Zeytinyağı, diğer sıvı yağlara, diğer sıvı yağlar da zeytinyağına karıştırılamayacak. Zeytinyağı ve pirina yağı nihai tüketiciye dökme olarak satışa sunulamayacakTarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. AB Komisyonu'na da bildirilen tebliğ ile 1998'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yemeklik Zeytinyağı ve Yemeklik Pirina Yağı Hakkında Tebliğ'i yürürlükten kaldırılırken, bu alanda faaliyet gösteren firmalara 1 yıl uyum süresi verildi. Ayrıca, natürel zeytinyağları ile ilgili duyusal özelliklere uyum için de 3 yıllık geçiş süresi tanındı. Gıda olarak tüketime uygun olan zeytinyağı ve zeytinin sıkılıp zeytinyağının çıkarılmasından sonra posasından elde edilen ve daha çok kozmetik endüstrisinde kullanılan bir yağ olan pirina yağlarının tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim ve hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlanmasını sağlamak üzere özelliklerini belirleyen tebliğe göre, pirina yağı hiçbir koşulda zeytinyağı olarak adlandırılamayacak. Serbest yağ asitliği oleik asit miktarı, rafine pirina yağının 100 gramında 0.3 gramdan, karma pirina yağının 100 gramında 1 gramdan fazla olmayacak. Gerçek zeytinyağıZeytinyağı, sadece zeytin ağacı (Olea europaea sativa Hoffm) meyvelerinden elde edilecek. Natürel zeytinyağı ise zeytin ağacı meyvesinden doğal niteliklerinde değişikliğe neden olmayacak bir ısıl ortamda, sadece yıkama, sızdırma, santrifüj ve filtrasyon işlemleri gibi mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak üretilecek. Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 0.8 gramdan fazla olmayan yağlar "natürel sızma zeytinyağı", serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 2 gramdan fazla olmayan yağlar "natürel birinci zeytinyağı", serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 3.3 gramdan fazla olmayan yağlar "natürel ikinci zeytinyağı" olarak adlandırılacak.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.