Tahıl krizi fiyatları yükseltti
Rusya'nın tahıl anlaşmasını askıya aldığını duyurmasının ardından buğday fiyatları yükseldi. Bugüne kadar Ukrayna limanlarından sevk edilen tahılın miktarı 9.3 milyon tonu bulurken bunun yüzde 47'si fakir ülkeler yerine Avrupa'ya gitmişti. Rusya ise yoksul ülkelere 500 bin ton tahılı ücretsiz sağlamaya hazır olduklarını duyurdu
31.10.2022 15:41:00





EYÜP KABİL / DETAY HABER
Rusya'nın tahıl koridoru anlaşmasını askıya aldığını duyurmasının ardından Chicago Ticaret Borsası (CBOT) vadeli işlemlerinde buğday kontratlarının fiyatı yüzde 5'ten fazla artarak 8.7 dolara çıktı. Buğday fiyatları, günün erken saatlerinde 8.9 dolara yükselerek 14 Ekim'den bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin adından saat 09.25 itibarıyla 8.7 dolar seviyesinde dengelendi. Mısır fiyatları kile (yaklaşık 25 kg) başına yüzde 2.2 artarak 6.96 dolara çıkarken soya fasulyesi yüzde 3 yükseldi.
Buğday fiyatları Mart ayında Rusya-Ukrayna savaşının tedarik sorunlarını gündeme getirmesi ve yükselen enerji fiyatlarının etkisiyle uluslararası piyasalarda rekorlar kırarak 13.6 dolara kadar yükselmişti. Rusya ve Ukrayna dünyanın en büyük buğday tedarikçileri arasında yer aldığından, tahıl piyasaları Moskova'nın Kiev'e karşı sekiz aydır sürdürdüğü savaşdaki gelişmelere duyarlı hareket ediyor. Bu yılın ilk yarısında buğdayda görülen sert hareketlere karşın son zamanlarda buğday fiyatlarında görülen düşüşler dikkati çekiyordu.
Erdoğan: Gayretimiz devam edecek
Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın tahıl anlaşmasını askıya almasıyla ilgili, "Rusya, kendi açısından karar alsa da biz elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz, insanlığa hizmet için gayretimizi kararlılıkla sürdüreceğiz" dedi.Erdoğan, İstanbul'da 8. Türk Tıp Dünyası Kurultayı ve Tıp Tarihine/Ortak Geçmişe Vefa Ödül Töreni'nde konuştu. Erdoğan, Rusya'nın tahıl anlaşmasını askıya alması konusunda "Rusya kendisi için aynı kolaylıkların gösterilmemesi sebebiyle mütereddit davransa da insanlığa hizmet için gayretimizi kararlılıkla sürdüreceğiz" dedi.
Ukrayna buğdayının 9.3 milyon tonunu dünyanın hizmetine sunarak, gıda krizinin nispeten azaltılmasını sağladıklarını dile getiren Erdoğan, gıda krizinin en temel unsuru olduğu küresel üretim ve tedarik zincirlerinde yaşandığını belirterek, "Dünya buğday üretiminin yaklaşık üçte biri Rusya ve Ukrayna tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu buğdayların açlık tehdidiyle karşı karşıya olan ülkelere ulaştırılması konusunda gösterdiğimiz gayretin en yakın şahidi sizlersiniz" diye konuştu.
BM: Türkiye ve Ukrayna anlaştı
Reuters'ın aktardığı habere göre Birleşmiş Milletler (BM), Tahıl Koridoru Anlaşması kapsamında, Türkiye ve Ukrayna heyetleri ile 14 geminin hareket planı üzerinde anlaştıklarını açıkladı. Rus, Ukraynalı, Türk ve BM personelinin çalıştığı İstanbul'daki Ortak Koordinasyon Merkezi (JCC) tarafından yapılan açıklamada, üç heyetin ayrıca Pazartesi günü (dün) 40 gemiye teftiş yapılması konusunda anlaştıklarını söyledi. JCC, Rus yetkililerin konu hakkında bilgilendirildiğini açıkladı.Rusya: Yoksul ülkelere ücretsiz tahıl sağlayacağız
Diğer yandan Rusya Tarım Bakanı Dmitriy Patruşev, ülkesinin, Türkiye'nin de yardımıyla önümüzdeki dört ay içerisinde en yoksul ülkelere ücretsiz olarak yaklaşık 500 bin ton tahıl sağlamaya hazır olduğunu belirtti.Rusya Tarım Bakanı Patruşev, Rusya'nın yoksul ülkelere 500 bin ton tahılı ücretsiz sağlayabileceğini söyledi. Rossiya-24 televizyonuna konuşan Patruşev, "Rusya'nın her zaman güvenilir bir ortak olduğu ve olmaya devam ettiği gerçeğini dikkate alarak, dünyaya gerekli miktarda gıda sağlamaya hazır.
Ülkemiz önümüzdeki dört ay içinde en yoksul ülkelere 500 bin tona kadar tahılı ücretsiz olarak tedarik etmeye hazır. Bunu, güvenilir ortağımız Türkiye'nin katılımıyla yapacağız" ifadesini kullandı. Patruşev, "Duruma bir bütün olarak bakarsanız, bu yılın hasadı dikkate alındığında, Rusya, Ukrayna tahılının yerini doldurmaya ve ilgili tüm ülkelere uygun fiyattan sağlamaya tam hazır" diye kaydetti.
Tahılların yüzde 47'si Avrupa'ya gitti
Ukrayna limanlarından bugüne kadar ayrılan gemi sayısı 408'e ulaşırken sevkiyatı gerçekleştirilen buğday, mısır, arpa gibi tahıl ürünlerinin miktarı 9 milyon 200 bin tonu geçti. Ukrayna limanlarından tahıl yükü ile ayrılan gemilerden 195'inin belirlenen limanlara intikali tamamlandı. Sevkiyatı gerçekleştirilen tahılların yüzde 47'sinin Avrupa, yüzde 20'sinin Asya, yüzde 16'sının Türkiye, yüzde 13'ünün Afrika, yüzde 4'ünün ise orta Doğu'ya gittiği belirtildi.Ne olmuştu?
Rusya Savunma Bakanlığı, 29 Ekim'de, Ukrayna'nın, ilhak edilen Kırım'daki Sivastopol kentinde bulunan Rus savaş ve sivil gemilerine yönelik saldırı düzenlediğini bildirdi.Açıklamada, saldırıda çok sayıda insansız hava aracının kullanıldığı ve bunların tamamının yok edildiği belirtilerek, saldırıya uğrayan Karadeniz Donanması gemilerinin, tahıl anlaşması kapsamında oluşturulan koridorun güvenliğinin sağlanması sürecinde yer aldığı kaydedildi.
Bakanlığın açıklamasında, Kiev'in "İngiliz uzmanların katılımıyla Karadeniz Filosu gemilerine ve tahıl koridorunun güvenliğini sağlamada yer alan sivil gemilere karşı terör eylemi gerçekleştirdiği" belirtildi. Açıklamada, "Terör eylemini göz önünde bulundurarak Rus tarafı, Ukrayna limanlarından tarım ürünlerinin çıkışına ilişkin anlaşmaların uygulanmasına katılımını askıya aldı" ifadeleri kullanıldı.
Küresel gıda krizinin çözümü için Türkiye'nin koordinasyonunda yürütülen Karadeniz Tahıl Girişimi, 22 Temmuz'da İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayesinde Ukrayna, Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalanmıştı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.