logo
22 ARALIK 2025


Wagner isyanında son durum, hem Putin hem Prigojin konuştu

Rusya'nın paralı askerler ordusu Wagner'in silahlı isyanı sona erdi ancak olay hala dünya gündeminin ilk sıralarında. İsyan ile ilgili olarak Rusya Devlet Başkanı Putin ve Wagner kurucusu Prigojin'den yeni açıklamalar geldi.

26.06.2023 22:26:00 / Güncelleme: 26.06.2023 22:33:18
Anadolu Ajansı
Wagner isyanında son durum, hem Putin hem Prigojin konuştu
Wagner isyanında son durum, hem Putin hem Prigojin konuştu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner isyanının bastırılmasının ardından ilk kez konuştu. Devlet televizyonundan halka seslenen Putin, konuşmasında "Toplumumuz güçlendi" dedi.

Putin, kan dökülmesini önleyen Wagner'in komutanlarına ve askerlerine de teşekkür etti.

Putin konuşmasınında devamında "Belarus'a gitmek isteyenlere söz veriyorum, sözümü tutacağım" ifadelerini kullandı.

Wagner isyanı sırasında "vatanseverlikleri" için Ruslara teşekkür eden Putin, Rusya'daki herhangi bir şantaj ve huzursuzluk girişiminin "başarısızlığa mahkum" olduğu konusunda da uyarıda bulundu.

 

Prigojin konuştu


Rus güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rusya yönetimine isyanı hakkında, "yürüyüşün" Wagner'in yok edilmesinin önlenmesi amacıyla yapıldığını belirterek, "Dönmemizin iki nedeni var. Birincisi Rus kanını dökmek istemedik, ikinci ise iktidarı devirmek için değil protesto amaçlı yürüdük." dedi.

Prigojin, geçen hafta Rus yönetimine karşı düzenlediği isyan girişiminin ardından sosyal medya hesabından ilk kez açıklama yaptı.

Wagner'in tecrübeli bir grup olduğunu ve dünyanın birçok ülkesinde Rusya Federasyonu'nun çıkarları doğrultusunda çeşitli görevleri yerine getirdiğini belirten Prigojin, "Wagner, son zamanlarda Ukrayna'da ciddi görevler yerine getirerek iyi sonuçlar elde etti. Entrika ve yanlış kararlar sonucunda bu birlik 1 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla tasfiye edilecekti." dedi.

Wagner komutanlarının savaşçılara durumu anlattığını ifade eden Prigojin, "Savaşçılardan kimse (Rus) Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalamayı kabul etmedi çünkü herkes, (Ukrayna'da) özel askeri operasyondaki tecrübelerine dayanarak bunun savaşma kabiliyetinin düşmesine yol açacağını biliyor. Bakanlığa geçmek isteyen geçti ancak bunların sayısı çok az, yüzde 1-2'dir." şeklinde konuştu.

Prigojin, "Wagner'in korunması için mevcut tüm argümanlar kullanıldı ancak bunların hiçbiri uygulanmadı. Yararlı olabileceğimiz herhangi bir kuruma dahil olma girişimleri oldu. (Wagner'in kapatılması) buna karşı çıktık. Savunma Bakanlığına Wagnercilerin bağlanması yönündeki karar ise beklenmeyen zamanda alındı. Buna rağmen hazırlıklarımızı yaptık. Envanteri çıkardık ve 30 Haziran'da konvoy halinde Rostov'a giderek özel askeri operasyonun karargahının önünde teçhizatı halkın önünde teslim etmeyi planlıyorduk. Herhangi bir saldırganlık göstermedik." ifadelerini kullandı.

Wagner'in kamplarına füze ve helikopterlerle saldırı düzenlendiğini ve bu saldırıda yaklaşık 30 Wagner savaşçısının hayatını kaybettiğini, bazılarının da yaralandığını ileri süren Prigojin, bunun Rostov'a doğru acilen yola çıkmalarına neden olduğunu savundu.

 "Yürüyüşün amacı, Wagner'in yok edilmesini önlemek idi"

Prigojin, yürüyüş öncesi kimseye saldırmayacakları ancak kendilerine ateş açılması durumunda karşılık verecekleri yönünde açıklama yaptığını anımsatarak, şöyle devam etti:

"24 saat süren yürüyüş sırasında konvoylardan biri Rostov'a, diğeri Moskova'ya doğru yola çıktı. Son 24 saatte 780 kilometre katettik. Karada hiçbir asker öldürülmedi. Hava araçlarına ateş açmak zorunda kaldığımıza üzülüyoruz ancak bu araçlar bizi bombaladı, füzeyle saldırı düzenledi. Moskova'ya yaklaşık 200 kilometre kalmıştı. Bu süre zarfında yol üzerinde yer alan tüm askeri tesisler zararsız hale getirildi. Kimse ölmedi ve bu bizim amacımızdı. Wagner savaşçıları arasında birkaç kişi yaralandı, Savunma Bakanlığından aramıza kendi isteğiyle katılan 2 asker öldü. Yürüyüşümüzü adaletsizlik nedeniyle başlattık. Yolda giderken karada hiçbir Rus askerini öldürmedik."

