Yerli burundan aşının insan denemeleri başlıyor
Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı, yerli nazal (burundan) Covid-19 aşısında hayvan deneyi aşamasını bitirdiklerini, Mart 2021 itibariyle üretime başladıkları aşı için insan deneylerine çok yakında başlayacaklarını söyledi.
15.04.2021 13:54:00





Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı, yerli nazal (burundan) Covid-19 aşısında hayvan deneyi aşamasını bitirdiklerini, Mart 2021 itibariyle üretime başladıkları aşı için insan deneylerine çok yakında başlayacaklarını söyledi. Ahlatcı, "Yakın zamanda sevindirici haberler paylaşmayı umut ediyoruz" dedi. Ahlatcı, hem nanoteknolojik hem de biyoteknolojik ürün geliştirmelerinin bir hayalle başladığını dile getirerek, 2011'deki hayalleri sayesinde çelikten 200 kat güçlü, bakırdan 1000 kat iletken ve havadan hafif yüksek performanslı grafeni üretmeyi başardıklarını vurguladı. Ahlatcı, 2015'ten bu yana ise grafen ihracatlarının sürdüğünü kaydederek, 2018'de yıllık 100 tonun üzerinde farklı performanslarda grafeni üretmek için Sanayi Bakanlığı ile çalışma başlattıklarını hatırlattı. Grafen ile bataryalar, kompozitler, su arıtma filtreleri ve koruyucu kaplamalar geliştirmenin hayallerini kurduklarını söyleyen Ahlatcı, geçen günlerde Türkiye ve bölgenin en büyük nanoteknoloji yatırımını hayata geçirerek, seri üretime başladıklarını ve önümüzdeki günlerde çok güzel haberler paylaşmaya hazırlandıklarını söyledi.
Pandemi nedeniyle biyoteknolojiye yönelik çalışmalarını daha da hızlandırdıklarını ifade eden Ahlatcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçen yıl Şubat sonunda henüz ülkede vaka görülmemişken önleyici aşı ve tespit kiti çalışmalarını başlattık. PCR teknolojisini geliştirerek dünyanın en hızlı tanı kitini geliştirdik ve ürettik. Aşımız da tıpkı grafen gibi bir hayal ile başladı. Bir yılı bulan aşı geliştirme gayretinde önemli safhaya ulaştık. Küresel şirketler ile yakın zamanda başladığımız aşı geliştirme çalışmalarımız diğer aşılardan ayrılıyor. Geleneksel ve modern aşı tiplerinden farklı olarak protein temelli bir aşı tasarladık. Protein temelinde tasarlayarak aşımızın toksikolojik bakımdan güvenilirliğini yüksek bir noktaya çıkardık. Nazal uygulama yöntemi ile de virüsün takip ettiği yoldan virüs ile mücadele etmeyi tasarladık. Zira protein temelinde tasarladığımız nazal aşımız hem mutasyonlara bağlı olarak çok hızlı bir şekilde düzenlenebilecek hem de diğer bulaş durumları için de modellenebilecek. 2021 Mart ayı itibariyle üretimine başladığımız protein temelli intranazal aşımız için insan deneylerine çok yakında başlıyoruz." HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.