Yerel tohumdan ekmek yaptılar
Dünyanın en itibarlı mutfak kültürü yarışmalarından Basque Dünya Aşçılık Ödülleri'nde dünyanın ilk 10 şefi arasına giren Ebru Baybara Demir ve Brezilyalı Şef David Hertz, Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde, Mezopotamya'nın en eski buğday tohumlarından 'sorgül' ile elde edilen undan ekmek yaptı
07.03.2019 00:00:00





Tarihte tarımın ilk kez Göbeklitepe ile birlikte Şanlıurfa'da başladığının ortaya çıktığını anlatan Demir, "12 bin yıl önce tarım burada başladı ve bizim 8 bin yıl önce oluşmuş genetik mirasımız, bir tohum kültürümüz var.
Avrupa'ya tohum, bu bereketli topraklardan, 4 bin yıl sonra gitmiş. Gıdanın sürdürebilirliği için farklı ülkelerden iki şef buluşarak, dünya gastronomisinin gündemine, 'tarım burada başladı, gastronomi burada başladı ve yerel tohumlarımız, genetik mirasımız gıdanın sürdürülebilirliği için insanları bu işin içine katarak bu işi sürdürmemiz gerekiyor' mesajını vermek istiyoruz" diye konuştu.
AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.