Hiçbir Wagner savaşçının söz konusu yürüyüşe katılmaya zorlanmadığını ve bu yürüyüşün nihai hedefini bildiğini savunan Prigojin, "Yürüyüşün amacı, Wagner'in yok edilmesini önlemek ve profesyonel olmayan eylemleriyle özel operasyon sırasında çok sayıda hata yapan şahısları sorumlu tutmaktı. Bunu toplum ve yürüyüş sırasında bizi destekleyen tüm askerler istiyordu." şeklinde konuştu.

Prigojin, Moskova'ya 200 kilometre kala keşif yaptıklarını ve kanın döküleceğini anladıklarını, bu nedenle düzenledikleri gösterinin yeterli olduğu kanaatine vardıklarını belirterek, "Dönmemizin iki nedeni var. Birincisi, Rus kanını dökmek istemedik, ikinci ise iktidarı devirmek için değil protesto amaçlı yürüdük." ifadesini kullandı.

Prigojin, 24 Haziran'da Rus şehirlerinden geçerken savaşçılarının halk tarafından Rus ve Wagner bayraklarıyla karşıladığını belirtti.

"Lukaşenko, Wagner'in yasal şekilde çalışması için çözüm yollarını bulmayı teklif etti"

Yevgeniy Prigojin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun bu esnada devreye girdiğini ifade ederek, "Lukaşenko, el uzattı ve Wagner'in ileride yasal şekilde çalışması için çözüm yollarını bulmayı teklif etti." dedi.

Bu şekilde konvoyların dönüp kamplarına gittiğini söyleyen Prigojin, "Adalet yürüyüşümüz birçok şeyi açıklığa kavuşturdu. Ülke genelinde ciddi güvenlik sorunu var. Yolumuz üzerindeki tüm askeri birlikleri, havalimanlarını bloke ettik." diye konuştu.

Prigojin, 24 Şubat 2022'de Rus birliklerinin başlangıç noktasından Kiev'e kadar olan mesafeyi 24 Haziran'da 24 saat içinde katettiklerini belirterek, "24 Şubat'ta Wagner gibi hazırlıklı grup görevi yerine getirmiş olsaydı, özel askeri operasyon büyük ihtimal bir gün, bir gece sürebilirdi. Orada başka sorunlar da vardı. Ancak biz Rus ordusuna uygun organizasyon seviyesini gösterdik." değerlendirmesini yaptı. AA

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
İPA kasım verilerini açıkladı
İstanbul'da yaşam daha zor
Suriye'de sürpriz buluşma
Fidan, Güler ve Kalın Şara ile görüştü
BTP seçim startını verdi
Hüseyin Baş'tan kritik mesajlar
İsrail bombardımanında hasar alan binalar çöküyor
Gazze'de fırtına nedeniyle 22 bina çöktü: 18 ölü
Rusya şokta
Moskova’daki bombalı saldırıda korgeneral öldü
Rusya, Ukrayna'yı sorumlu tutuyor
Moskova'da Rus generale suikast
Mansur Yavaş'a soruşturma izni
İşte soruşturma izni verilenlerin tam listesi
İsrail, Batı Şeria'da 19 yeni yerleşim birimi kuracak
FKÖ: Bir soykırım savaşı
Suud ve Ürdün 'Gazze'de ikinci aşama'yı görüştü
Birinci aşamada ateşkese uymayan İsrail, ikinci aşamada ne yapacak?
2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu kabul edildi
AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında arbede yaşandı
Galatasaray ilk yarıyı lider tamamladı
Kasımpaşa karşısında 3 gollü galibiyet
Gözler üçüncü toplantıda
Asgari ücret netleşiyor
16 yaşındaki çocuğu böyle katlettiler
İsrail vahşeti devam ediyor
5 kişi öldü, 1 kişi yaralandı
Çanakkale'de feci kaza
İşte unutturulan Rum vahşeti
Kanlı Noel kurbanları anıldı
İPA kasım verilerini açıkladı
İstanbul'da yaşam daha zor
Suriye'de sürpriz buluşma
Fidan, Güler ve Kalın Şara ile görüştü
BTP seçim startını verdi
Hüseyin Baş'tan kritik mesajlar
İsrail bombardımanında hasar alan binalar çöküyor
Gazze'de fırtına nedeniyle 22 bina çöktü: 18 ölü
Rusya şokta
Moskova’daki bombalı saldırıda korgeneral öldü
Rusya, Ukrayna'yı sorumlu tutuyor
Moskova'da Rus generale suikast
Mansur Yavaş'a soruşturma izni
İşte soruşturma izni verilenlerin tam listesi
İsrail, Batı Şeria'da 19 yeni yerleşim birimi kuracak
FKÖ: Bir soykırım savaşı
Suud ve Ürdün 'Gazze'de ikinci aşama'yı görüştü
Birinci aşamada ateşkese uymayan İsrail, ikinci aşamada ne yapacak?
2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu kabul edildi
AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında arbede yaşandı
Galatasaray ilk yarıyı lider tamamladı
Kasımpaşa karşısında 3 gollü galibiyet
Gözler üçüncü toplantıda
Asgari ücret netleşiyor
16 yaşındaki çocuğu böyle katlettiler
İsrail vahşeti devam ediyor
5 kişi öldü, 1 kişi yaralandı
Çanakkale'de feci kaza
İşte unutturulan Rum vahşeti
Kanlı Noel kurbanları anıldı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.