Turkcell uygulamalarıyla farkı açıyor
Tamamı Türk mühendis ve yazılımcıları tarafından geliştirilen; arama motoru, e-posta hizmetleri, anlık mesajlaşma, TV ve müzik platformlarıyla Turkcell, Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük ediyor





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Dünyanın ilk dijital operatörü Turkcell, yaşadığı dijital dönüşüm yolculuğunda en önemli yapı taşlarından birini oluşturan dijital servisleriyle ilgili strateji ve vizyonunu kamuoyuyla paylaştı. Konuyla ilgili İstanbul'da basın toplantısı düzenleyen Turkcell Dijital Servisler ve Çözümlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ataç Tansuğ, altyapı yatırımcısı olarak kalmak istemediklerini dile getirerek, "Veriye (data) odaklandık. Neden data bu kadar önemli? Eskiden petrole sahip ve bunu işleyen ülkeler ön plandaydı. Şimdi ise data... Dünyadaki teknoloji şirketlerinin yüzde 60'ını Amerikan şirketleri oluşturuyor. Yüzde 30'u ise Asya'dan geliyor. Amerikan şirketleri bu sayede Çin şirketlerine modern ambargo uyguluyor. Bunlar hep dataya hakimiyetle ortaya çıkıyor. Facebook'un Amerikan seçimlerine müdahalesi de datanın önemini ortaya koyuyor" dedi.
Data demek yüksek gelir demek
Datanın veri merkezini zorunlu kıldığını dile getiren Tansuğ, şunları söyledi: "Turkcell olarak veri merkezlerimizi en son teknolojilerle inşa ediyoruz. Dahası Turkcell'in geliştirdiği BiP, Tv+, fizy, lifebox gibi uygulamaların vergileri Türkiye'de kalıyor. Yabancı ülkelerde geliştirilen uygulamaların vergi gelirleri ise ilgili ülkelere gidiyor. Turkcell'de bini aşkın Ar-Ge mühendisi bu uygulamaları geliştiriyor. Turkcell tarafından geliştirilen bu uygulamalar 38 ülkeye ihraç ediliyor ve finansal değeri yüksek dijital ihracat destekleniyor."
BiP'te yeni dönem
Turkcell'in uygulamalarını tek tek masaya yatıran Tansuğ, BiP'i rakiplerinden ayrıştıran özellikler üzerinde durarak, şunları söyledi: "BiP, Telco gücü ile zengin deneyim sunuyor. BiP'e iki numarayı yönetebilme kabiliyeti getirdik. Ev ve iş telefonlarını da bu özelliğe ekledik. Takip etme özelliği... Çocuklarınızın nerede olduğunu izlediği rotaya kadar takip edebiliyorsunuz. Para transferini koyduk. 106 dilde tercüme özelliği var. BiP, Türkiye'de en çok indirilen uygulama konumunda. Uygulama, 5 milyonu yurtdışında olmak üzere 38 milyon kez indirildi. Aylık mesaj gönderim sayısı ise 11 milyar." Tv+'ı Ekim 2014'te lanse ettiklerini dile getiren Tansuğ, "Uygulama, canlı TV kanallarını takipte 24 saat geri alma özelliği sunuyor. Uygulamada 154 canlı TV kanalı var... Tv+ ise yıl sonuna kadar kullanıcılarına farklı dil ve operatör seçenekleri sağlayacak. Bu noktada kendi yayınlarımızı geliştirme aşamasındayız. Şu ana kadar 14 milyon kez indirildi. Müzik platformu fizy ise 24 milyon kez indirildi. Bu noktada en yakın rakibine 4 kat fark attı. Platformda son bir yılda 3 milyar şarkı dinlenildi. Dergilik'te 1700 dergi, 70 gazete bulunuyor. Uygulamaya yeni bir özellik daha kattık. Kişiye özel makale önerisi sunacağız" şeklinde konuştu.
Yeni uygulamalar yolda
Turkcell Dijital Servisler ve Çözümlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ataç Tansuğ, Turkcell'in geliştirdiği e-posta sistemini kendi aralarında test ettiklerini dile getirerek, "Bunun lansmanını Eylülde yapacağız. Sesli asistanın lansmanını ise Aralık ayında gerçekleştireceğiz. Arama motoru Yaani'nin bir sonraki yeniliği ise YaaniMail, ardından da YaaniAsistan gelecek" dedi.