En önemli ticaret ortaklarından Türkiye'nin de uyguladığı yaptırımlarla Suriye halkı ağır bir krizin içine girdi. Ülkede yiyecek fiyatları yüzde 20 arttı...
En önemli ticaret ortaklarından Türkiye'nin de uyguladığı yaptırımlarla Suriye halkı ağır bir krizin içine girdi. Ülkede yiyecek fiyatları yüzde 20 arttı . Batı dünyasının arka arkaya açıkladığı ağır ekonomik yaptırımlarla Suriye'nin ekonomisi durma noktasına geldi. Yaklaşık 9 aydır süren isyan sürecinde kısa bir süreliğine Şam'ı ziyaret etmesine izin verilen nadir gazetecilerden New York Times muhabiri Neil MacFarquhar, 'Beşar Esad yönetimine karşı yürütülen ekonomik savaşa' tanık oldu. AB, Arap Birliği, ABD ve Türkiye'nin hemen uygulanmaya başlayan yaptırımlarıyla bir Suriye bankasından en basit para transferi bile imkansız hale gelirken bir tekstilci, ambargo altındaki Saddam Hüseyin dönemi Irak'ını hatırlatarak "Üniversite profesörleri taksi şoförü olacak" diye dertleniyor.
Esad'a yakın çevre baskısıÜlke ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından turizmin geldiği noktayı, Halep'te bir otelde kalan iki Alman turistle bütün otel çalışanlarının 'hatıra fotoğrafı' çektirmesi açıklıyor. Şam'dan Abu Dabi'deki müşterilerine ürünlerini gönderemeyen bir tasarımcı yaptırımları "Bizi açlıktan öldürerek başkanı cezalandırmanın bir yolu" olarak tanımlıyor. Şam Ticaret Odası Başkanı Muhammed Hasan El Kalla "Arap Birliği'nin yaptırım uygulamasını hiç beklemiyorduk" derken kimileri de Esad'ın aynı zamanda yakın akrabası olan işadamlarının iflasın eşiğine gelip Esad'ın bırakması için baskı uygulamasını muhtemel görüyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.