2015 sezonunda İspanya'da zeytinin çiçeklenme döneminde meydana gelen aşırı sıcaklıklar ve hastalık, İtalya'da ise zeytin sineği ve yaz döneminde meydana gelen aşırı yağışlar nedeniyle üretimde düşüş meydana geldi. Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi tarafından da dünyada 2014/2015 sezonu son 15 yılın en kötü sezonu olarak değerlendirilmiştir."Üretimde düşüş bekleniyorÜlkemizde yaklaşık 140.7 milyon meyve veren, 28.3 milyon meyve vermeyen olmak üzere toplam 169 milyon zeytin ağacı bulunduğunu belirten Bayraktar, "2014 yılı itibarıyla 438 bin tonu sofralık, 1 milyon 330 bin tonu yağlık olmak üzere toplam 1 milyon 768 bin ton zeytin üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu yıl 400 bin tonu sofralık, 1 milyon 300 bin tonu yağlık olmak üzere, yüzde 3.85 düşüşle, zeytin üretiminin 1 milyon 700 bin tona ineceği tahmin ediliyor" dedi.Pazarlamaya da ağırlık verilmeliTZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, zeytin ve zeytinyağı konusunda yapılması gereken bazı başlıkları ise şu şekilde sıraladı: "Tanıtım faaliyetleriyle iç tüketim artırılmalı; ihracatta yeni pazarlar bulunmalı; tanıtım ve pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi için hedef pazarlar değerlendirilmeli; stok müessesesi oluşturulmalı; hangi amaçla olursa olsun zeytinliklerin tahrip edilmesi önlenmeli, zeytinlikler korunmalı; tağşiş olaylarına fırsat verilmemesi bakımından gıda denetimleri daha da artırılmalı; hasat sırasında gelecek yıl ürün verecek sürgün ve filizlerin kırılmamasına dikkat edilmeli."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.