VakıfBank Kültür Yayınları’dan arşivlik üç kitap
VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY), edebiyatı kitaplığı “On Sekizinci Yüzyıl İngiliz Edebiyatı 1660-1789”, “Fransız Edebiyatı Bir Kültürel Tarih” ve “Rus Edebiyatı” kitaplarıyla genişlemeye devam ediyor.
29.12.2024 00:08:00
YAŞAR CEBESOY
YAŞAR CEBESOY





VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY), edebiyatı kitaplığı "On Sekizinci Yüzyıl İngiliz Edebiyatı 1660-1789", "Fransız Edebiyatı Bir Kültürel Tarih" ve "Rus Edebiyatı" kitaplarıyla genişlemeye devam ediyor. Bu arşivlik kitaplarla dünya edebiyatında ekol olmuş klasikleşmiş yazarların dünyalarına kapsamlı ve derin bir bakış atılıyor. Eserler, araştırmacılar ve edebiyat tutkunları için vazgeçilmez başvuru kaynakları konumunda.
Kitaplar içinde özellikle 464 sayfalık 'Rus Edebiyatı' çok önemli bir eser. Andrew Baruch Wachtel ve Ilya Vinitsky tarafından kaleme alınan ve Batıdaki üniversitelerde ders kitabı olarak da okutulan eser Rus kültür tarihine de ışık tutuyor. Rusya'yı ve Rusları anlamanın anahtarı olan eserde 4. bölüm "Rus Düşüncesi: On Dokuzuncu Yüzyıl Rus Kültüründe Milli Kimlik Arayışı", 5 bölüm ise "Rus Psikolojisi: On Dokuzuncu Yüzyıl Rus Kültüründe Bireysel Kimlik Arayışı" başlığını taşıyor. Kitabın ilk bölümünde "Rus Orta Çağ Kültürü", 8. bölümde "Sovyet Kültürü", 10. bölümde ise "Günümüzdeki Rus Kültürü" dönemin edebi eserlerinden yola çıkılarak irdeleniyor.
Korkunç İvan'dan Büyük Petro'nun reformlarına, 19. yüzyılın altın çağından Sovyet dönemine kadar uzanan bir panoramayla, edebiyatın toplumsal ve siyasi bağlamlarını derinlemesine inceliyor. Ayrıca modernizm, avangard hareketler ve sembolizm üzerine yaptığı özgün analizlerle, edebiyatın bireysel ve ulusal kimlik inşasındaki rolünü de gözler önüne seriyor. Bu çalışma Dostoyevski, Tolstoy, Çehov gibi büyük isimlerin yanında Vasili Jukovski, Andrey Bely ve Andrey Platonov gibi daha az bilinen ancak edebiyat dünyasında büyük öneme sahip yazarları da kadrajına alarak Rus edebiyatının dönüşüm evrelerini bütüncül bir perspektifle inceliyor.
Alison Finch tarafından kaleme alınan 392 sayfalık "Fransız Edebiyatı Bir Kültürel Tarih" adlı eser de son derece önemli zira Fransız Edebiyatı, Türkiye'de hem kültürü, hem de siyaseti derinden etkilemiş. Hatta hiçbir ülkenin edebiyatı, Fransız edebiyatı kadar Türkiye üzerinde etkili olmadı. Özellikle Osmanlı'nın son döneminde bunu yakından görüyoruz. Kitaptaki başlıklar da bunu ortaya koyuyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.