Yeni yatırımlar sağlık ve gıdaya
Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de şirketlerin önemli bir bölümü koronavirüs nedeniyle faaliyetlerini durdurdu. Uzmanlar, yatırımcıların salgın sonrasında da temkinli olacağını savunuyor. Yatırım yapılacak sektörler arasında öne çıkanlar ise gıda, tarım, sağlık ve iletişim...
21.04.2020 16:11:00





M. YASİN ERKOL / İSTANBUL
Koronavirüs salgınının havacılık, turizm gibi farklı sektörlerdeki olumsuz etkileri sürerken, yılın ilk üç ayında salgının gölgesinde gerçekleşen şirket evliliklerindeki düşüş dikkat çekti. KPMG Türkiye'nin değerlendirmesinde, küresel ölçekli birleşme ve satın almaların 2020 yılının ilk çeyreğinde, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 31 düşerek 564 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği belirtildi. Dünya genelinde birleşme ve satın alma aktiviteleri Mart ayında neredeyse durma noktasına geldi. Türkiye genelindeki aktivitelerde ise benzer bir durum söz konusu. Türkiye'de de 450 milyon dolar seviyesindeki OYAK'ın Total ve M Oil satın alma işlemi hariç tutulduğunda 2020 ilk çeyrekte birleşme ve satın alma aktivitesi başta salgın nedeniyle olmak üzere yavaşladı. Hatta bazı alıcı şirketlerin hisse devir sözleşmesi imzalanmış ama kapanışı tamamlanmamış işlemlerde 'maddi olumsuz değişiklik' maddesine dayanarak işlemleri askıya alma yoluna gittiği belirtildi. Belirsizlik ortamında şirket değerleme çarpanlarında yaşanan önemli düşüşler, kârlılık beklentilerinde ve bilançolarda öngörülemeyecek bozulmalar nedeniyle yaşanan hisse değerlemelerindeki belirsizlik, şirketlerin maliyetlerini en düşük seviyeye getirme çabası ve dış finansman yoluyla satın almanın finanse edilmesinin mevcut kredi piyasalarındaki durum nedeniyle yüksek maliyetli olması bu yavaşlamanın diğer nedenleri arasında gösterildi.
Salgın sonrasında da temkinli duruş
Koronavirüs salgınının ne zaman biteceğinin belirsiz olmasıyla birlikte pek çok şirket salgın sonrası öngörüleri tartışmaya ve toparlanma planlarını düşünmeye başladı. KPMG Türkiye'nin değerlendirmesinde yılın ilk çeyreğinde salgın etkisinde durgun geçen şirket evliliklerinin, salgının kontrol altına alınması ve ekonomik aktivitenin kademeli olarak tekrar başlamasından sonra da bir süre durgun devam edeceği belirtildi.
KPMG Türkiye Birleşme ve Satın Alma Hizmetleri Lideri ve Şirket Ortağı Gökhan Kaçmaz, "Salgın sonrası şirket evliliklerinin önemli bir kısmı, salgın sürecinde önemini yeniden fark ettiğimiz sağlık, gıda, tarım, gıda perakendesi ve telekomünikasyon gibi sektörlere yoğunlaşacak. Hasar gideren sektörlerin yanı sıra yatırımcılar yıldızı parlayan bu sektörlere odaklanacak. Dolayısıyla bu sektörlerin şirket evliliklerine daha çok konu olacağını söyleyebiliriz" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.