Türkiye'nin kuşları büyük tehdit altında
Dünya Doğa Koruma Birliği’nin yapmış olduğu araştırma kapsamında Türkiye’de de 5 kıyı kuşu türünün tehlike statüsü artmış oldu.
09.11.2024 19:42:00
NEVZAT YILDIRIM
NEVZAT YILDIRIM
Dünya Doğa Koruma Birliği'nin yapmış olduğu araştırma kapsamında Türkiye'de de 5 kıyı kuşu türünün tehlike statüsü artmış oldu. Tehlike statüsü artan kıyı kuşları ise şöyle:
Gümüş yağmurcun (Pluvialis squatarola): Yüksek bir dağılıma sahip olsa da son üç nesilde yüzde 30 oranında azalma gösteriyor. Habitat kaybı, avlanma ve rahatsızlık gibi tehditler başlıca nedenler arasında yer alıyor.
Sürmeli kumkuşu (Limicola falcinellus): Son 13 yılda yüzde 30'un üzerinde bir azalma gösteren bu tür, Avrupa'daki üreme alanlarında habitat kaybı ve göç yollarında çeşitli tehditlerden etkileniyor.
Taşçeviren (Arenaria interpres): 750 bin - 1 milyon 750 bin arasında bireyden oluşan bu tür, geniş yayılışı olmasına rağmen son üç nesilde yüzde 20-29 oranında azalma ile 'yaygın' kategorisinden 'Tehlike Altına Girmeye Yakın' (NT) kategorisine geçti.
Kızıl kumkuşu (Calidris ferruginea): Son üç nesilde yüzde 30-49 oranında bir düşüş yaşayan bu tür, habitat kaybı, iklim değişikliği ve avlanma gibi nedenlerden dolayı risk altında. Tür 'Tehlike Altına Girmeye Yakın' (NT) kategorisinden 'Hassas' (VU) kategorisine yükseldi.
Kara karınlı kumkuşu (Calidris alpina): Geniş bir popülasyona sahip olmasına rağmen yüzde 20-29 oranında bir azalma gösterdiği için 'Yaygın' (LC) kategorisinden iki kategori birden atlayarak 'Hassas' (VU) kategorisine geçti.