Denizciler bilir.
En korktukları şey yorgun fenerlerdir.
Fenerler de insanlara benzerler. Doğar, yaşar ve ölürler… Ölümleri bazen yeni bir fenerin eskisinin yerini alması ile gerçekleşir.
Dünyanın öyle yerlerinde öyle yorgun fenerler vardır ki, ölmezler ama ışıkları zayıflar, zaman zaman tarifinde yazan dönüş hızları veya ışık verme süreleri birkaç saniye de olsa fark eder.
Fenerler denizcilere daha doğrusu seyir halindeki gemilere gece ışıkları, gündüzleri ise varlıkları ile yol gösterirler. Onlar nerede olurlarsa olsunlar, deniz insanına doğru yolda olduklarını fısıldarlar. Onları kayalıklara bindirmekten, yanlış bir yöne gitmekten korurlar.
Fenerler sadece kıyılarda yüksek tepelerde yer almazlar.
Denizlerin ortasında tehlikeli kayalıkları belli etmek için şamandıra feneri olarak da yer alırlar.
Gelelim yorgun fenerlere…
Eski denizciler, deniz haritalarında onların yerlerini bilirler. O fenerlerden asla vazgeçmezler. Çakmasa da, ışığı az görünür olsa da o fenerin yerini bilir, onu selamlamadan geçmezler. Çünkü bu bir vefa borcudur.
Eğer arızalanmış, çaptan düşmüş ise veya hizmet dışı kalmış ise, bu durum kendilerine bir mesaj ile bildirildiği için seyirdeki tekneler bu durumdan haberdar olurlar.
Hiçbir seyir görevlisi, bulunduğu ülkenin kıyı emniyetinden gelen mesajları göz ardı etmez. Özenle bu gibi durumları seyir rotasını çizdiği haritasında işaretler.
Fenerler nasıl denizcilere ışık saçarsa, onları görevde tutan, liyakatine güvenen, arkasında olan koca bir teşkilatları vardır. Bakımlarını, onarımlarını ve gerekirse yenilenmesini sağlarlar.
Her şeyin bir düşmanı olduğu gibi fenerlerin de çeşitli düşmanları vardır. Hava koşulları ile şimdiki zamanda elektrik kesintisi ile teknik arızalar ile fener bekçilerinin görevlerini aksatması ile mücadele halindedirler.
Hele açık deniz fenerlerinin işi daha da zordur. Çünkü onlar tek başlarına dalgalarla mücadele ederler. Arkalarında kıyı yoktur. Altlarında tehlikeli bir kayalık uzanır. Onlar gerçek kahramanlardır.
Gündüz ışık vermezler ancak, bütün geceyi ayakta geçirirler. Sırf insanlar zarar görmesin, üzülmesin, ağlamasın diye… Gemileri dolayısı ile denizcileri korur.
Fenerler bir ailedir.
Her biri farklı bir çocuktur. Hepsi kardeştir. Hepsinin değişik görevleri vardır. Hepsi birbirini tamamlar.
Dünyanın ucundaki feneri görmeyi çok istemiştim. Ancak görünce anladım ki bunun için o kadar yol gitmenize gerek yok. Kıyıdaki başka bir feneri gördüğünüzde ona duyduğunuz saygı ve sevgi, tümüne ulaşabilir.
Kıyıları güvenli kılmak, insanları güvenli kılmak demektir.
Kıyıları korumak, insanları korumak demektir.
Kıyıları aydınlatmak, ülkeyi aydınlatmak demektir.
Yorgun bir fener görünce sakın burun kıvırmayın.
Bir gün gelecek siz de yorulacaksınız.
Yolda yorgun bir fener görürseniz;
Sakın selamlamayı "unutmayın."
- Haydar Hoca'yı hatırlarken… / 06.08.2024
- Kıyılarda sorun büyük… / 05.08.2024
- Bir kral, bir prenses ve bir Demir Leydi / 28.07.2024
- Koca Nazım… / 04.06.2024
- Bizim 19 Mayıslarımız… / 19.05.2024
- Helallik / 14.05.2024
- Gerçek… / 18.01.2024
- Gözyaşı… / 27.12.2023
- Yazmak, yaşamaktır… / 23.12.2023