Turizmciler kaygılı
Konaklama vergisi düzenlemesiyle ilgili yaptıkları açıklamada karardan dolayı kaygılı olduklarını ifade eden turizm sektörünün önde gelen kuruluşlarının başkanları, yapılan düzenlemenin sektörü olumsuz etkileyeceğini belirtti
A. SAFA TERZİ / İSTANBUL
Kişi başı turizm gelirleri 650 dolar mertebesinde bulunan ve gelirleri yükseltmek için önemli yapısal reformlar beklentisi içinde olan turizm sektöründe, 2020 yılı acente kontratları henüz tamamlandıktan sonra TBMM Genel Kurulu'nda kanunlaşan, adı konaklama vergisi olmakla birlikte tüm gelirlerden yüzde 2 oranda pay alınmasını kapsayan 'konaklama vergisi' konması sektörde kaygı oluşturdu.
Konaklama vergisinin fiyatların artışı ile birlikte tüketici nezdinde oluşturacağı olumsuz algının iç ve dış turizmde kendisini göstereceği, hükümet tarafından kararlılıkla yürütülen 'Enflasyonla Mücadele Programı'na ise olumsuz yansımalarının beklendiği dile getirildi.
Maliyetler arttı
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin ve Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin tarafından yapılan ortak açıklamada; "Yakın tarihte yürürlüğe konan Türkiye turizm geliştirme ve tanıtım ajans payı kesintisini yönetmeye hazırlanan sektör bu sefer getirilen 'konaklama vergisi' nedeniyle daha da yüksek bir oranlı maliyet ile mücadele etmeye çalışacaktır" ifadeleri yer aldı.
Sektörle istişare edilmesi önemli
2015 ve 2016 yıllarında yaşanan daralma sonucu henüz rekabet gücünü toparlamaya başlamış turizm sektörünün bu ek maliyetlerle hedeflere ulaşabilmesinin kolay olmayacağına dikkat çekilen ortak açıklamada, şunlar kaydedildi: "Sektöre yönelik önemli maliyet kalemlerinde gerçekleştirilecek düzenlemelerde sektör paydaşları ile etkili ve zamanlı istişare yapılması Hükümetimizden temel beklentimizdir.
Bu düzenlemenin de olumsuz sonuçlarını tecrübe etmeden ilk fırsatta gözden geçirilmesi, sektörümüzün 2023 turizm hedefleri 75 milyon turist ve 65 milyar dolar turizm gelirine ulaşılması açısından kritik öneme sahiptir.
Konaklama vergisinin sadece geceleme hizmeti için uygulanması, bölgelere ve turizm sezonuna göre oranların yeniden gözden geçirilmesi, sektörün 2020 yılı kontenjan sözleşmelerinin yürürlükte olduğu dikkate alınarak 1 Kasım 2020 tarihinden itibaren başlatılması önemli bir ön adım olacaktır."
Küçük işletmeler muaf olmalı
Konaklama vergisine bir tepki de Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken'den geldi. Konaklama Vergisinin küçük işletme sahibi esnafı ve turizmi olumsuz etkileyeceğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken,"Kişi başı gecelik konaklama üzerinden alınacak konaklama vergisi turizmi olumsuz etkilerken, en çok da aile işletmeleri ve pansiyonları olumsuz etkileyecektir.
Esnaf işletmesi olarak adlandırılan çok küçük aile işletmeleri var. Bu insanlar kendileri de yaşadıkları evin 2 veya 3 odasını pansiyon olarak değerlendirip geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar. Günlük 20 TL bile yatak bedeli alınan birçok aile işletmesi var.
Oran yüzde 2 bile olsa bu vergi ekstra bir maliyet getireceği için en çok bu esnaf kesimimizi zorlarken diğer tüm konaklama işletmelerinin de maliyetini artırmış olacak.
Bu vergi en azından konaklama sektöründe küçük işletme sahibi esnafımızdan alınmamalı ki, en çok olumsuz etkilenecek olan bu esnafımızın kazancının ve müşterisinin azalmasının önüne geçilmeli" dedi.