Türk Telekom sabit internetle büyüyor
Türk Telekom, 2021’in üçüncü çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. 2021’de güçlü performansını sürdürerek yılın ilk 9 ayında 24.4milyar TL gelir elde eden Türk Telekom’un net kârı 4.7 milyar TL’ye, toplam abone sayısı da 51.4 milyona ulaştı. Büyümenin itici gücü ise sabit internet...
04.11.2021 10:40:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Türkiye'de dijital dönüşüm alanında en yüksek yatırıma imza atan şirket olan Türk Telekom, yılın üçüncü çeyreğinde de beklentilerin üzerinde büyüyerek 2021'deki yüksek performansını sürdürdü. Yılın Ocak-Eylül dönemini kapsayan 9 aylık bölümde yüzde 18 büyüme ile 24.4 milyar TL gelir elde eden Türk Telekom'un aynı dönemdeki net kârı da 4.7 milyar TL'yi aştı. Şirketin yatırım harcamaları da ilk 9 ayda 4.3 milyar TL'ye yükseldi.
Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, Ankara'da Şebeke Yönetim ve Operasyon Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, "Finansal ve operasyonel sonuçlarımızın bir kez daha güçlü yönlerimizin; tarihimizin, deneyimlerimizin, yatırım kararlarımızın, beşerî sermayemiz ve uygulama yetkinliklerimizin altını çizdiğini görmekten mutluyuz. Ülkemiz için dijital dönüşümü tamamlamaya ve 5G yolculuğunda Türkiye'yi öncü yapmaya kararlıyız. Türk Telekom için başarılarla dolu bir yılı kapatmak için çok az bir zaman kalmışken, '2022 Yılı'nı karşılamaya hazırlanıyoruz" dedi.
Büyümenin gücü sabit internetten geliyor
Sabit genişbantın yüzde 29'luk güçlü gelir artışıyla 3. çeyrekte büyümenin itici gücü olmaya devam ettiğini belirten Önal sözlerine şöyle devam etti: "Geçen yılın olağanüstü özelliklerinden sonra normalleşmiş bir talep bekliyorduk ancak net kazanımlar yıl içinde şimdiye kadar öngörümüzden daha güçlü seyretti. Yazlık mekânlardaki yeni bağlantı ihtiyacı ve okula dönüş sezonu da yeni kazanımları destekledi. Eğitim fiziksel olarak başlasa da öğrencilerin ödevleri, araştırmaları ve serbest zamanlarında kullandıkları internet için evde bağlantıya ihtiyaçları sürüyor. Giderek daha fazla şirket tarafından benimsenen hibrit çalışma modelleri de bağlantı talebinin devamlılığını destekliyor. Üçüncü çeyrek itibarıyla 353 bin kilometre uzunluğa ulaşan Türkiye'nin dört bir yanındaki fiber ağımız, geleceğin teknolojileri için güçlü bir kaldıraç niteliği taşıyor. 2019'da abone portföyümüzün yüzde 37'sini oluşturan toplam fiber abone sayımız 3. çeyrekte 8.8 milyona yükselerek abone portföyümüzün yüzde 62'sini aştı. Geçen yılın aynı döneminde 25 milyon olan fiber hane kapsamamız da 2021'in 3. çeyreği itibarıyla 28.9 milyonu geçti. Gelişen teknolojimiz ve erişimimiz, Türkiye için 5G'ye avantajlı bir geçişin yolunu açacak." Önal, mobil tarafta ise 3. çeyrekte 500 binin üzerinde net abone kazandıklarını dile getirdi. Şirketin toplam abone sayısı ise 51.4 milyona ulaştı.
5G'ye zaman zar!
5G konusunda yoğun çalıştıklarını dile getiren Önal, "5G'de ihale 2022'de yapılabilir. 2023'te ise 5G uygulamalarını büyük fabrikalarda ve havalimanlarında görebiliriz" dedi. Rusya'nın kendi imkanlarıyla 5G'ye geçtiğine işaret eden Önal, "Biz Türk Telekom olarak yazılımda öncü olmayı hedefliyoruz. Ancak donanım tarafında batılı ve doğulu şirketlerle rekabet edecek üreticilerin devletçe teşvik edilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu. Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç da "Yüzde 100 5G mümkün değil. Öte yandan bizim 4.5G'miz dünyadaki 4G'nin ötesinde. Onun için 4.5G diyoruz. Türkiye'deki baz istasyonlarının yüzde 45'i fiberleşmiş durumda. Dolayısıyla biz Türk Telekom olarak 5G'ye hazırız" dedi.
Türk Telekom teknoloji geliştiriyor
Türk Telekom CEO'su Önal, kısa süre önce Silikon Vadisi'nde dünyanın sayılı teknoloji şirketlerinden Juniper Networks ve en büyük küresel girişim ve inovasyon platformlarından Plug and Play ile iki önemli iş birliğine imza attıklarını ifade etti. Önal, "Sadece Türkiye'de 5G'ye geçişe öncülük etmekle kalmıyor, aynı zamanda hızla dönüşen bir dünyada yeni nesil teknolojilerin standartlarını belirleyen küresel oyuncular arasında yerimizi de alıyoruz. Ar-Ge şirketimiz Argela ve onun ABD'deki inovasyon kolu Netsia aracılığıyla 5G, şebeke dilimleme, fiber optik ağlar, blockchain, veri analizi ve radyo erişim şebekesini kapsayan çeşitli alanlarda geliştirdiğimiz toplam 56 patentimiz ile tüm dünyaya 5G çözümleri sunuyoruz" dedi. Önal, geliştirdikleri sistemlerin yurtdışındaki GSM operatörleri tarafından test edildiğine işaret ederek, "Gelecek yıllarda bu yenilikler Türk Telekom'a ciddi miktarda döviz kazandıracak" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.