Yolcu garantili anlaşmalar ne oluyor?
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yap-işlet-devret modeli ve geçiş garantisiyle yapılan havaalanı, tünel, köprü ve otoyollar için yandaş firmalara hazineden ödenecek paraların, virüsle mücadele kapsamında işyerlerini kapatan işletmecilere, işsiz kalanlara çiftçi ve esnafa aktarılması çağrısında bulundu
24.03.2020 12:50:00





Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, halk sağlığının yanında ülke ekonomisini de derinden etkileyen koronavirüs salgınına karşı kullanılacak kaynak için önemli bir öneride bulundu. Gürer, kullanılmayan yol, köprü ve tünel ile havaalanlarında geçiş garantisi kapsamında yandaş firmalara aktarılacak paraların, virüs salgınıyla mücadeleye kaynak olarak aktarılmasını önerdi. Gürer, "Devletin kasasından para çıkmayacak" denilerek yap-işlet- devret modeliyle yaptırılan havaalanı, tünel köprü ve otoyollar için devletin firmalara geçiş garantisi verdiğini ancak hedeflerin tutmaması nedeniyle, her yıl yandaşlara milyarlarca lira hazineden kaynak aktarıldığını hatırlattı. Normal şartlar altında dahi geçiş garantisi sağlanamayan bu yatırımların, içinde bulunduğumuz olağanüstü süreçte olabildiğince az kullanıldığına dikkat çeken Gürer, "Devlet hazine garantisi verdiği için, yandaş firmalara bu yol, köprü ve havaalanları için milyarlarca lira kaynak aktarıyor. Ancak olağanüstü bir süreç yaşıyoruz. Bu süreçte, kullanılmayan yol, köprü ve havaalanı için yandaş müteahhitlere aktarılan bu kaynaklar, salgın nedeniyle işyerini kapatan işletmeciye, bu işletmelerde çalışırken işsiz kalan çalışanlara ve zor günler geçiren esnafa aktarılmalıdır" diye konuştu.
Kullanılmayan yola 7.8 milyar TL ödenecek
CHP Milletvekili Gürer, Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprüleri, Avrasya Tüneli ve İstanbul-İzmir ile Kuzey Çevre otoyollarının geçiş garantisi kapsamında yap-işlet-devret modeliyle yapıldığını hatırlattı. Devletin firmalara yolcu garantisi verdiğini, yolcu sayısının garanti kapsamının altında kalması durumunda, hazineden firmalara ödeme yapılması konusunda anlaşma yapıldığını hatırlatan Gürer, "Normal şartlarda bile bu yatırımlar garanti kapsamının çok altında kaldı ve devlet hazineden bu yatırımları yapan firmalara yüklü miktarlarda para ödedi. 2020 yılı bütçesine geçiş garanti bedeli olarak 7.8 milyar lira ödenek ayrıldı. Kamu özel işbirliğiyle yaptırılan yol, tünel, köprü, şehir hastaneleri ve havaalanlarının müteahhitlerine bütçeden yapılan hazine garantili ödemeler bir yıl süreyle ertelenmeli ve garantiler Türk Lirasına çevrilmelidir" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.