logo
21 ARALIK 2025


'Tellerde kurutulan kazlar' Kars dışına gönderiliyor

Kars'ta köylerde kesilen kazlar dışarıda soğukta kurutulduktan sonra kent dışına gönderiliyor

30.11.2020 11:45:00
'Tellerde kurutulan kazlar' Kars dışına gönderiliyor
'Tellerde kurutulan kazlar' Kars dışına gönderiliyor
Kars'ta köylerde kesilen kazlar dışarıda soğukta kurutulduktan sonra kent dışına gönderiliyor.

Kars'ta, mevsimin ilk karının yağmasıyla birlikte kaz kesimleri de başladı. Kesilen kazlar, bir hafta soğuk havada dışarıda tellere asılarak kurutulduktan sonra ambalajlanarak Kars'a dışına gönderiliyor.

Kars'ta 1 yıl boyunca bin bir emekle yetiştirilen kazar köylerde kesiliyor. Kesilen kazlar temizlenip, tuzlandıktan sonra bir süre kurtulmak için asılıyor. Kurtulan kazların bir kısmı derin dondurucuya konularak muhafaza edilirken, bir kısmı da ambalajlanarak kent dışına otobüsler ve kargo aracılığıyla gönderiliyor.

'Soğukta kurutulunca lezzetli oluyor'

Kars'ın Akyaka ilçesinde kazların kesildikten sonra tellere asılarak kurutulduğuna dikkat çeken kaz yetiştiricisi Kiraz Danyıldız, "Kazlar bozulmasın diye, tadı güzel olsun diye asılıyor. Kazı tandırda pişireceksin. Kesiyoruz 1 hafta tuz da kaldıktan sonra asıyoruz. Kazı önce suya koyup pişiriyorsun, daha sonra fırına koyarak kızartıyorsun. Lezzetli oluyor, özellikle Kars kazları güzel oluyor' dedi.

'Kaz yetiştiricisine yerinde destek veriyoruz'



Güvensoy Şirketleri Grubuna ait Kar's Otel Genel Müdürü ve Kültür Turizm Bilim Uzmanı Mehmet Duman ise kazları Kars'tan alarak yöre yetiştiricisine destek verdiklerini belirtti.

Duman, 'Covid sürecinin vermiş olduğu bir dezavantaj söz konusu, dünya genelinde turizmin etkilenmesiyle birlikte ülkemizde de turizm kötü bir şekilde etkilendi. Buna rağmen biz Kars'ın marka değerlerinden olan özellikle Kars gastronomisi için önemli bir unsur olan Kars kazını yine aynı şekilde her yıl geleneksel olarak kırsal kalkınmaya ve yöre halkına destek vermek adına kazları alıyoruz. Buradan Ankara'ya göndereceğiz. Oradaki şirketimizde Kovid sürecinden dolayı, herkes kendi tenceresinde kendi fırınında Kars kazının lezzetine varacaktır' diye konuştu.

Mehmet Duman, 'Kars kazının özellikle lezzetli olmasının sebebi iklim ve coğrafya, bu konuda çok önem arz etmektedir. Kars'ın, 'Kar, ayaz, rüzgar' soğuğu kendi bünyesinde barındırmasıyla Kars kazının endemik bitkilerden ve doğayla iç içe olmasıyla birlikte daha sonra kesilip ayaza bırakıldıktan sonra kurutulması Kars kazının lezzetli olmasını sağlıyor. Kars kazının olmazsa olmazlarından birisi de yöre halkından alınmasıdır' şeklinde konuştu.
Kars ve köylerinde doğal yöntemlerle kesilerek kurutulan kazlar, lezzetini kaybetmediği gibi kendine özgü bir tada sahip oluyor.

Kars'ta yetiştirilen kazlar, yetiştiricileri tarafından kışlık ihtiyaçlarının yanı sıra akrabalara gönderilirken, arta kalan kazlar, tanesi 200 ile 250 satılıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Avrupa'da ilk sıradayız!
Türkiye diyabette alarm veriyor
İşte geminin uzunluğu
Türkiye uçak gemisi için kollarını sıvadı
Zorlanmadan kazandı
Fenerbahçe ilk yarıyı namağlup kapattı
Üniversite eğitimi 3 yıla iniyor
YÖK Başkanı açıkladı
Afrika Uluslar Kupası yarın başlıyor
Şampiyon takım 7 milyon dolar ödül kazanacak
'Amerikalı dostlarımızın anladıklarını düşünüyorum'
Güler'den yıllık değerlendirme toplantısı
Saadettin Saran adliyede
Uyuşturucu soruşturmasında ifade veriyor
Sadettin Saran İstanbul'a geldi
Saat 10.00'da Çağlayan Adliyesi'nde ifade verecek
ABD, Suriye'de operasyon başlattı
"Bir savaş başlangıcı değil bir intikam ilanı"
Epstein dosyalarının bir kısmı daha yayımlandı
"Epstein İsrail için çalıştı" iddiası
İsrail, Gazze'de sivilleri hedef aldığını kabul etti
Ateşkes İsrail'in umurunda değil!
Altın çağ...
Ankara'da konut alanlar kazançlı çıktı
Şaşırtan rakamlar...
Döviz mevduatı roketledi
TBMM'de 2026 bütçesinin görüşmeleri tamamlandı
"Bu bütçe, AK Parti iktidarının çöküşünü geciktirme çabası"
Şehzadeler'in yeni başkanı Hakan Şimşek oldu
Başkanlık için 2 CHP'li aday yarıştı
Avrupa'da ilk sıradayız!
Türkiye diyabette alarm veriyor
İşte geminin uzunluğu
Türkiye uçak gemisi için kollarını sıvadı
Zorlanmadan kazandı
Fenerbahçe ilk yarıyı namağlup kapattı
Üniversite eğitimi 3 yıla iniyor
YÖK Başkanı açıkladı
Afrika Uluslar Kupası yarın başlıyor
Şampiyon takım 7 milyon dolar ödül kazanacak
'Amerikalı dostlarımızın anladıklarını düşünüyorum'
Güler'den yıllık değerlendirme toplantısı
Saadettin Saran adliyede
Uyuşturucu soruşturmasında ifade veriyor
Sadettin Saran İstanbul'a geldi
Saat 10.00'da Çağlayan Adliyesi'nde ifade verecek
ABD, Suriye'de operasyon başlattı
"Bir savaş başlangıcı değil bir intikam ilanı"
Epstein dosyalarının bir kısmı daha yayımlandı
"Epstein İsrail için çalıştı" iddiası
İsrail, Gazze'de sivilleri hedef aldığını kabul etti
Ateşkes İsrail'in umurunda değil!
Altın çağ...
Ankara'da konut alanlar kazançlı çıktı
Şaşırtan rakamlar...
Döviz mevduatı roketledi
TBMM'de 2026 bütçesinin görüşmeleri tamamlandı
"Bu bütçe, AK Parti iktidarının çöküşünü geciktirme çabası"
Şehzadeler'in yeni başkanı Hakan Şimşek oldu
Başkanlık için 2 CHP'li aday yarıştı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.