Türkiye dünyada 'kompozit malzeme'de başa güreşiyor
Türkiye’de 3 milyar dolarlık büyüklüğe sahip kompozit sektörü, dünya devleri ile 10-12 Ekim 2024 tarihleri arasında İstanbul’da bir araya geliyor.
25.09.2024 23:20:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT





Türkiye'de 3 milyar dolarlık büyüklüğe sahip kompozit sektörü, dünya devleri ile 10-12 Ekim 2024 tarihleri arasında İstanbul'da bir araya geliyor. İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenecek fuarda, Almanya, Fransa gibi Avrupa ile Katar gibi Körfez ülkelerinden uluslararası katılımcıların yanı sıra dünyanın en büyük kompozit firmalarının Türkiye'deki partnerleri yer alacak.
Türkiye'de yapılacak çalışmalarla sektörün çok daha iyi noktalara gelebileceğini ifade eden Kompozit Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Çamurdan, "Kompozit malzeme, birden çok malzemenin bir araya gelmesiyle yapılıyor. Hafiflik, korozyona dayanıklılık nedeniyle tercih ediliyor. Sınırsız kullanım alanı var. Türkiye'de 3 milyar dolarlık büyüklüğe sahip kompozit sektörünün buluşma noktası olan fuarımız, alanında Avrupa'nın en büyük ikinci fuarı konumunda. 'MEET4COMPOSITE' adlı fuarımızda 100 firma, 1000'den fazla markayla iş birlikleri için buluşacak. 10 bine yakın yerli ve uluslararası ziyaretçi fuarımızı ziyaret edecek" dedi.
Çamurdan, şunları söyledi: "Ülkemizdeki kompozit sektörünün büyüme hızı, dünya ortalama büyüme hızından yüksek. Dünyada değişimi de beraberinde getiren İHA ve SİHA'ların üretiminde de kompozit malzeme açısından çok önemli bir noktadayız. Denizcilik sektöründen otomotive, enerjiden inşaata kadar her alanda varız. Türkiye'de üretilen kompozit malzemeler; Çin'den ABD'ye, İngiltere'den Hindistan'a kadar dünyanın dört bir tarafına ihraç ediliyor. Son dönemde özellikle ABD pazarı öne çıkıyor. Katma değerli ürün ihracatına ağırlık veriyoruz. Türkiye'de karbon ve cam elyaf ile reçine üretimi yapılıyor. İhracatımız ithalattan oldukça yüksek ancak ham madde olarak elyaf ve reçine ithal ediliyor. Türkiye'de yaklaşık 200 firma direkt kompozit ürün üretiyor. Yaklaşık 20 bin istihdam var. Birçok sektöre hitap ettiği için ekonomik dalgalanmalardan daha az etkileniyor. Dünyadan yüzde 2 pay alıyoruz." Çamurdan, bir soru üzerine, kompozit malzemelerden üretilmiş tuvaletlerin 6 Şubat depremlerinden sonra bölgesinde kullanıldığına işaret ederek, "Bazı inşaat firmaları sıfır binaları kompozit malzemelerle güçlendiriyor" dedi.
Kompozit Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Kutluğ da fuarda öğrencilere forumlar vasıtasıyla eğitim olanağı sunulacağına işaret ederek, "Yapılarda kullanılan kompozitler de konuşulacak bir forumda" dedi. Kutluğ, kompozit malzeme geliştirmede 'üniversite-sanayi' işbirliği sayesinde Almanların önde olduğunu kaydetti.
ED Fuarcılık Kurucu Ortağı Dilek Soydan da Avrupa'dan ciddi ziyaretçi beklediklerini belirterek, "Özellikle Almanya, Fransa, İtalya öne çıkıyor. Körfez ülkelerinden de ziyaretçiler bekliyoruz" diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.