Umut yolcularına kurşun
Avrupa'ya gitmek isteyen sığınmacılara Türkiye'nin engel olmayacağını açıklamasının ardından sınıra akın eden sığınmacılar, Yunanistan güvenlik güçlerinin gaz bombaları ve gerçek mermilerinin hedefi oluyor. Pazarkule-Kastanies tampon bölgesindeki mültecilere Yunanistan güvenlik güçlerince açılan ateş sonucu 1 kişi öldü, 5 kişi de yaralandı





Edirne'nin 212 kilometrelik Türkiye-Yunanistan sınırını oluşturan Meriç Nehri bölgesindeki 25 sınır köyüne akın eden binlerce sığınmacının umut yolculuğu ilk günkü gibi kararlılıkla ve azimle sürüyor. Avrupa ülkelerine gitmek isteyen sığınmacılara Türkiye'nin kapıları açmasının ardından Yunanistan'a geçmek için Edirne'ye gelen sığınmacıların sayısı her geçen gün artıyor. Edirne'nin Pazarkule Sınır Kapısı bölgesinde bulunan tellerden atlayarak Yunanistan'a geçmeyi başaran sığınmacıların sayısı binlerle ifade ediliyor. Bunun yanı sıra Pazarkule'de tampon bölgede bekleyenlerin sayısı da Yunanistan'ın sınır kapısını açma umuduyla sürekli yükseliyor. Sığınmacılar arasında bebekli ve çocuklu ailelerin de bulunması dikkat çekiyor. Yunanistan üzerinden Avrupa ülkelerine gidebilmek için Edirne'ye gelen sığınmacılar, çocukları ile birlikte ölümü de göze alarak zorlu bir yolculuk yapıyor. Hava sıcaklığının özellikle gece saatlarinde sıfırın altına düştüğü sınırda sığınmacılar, Meriç Nehri üzerinden sınırı geçmeye çalışıyor. Kucaklarında bebekleriyle bellerine kadar buz gibi suya giren bir grup mülteci, yardımlaşarak nehir üzerindeki bir setten güçlükle yürüyerek karşıya geçti. Yaşanan bu zorlu yolculuk ise İHA muhabileri tarafından görüntülendi.
Gerçek mermi kullanıyorlar
Son günlerde tansiyonun had safhaya ulaştığı Türkiye-Yunanistan sınırında güvenlik güçlerinin göçmenlere sert müdahaleleri sürüyor. Çarşamba günü Edirne'nin Pazarkule sınır kapısının karşısındaki yunanistan'a ait Kastanies sınır kapısındaki güvenlik güçleri, sınırı geçmeye çalışan sığınmacılara ateş açtı. Edirne Valiliği, Pazarkule-Kastanies tampon bölgesinde bekleyen mültecilere Yunanistan güvenlik güçlerince açılan ateş sonucu bir kişinin hayatını kaybettiğini, 5 kişinin yaralandığını açıkladı. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, "Kastanies Sınır Kapısı ile Pazarkule Sınır Kapımız arasındaki bölgede bulunan göçmenlere Yunanistan polis ve sınır birliklerince ses, sis, gaz bombaları, plastik mermi ve gerçek mermiler kullanılarak ateş açılmıştır. Açılan ateş sonucunda göçmenlerden 3'ü ayağından, 1'i kasık bölgesinden, 1'i kafasından ve 1'i de göğüs bölgesine isabet eden gerçek mermi sonucu toplam 6 erkek şahıs yaralanmıştır. Göğüs bölgesinden yaralanan şu an için kimliği tespit edilemeyen erkek şahıs, olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından ambulans ile Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılmış ve burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmiştir" denildi. Yunan tarafı iddiaları yalanladı.
Yunanistan: 35 bin kişi engellendi
Türkiye sınırındaki tampon bölgedeki sığınmacılara Yunan güvenlik güçleri ateş açarak ölüm ve yaralanmalara neden olurken, Yunan hükümeti de son gelişmeler sonrasında aldığı, bir ay boyunca yeni iltica başvurusu kabul etmeme kararını hayata geçirdi. Yunan medyası yer verilen haberlerde, Yunan güvenlik güçlerinin 4 Mart'ta kadar 35 binden fazla kişinin yasa dışı yollardan Yunanistan'a geçmesinin engellendiği ifade edildi. Türkiye'nin sınır kapılarını sığınmacılara açacağı açıklaması ardından Yunanistan, Meriç nehri boyunca polis ve jandarma sayısını artırmıştı. Midilli adasına gönderilecek Yunan donanmasına ait bir savaş gemisinin 1 Mart'ta Midilli'ye gelen 400 sığınmacıyı alacağı belirtiliyor. 400 göçmenin ilk aşamada gemide kalması öngörülüyor. Daha sonraki dönemde ise ana karadaki kapalı bir kampa gönderilmeleri, bu kamptan da geldikleri ülkelere yollanmaları planlanıyor. 29 Şubat'ta Türkiye'nin sınır kapılarını açması sonrasında Türkiye'den 900'den fazla göçmen Midilli, Sakız, Samos ve diğer adalara gitti. Yunanistan Göçmen Bakanlığı, 2 Mart'ta 600 göçmenin daha adalara ulaştığını açıkladı. Aşırı rüzgar nedeniyle önceki gece Midilli'ye hiçbir göçmenin gelmediğini belirtti. Yunan yetkililerin verdiği bilgiye göre Midilli'de 20 binden fazla göçmen ve sığınmacı bulunuyor.
Fransa'dan Türkiye'ye suçlama
Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Türkiye'yi Suriyeli mültecilerle ilgili Avrupa'ya 'şantaj' yapmakla suçladı. Ulusal mecliste konuşan Le Drian, "Göçmenlerin Türkiye tarafından Avrupa üzerinde baskı ve şantaj unsuru olarak kullanılması kesinlikle kabul edilemez" ifadelerini kullandı ve Ankara'nın halihazırda kendi topraklarında bulunan göçmen ve mültecileri 'araçsallaştırdığını' söyledi. Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında karşılıklı kabul edilen 2016 tarihli mülteci anlaşmasına göre, Türkiye'nin AB'den aldığı 6 milyar Euro'luk finansal yardım karşılığında mültecilerin Avrupa'ya geçişini engellemeyi kabul ettiğini hatırlatan Drian, "2016'da bir anlaşmaya vardık, bu anlaşmaya saygı gösterilmeli. Avrupa ve (AB'ye) tüm üye ülkeler 4 yıldır bu anlaşmaya uydu, özellikle finansal taahhütlerin öneminden dolayı Türkiye'ye de uymalı" şeklinde konuştu.
YENİ MESAJ / DETAY HABER