Yunanistan ümitsiz vaka
Avrupa Birliği haftalardan beri Yunanistan ile ikinci kurtarma paketinin pazarlığını yapıyor. Ancak hâlâ cevaplanmamış sorular, 130 milyar Euroluk ikinci paketin de ülkenin borçlarından kurtulmasını zorlaştırıyor
17.02.2012 00:00:00
Avrupa Birliği (AB), haftalardan beri Yunanistan'ı mali çöküşten kurtarabilmek için sözde çaba harcıyor. Yunanistan'a yardımların serbest bırakılmasına ilişkin kesin kararın Pazartesi günü Euro Bölgesi maliye bakanlarının yapacağı toplantıda verilmesi bekleniyor. İflas ihtimalini bir baskı aracı olarak kullanan AB, bugüne kadar Yunanistan'ın tamamen çökmesini engellemeye yoğunlaştı. Ama bu durum daha ne kadar sürecek? Zira ülkede belirsizlikler sürüyor.
Siyasi güvensizlik
Brüksel, Yunanistan'daki siyasî iradeye hiç bu kadar kuşkuyla yaklaşmamıştı. İkinci kurtarma paketindeki reformların çoğu ilk yardım programında da yer alıyordu. Yunan siyasetçiler, reformlara ilişkin kararlar alsa da bunlar hayata geçirilmedi. Avrupa Birliği Komisyonu'nun para ve mali işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, Yunanistan'dan taleplerini şu sözlerle tekrarladı: "Kurtarma programı kabul edildikten sonra, siyasetçilerin de bu programı benimsemesi büyük önem taşıyor. Yunanistan, kamu finasmanının sürdürülebilmesini ancak bu reformlar hayata geçirildiğinde sağlayabilir."
PASOK ve Yeni Demokrasi Partisi liderleri, reformları uygulayacaklarına dair imza attı. Ancak ülkede yapılacak erken seçimlerin ardından iktidara başka bir parti gelirse, bu konuda nasıl bir tutum izleneceğini henüz kimse bilmiyor. Avrupa Birliği, Yunanistan'a 100 milyar Euro kredi vermeye hazır. Bunun yanı sıra 30 milyar Euro garanti fonlarına aktarılacak. Böylelikle bankalar ve özel yatırımcıların ek tahvil alımlarına özendirilmesi hedefleniyor.
Pazarlıklar sürüyor
Yunan hükümetinin özel sektördeki alacaklılarıyla pazarlığı da haftalar sürdü. Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, bu görüşmelere ilişkin geçen hafta şu açıklamayı yaptı: "Özel sektörden alacaklılarla temelde anlaşmaya vardık. Son adımın atılması için Euro Grubu'nun siyasî açıdan onayına ihtiyacımız var." Ancak Euro Bölgesi maliye bakanları bu anlaşmayı onaylasa bile, 100 milyar Euroluk borç planlandığı gibi silinecek mi? Bu hâlâ belirsizliğini koruyan bir nokta, çünkü alacaklıların bir bölümünün anlaşmaya karşı çıkma olasılığı bulunuyor. Bunun yanı sıra özel sektörle tahvil takasının mart ayının ortasına kadar tamamlanması gerekiyor. Aksi takdirde Yunanistan fiilen iflas etmiş olacak.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.