TÜSİAD: İhracatçı Avrupa ile rekabette zorlanıyor
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, katıldığı bir TV programında, "Özellikle enerji yoğun sektörlerin üretimlerinin ihracatta zorlandığını çok net görüyoruz. Bazı sektörleri çok net biliyorum. Avrupa'daki fiyatlarla rekabet edemeyecek noktaya geliyoruz" dedi.
09.06.2022 16:46:00





Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, katıldığı bir TV programında, ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Turan, Türk ihracatçısının bu dönemde birim fiyatlarını arttırmayı test ettiğine işaret ederek, "Biz hep ucuz iş gücüyle ve rekabetçi kurla ihracatı arttıracağımızı kurguladık. Eylül ayında aynı planı yapmıştık ama bu 80'lerin, 90'ların tarzı. Yani bizim düşük iş gücü ve rekabetçi kurla ihracatı sürdürülebilir olarak arttırma şansımız yok. O dönem kapandı" dedi. TÜSİAD Başkanı, şunları söyledi: "Türkiye'nin ihracatını en çok arttığı dönemler kurun sabit olduğu dönemlerdir. Yani 2002-2008. Neredeyse bir dolar, 1.2 liraydı ve Türkiye ihracatını arttırdı ve verimliliğini de arttırdı. Bizim yüksek teknolojiliyi kullanmamız lazım. Nitelik insan kaynağı, Ar-Ge'ye, inovasyona yatırım yapıp daha katma değerli ve markalı ihracat yapmamız gerekiyor. Yani bizim ithalatımız 3-4 dolar, ihracatımız 1.4 dolar birim fiyatta. Risk primimiz 760'larda. Bu da sonuçta borçlanma maliyetimizi etkiliyor."
Doların artışı yüzde 100'ü geçti
ABD Dolarının TL karşısında son bir yılda yüzde 100'den fazla değer kazandığını dile getiren Turan, şunları söyledi: "Bu doğal olarak maliyetler üzerinde çok ciddi bir baskı yapıyor. Özellikle enerji yoğun sektörlerin üretimlerinin ihracatta zorlandığını çok net görüyoruz. Bazı sektörleri çok net biliyorum. Avrupa'daki fiyatlarla rekabet edemeyecek noktaya geliyoruz. Şu anda Kur Korumalı Mevduatı da koyarsanız, mevduatın yaklaşık yüzde 72-73'ü yabancı para biriminde tutuluyor. Ben de yatırım yapıyorum. Yatırım yapan arkadaşlara da söylüyorum. Yatırımın neredeyse yurt içinde aldığımız ham maddeler ve makine ekipman dahil yüzde 90 dövize endeksli. Yani bir şekilde aslında dolarize olmuşuz. Yabancı para birimine endeksliyiz. Yapılan hesaplamalara göre 70 puanın 20 puanını ithal ediyoruz. 50 puanı ise bizim aldığımız kararların sonuçları. TÜSİAD olarak bizim önceliğimiz enflasyonla mücadele olmalı."
Dövizdeki artış ne kadar oldu?
ABD Doları, 9 Haziran 2021'de 8.60 idi, dün 17.23'ü geçti. Dolayısıyla dolardaki son bir yıllık artış yüzde 100'ü aştı. Geçen yıl 9 Haziran'da 1 Euro 10.48, dün ise 18.46 idi. Euro'daki artış ise yüzde 76 olarak gerçekleşti. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.