Konya'da kurulu Selva Gıda AŞ Satış ve Pazarlama Müdürü Ahmet Nurullah Güler, bu yıl hasat öncesi üreticiden buğdayını tarlada yüksek fiyattan satın alan tüccar olduğu duyumunu aldıklarını söyledi.
Güler, son dönemde pirinç fiyatlarındaki artış nedeniyle vatandaşların pirince alternatif ürünler arasında bulunan makarnaya da yöneldiğini ancak bunun, marketlerin ellerindeki mevcut stoklar nedeniyle henüz fabrika satışlarına yansımadığını belirtti.Makarna satışlarının her yıl Ramazan ayına doğru arttığını ifade eden Güler, bu nedenle makarna satışlarındaki bir miktar artışın pirinçteki fiyat yükselişinden kaynakladığını söyleyebilmenin şuan mümkün olmadığını, bunun önümüzdeki bir kaç ay içinde ortaya çıkacağını kaydetti. Makarnanın ham maddesi olan buğday fiyatlarının ise 2007 yılı sonlarından itibaren arttığına değinen Güler, "Makarna üretiminde kullanılan durum buğdayının kilogram fiyatı 45 YKr seviyelerinden 70-80 YKr civarına yükseldi. Bu fiyat artışının suçunu tek başına 2007 yılındaki kuraklığa yüklemek doğru olmaz. Geçen yıl kuraklık nedeniyle yaşanan kayıp, abartıldığı kadar fazla değildi. Bunda, tüm dünyada buğdayın biyoyakıt üretiminde kullanılmaya başlanmasının da önemli rolü var" dedi. Güler, son 2-3 yıldır uluslararası gıda teşkilatlarının tüm dünyada buğday arzında sorun yaşanacağı uyarısında bulunduğunu hatırlatarak, "Ancak TMO, bugünkü buğday krizini önceden görüp, bu konuda önlem almakta biraz geç kaldı. Hububattaki fiyat artışının en önemli nedenlerinden biri de budur" dedi.
Güler, son dönemde pirinç fiyatlarındaki artış nedeniyle vatandaşların pirince alternatif ürünler arasında bulunan makarnaya da yöneldiğini ancak bunun, marketlerin ellerindeki mevcut stoklar nedeniyle henüz fabrika satışlarına yansımadığını belirtti.Makarna satışlarının her yıl Ramazan ayına doğru arttığını ifade eden Güler, bu nedenle makarna satışlarındaki bir miktar artışın pirinçteki fiyat yükselişinden kaynakladığını söyleyebilmenin şuan mümkün olmadığını, bunun önümüzdeki bir kaç ay içinde ortaya çıkacağını kaydetti. Makarnanın ham maddesi olan buğday fiyatlarının ise 2007 yılı sonlarından itibaren arttığına değinen Güler, "Makarna üretiminde kullanılan durum buğdayının kilogram fiyatı 45 YKr seviyelerinden 70-80 YKr civarına yükseldi. Bu fiyat artışının suçunu tek başına 2007 yılındaki kuraklığa yüklemek doğru olmaz. Geçen yıl kuraklık nedeniyle yaşanan kayıp, abartıldığı kadar fazla değildi. Bunda, tüm dünyada buğdayın biyoyakıt üretiminde kullanılmaya başlanmasının da önemli rolü var" dedi. Güler, son 2-3 yıldır uluslararası gıda teşkilatlarının tüm dünyada buğday arzında sorun yaşanacağı uyarısında bulunduğunu hatırlatarak, "Ancak TMO, bugünkü buğday krizini önceden görüp, bu konuda önlem almakta biraz geç kaldı. Hububattaki fiyat artışının en önemli nedenlerinden biri de budur" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.