Turkcell’den önemli işbirliği
Turkcell, Singapurlu Dr. Yuhyun Park tarafından geliştirilen ve 8-12 yaş aralığındaki çocukların dijital dünyanın riskleriyle baş edebilmelerine olanak sağlayan ‘Dijital Zekâ’ sistemini Türkiye’ye getirdi. Sistem Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli şekilde okullarda hayata geçirilecek
28.09.2018 00:00:00





Turkcell, Dünya Ekonomik Forumu ve DQ (Dijital Zeka) Üniversiteler Koalisyonu'nun işbirliğinde hazırlanan Dijital Zeka Projesi'ni Türkiye'ye getiriyor. Bu yeni eğitim içeriği, ilk kez ve ücretsiz olarak Turkcell tarafından Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde 2018-2019 yeni eğitim öğretim yılında Türkiye'deki 8-12 yaş aralığındaki öğrencilerle buluşacak.
Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, bu önemli atılımla ilgili yaptığı açıklamada, "Turkcell tarafından Türkiye'nin geleceği çocuklarımıza kazandırılan DQ Dijital Zeka Projesi ile amacımız, çocukların dijital dünyanın güçlü birer bireyi haline gelirken, online risk ve tehlikelerden kendilerini korumalarını öğretebilmek... Şimdi bu proje dünyanın çok önemli kurumları tarafından küresel çapta standart haline getiriliyor" dedi.
Dijital Zekâ (DQ) nedir?
DQ Enstitüsü kurucusu ve CEO'su olan Dr. Yuhyun Park tarafından geliştirilen ve İngilizce'de kısaca 'DQ' yani 'Digital Intelligence Quotient-Dijital Zekâ Düzeyi' olarak bilinen kavram, 8-12 yaş aralığındaki çocukların dijital dünyanın riskleriyle baş edebilmeleri ve gereklerine uyum sağlamalarını olanaklı kılan teknik, zihinsel ve sosyal yetkinlikler bütününü temsil ediyor. Dijital dünya, öğrenmek ve eğlenmek için engin bir evren; ne var ki çocuklar bu dünyada siber zorbalık, teknoloji bağımlılığı, müstehcen ve şiddet dolu içerik, radikalleşme, dolandırıcılık ve veri hırsızlığı gibi tehditlere maruz kalıyor. Sorun, dijital dünyanın hızlı ortamında yatıyor; böyle bir hız karşısında düzenli internet denetimi ve çocukların korunması hakkındaki politikalar yavaş ve etkisiz kalıyor.
Ayrıca dijital yaş uçurumu sorunu da var. Çocuklar kadar teknoloji ile haşır neşir olmayan ebeveynler ve eğitimciler ise çaresiz kalabiliyor. Yetişkinler, dijital teknolojilerin güvenli ve sorumlu biçimde kullanılması konusunda çocuklara öğüt vermekte kendilerini yetersiz hissedebiliyor. Bu nedenle çocukları dijital zekâ ile donatmak, bizler için hayati bir önem taşıyor. Dolayısıyla DQ, çocukların dijital dünyada geçirdikleri zamanda risklere en az şekilde maruz kalmalarını, dijital dünyayı potansiyellerini ortaya çıkartacak fırsatları yakalamaları için kullanmalarını amaçlıyor.
DQ çocuklara ne sağlayacak?
DQ, çocukların "ekran zaman yönetimi, siber zorlukla baş etme, siber tehditlere (hacklenme, sahtekârlık, zararlı yazılımlar gibi) karşı çevik olma, dijital ayak izini yönetebilme, eleştirel düşünme" gibi değerler edinmesine olanak tanıyor. DQ eğitimi alan çocukların dijital zekâlarının yüzde 10 arttığı, siber riske maruz kalma oranının yüzde 15 azaldığı kanıtlandı.
RECEP BAHAR / DETAY HABER
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.