Türkiye'nin eli gaz kontratlarında güçlendi
Karadeniz’de gerçekleştirilen ilk milli sondajda 320 milyar metreküp doğalgaz keşfi ve bu gazın 2023 itibariyle üretime geçmesi hedefi, Türkiye’yi önümüzdeki 5 yıl içinde kontratı sona erecek olan 30 milyar metreküplük uzun dönemli doğalgaz ithalatı müzakerelerinde güçlü konuma getiriyor.
02.09.2020 17:13:00





SELİM AYANOĞLU / DETAY HABER
Türkiye'nin Karadeniz'deki ilk milli derin deniz sondajını gerçekleştiren Fatih sondaj gemisinin, Sakarya Gaz Sahası'nda keşfettiği 320 milyar metreküp doğal gaz; Türkiye'nin doğal gaz ithalatını gözle görülür şekilde azaltacak. Kullandığı gazın tamamına yakınını ithal eden Türkiye için keşfedilen bu rezerv, önümüzdeki yıllarda sona erecek uzun dönemli doğal gaz sözleşmelerinin yeniden şekillendirilmesinde, hâlihazırda yaşanan fiyat düşüşleri ile birlikte müzakere masasında Türkiye'nin elini güçlendiren bir gelişme olarak görülüyor.
Yıllık ihtiyaç değişiyor
Yıllık ortalama 45-50 milyar metreküp arasında değişen Türkiye'nin yıllık doğal gaz talebinin yüzde 20'si Sakarya sahasında keşfedilen rezervden karşılanabilecek. Sahanın Türkiye'nin yüksek enerji talebinin olduğu batı bölgesine ve Silivri doğal gaz depolama tesisine yakın konumda bulunması büyük avantaj sağlıyor. Sahanın yıllık 8 milyar metreküplük üretimi İstanbul'un bir yıllık doğal gaz tüketimine denk geliyor.
Kontratlar sona eriyor
Türkiye'nin önümüzdeki 5 yıl içerisinde 30 milyar metreküplük uzun dönemli doğal gaz ithalat kontratı sona ererek yeniden müzakere edilecek. Türkiye'nin yüksek fiyattan imzaladığı doğal gaz kontratları sırasıyla Azerbaycan ile 2021'de, Cezayir ile 2024'te, Rusya ile 2025'te, İran ile 2026'da son buluyor. Özellikle Rusya ve İran ile yapılan anlaşmaya göre, bu iki ülkeden yıllık toplam 25.6 milyar metreküp doğal gaz ithal ediyoruz. Toplam gaz ithalatımızın neredeyse yarısını karşılayan Rusya ve İran ile tekrar masaya oturmadan önce Karadeniz rezervinin hayata geçirilmesi önem arzediyor.
Yeni sözleşme müzakereleri öncesinde, global piyasalarda 1000 metreküpü 70 dolara kadar düşen doğal gaz fiyatları, artan LNG (tankerle taşınan sıvılaştırılmış doğal gaz) arzı, Türkiye'nin giriş kapasitesini çeşitlendirmesi ve arttırması Türkiye'nin bu kontratların yeniden şekillendirilmesinde elini güçlendiren adımlar oldu. Tüm bu olumlu gelişmelere ek olarak, büyük ölçekli ve yerli bir doğal gaz kaynağının keşfi ve bu gazın 2023 itibariyle üretime geçirilmesi hedefi, müzakere masasında Türkiye'yi daha güçlü kılıyor.
Faturalar düşer mi?
Doğal gaz fiyatının düşmesi Türkiye'yi çeşitli açılardan avantajlı hale getiriyor. Türkiye, tüketiiği elektriğin yüzde 31'ini doğal gazdan üretiyor. Düşük fiyatlı doğal gaz, sanayici ve hane halkları için düşük elektrik faturası demek! Ancak bu noktada ciddi bir sorun var: gözü doymak bilmeyen elektrik dağıtım şirketleri. Türkiye, elektrik dağıtımını özelleştirerek, başına çorap ördü.
6 milyar dolar yatırım gerekiyor
Yıllık 41 milyar dolar enerji ithalatı gerçekleştiren Türkiye'nin en önemli ithalat kalemlerini, petrol ve doğal gaz ithalatı oluşturuyor. Yıllık 12 milyar dolar doğal gaz ithal eden Türkiye, Sakarya sahasından yıllık talebinin yüzde 20'sini karşılaması durumunda ithalat giderlerini yıllık 2.5 milyar dolar seviyesinde azaltabilecek. Bu ölçekte bir yatırımın hayata geçmesi için öngörülen yatırım miktarıysa 4 ila 6 milyar dolar arasında değişiyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.