Psikolog Duysal Aşkun, şişmanların sadece diyet yapmakla zayıflamadığını, psikoterapi yönteminin kullanılması gerektiğini söyledi. Duysal Aşkun, "Ülkemizde her 3 kadınla her 5 erkekten birinin sorunu olan şişmanlığın tedavisinde tek başına diyet yapmak, genellikle istenilen sonuca ulaşmayı sağlamıyor. Psikoterapinin de ağırlıklı olduğu kilo verme programlarında, kilo almada rol oynayan etkenle baş edilebilmesi için duygusal, düşünsel ve davranışsal olmak üzere 3 boyutlu bir yaklaşım kullanılması gerekiyor" dedi. Aşkun, "Peki neden kilo alıyoruz? Bu sorunun yanıtı uzmanlara göre oldukça uzun. Ancak öncelikli olarak şişmanlık fazla kalorili yiyeceklerle beslenmek, hareketsizlik, hormon hastalıkları gibi nedenlere dayandırılıyor. Fakat bu nedenlere yönelik olarak yapılan tedaviler, ne yazık ki çoğunlukla istenilen sonuca ulaşılmasını sağlamıyor" ifadelerine yer verdi.
Çareyi yemekte buluyoruz
Duysal Aşkun, bu başarısızlıkta psikolojik faktörlerin ihmal edilmesinin önemli rol oynadığını vurgulayarak, "Kilo verme programlarının başarısında, kişinin neden kilo aldığının iyi saptanması gerekiyor. Görünen nedenlerin dışında duygusal nedenlerin de ortaya çıkarılması büyük önem taşıyor. Gözlemlerimiz, kişinin kilo almaya çoğunlukla belli bir dönemde yaşadığı stres, üzüntü, depresyon ve endişenin neden olduğunu işaret ediyor. Bu olumsuz dönemde, kişiler kendini mutlu etmek, sıkıntıdan kurtulmak adına, hayatına kendisinden kaynaklanan bir heyecan katıyor ve çok yemek yemeye başlıyor. Bu bir anlamda anlık bir çözüm oluyor çünkü yemek yeme eylemi ve sevilen tatlardan alınan zevk, kişiye o andaki acısını ya da yaşadığı üzüntüyü bir an için unutturuyor" diye konuştu.
Çareyi yemekte buluyoruz
Duysal Aşkun, bu başarısızlıkta psikolojik faktörlerin ihmal edilmesinin önemli rol oynadığını vurgulayarak, "Kilo verme programlarının başarısında, kişinin neden kilo aldığının iyi saptanması gerekiyor. Görünen nedenlerin dışında duygusal nedenlerin de ortaya çıkarılması büyük önem taşıyor. Gözlemlerimiz, kişinin kilo almaya çoğunlukla belli bir dönemde yaşadığı stres, üzüntü, depresyon ve endişenin neden olduğunu işaret ediyor. Bu olumsuz dönemde, kişiler kendini mutlu etmek, sıkıntıdan kurtulmak adına, hayatına kendisinden kaynaklanan bir heyecan katıyor ve çok yemek yemeye başlıyor. Bu bir anlamda anlık bir çözüm oluyor çünkü yemek yeme eylemi ve sevilen tatlardan alınan zevk, kişiye o andaki acısını ya da yaşadığı üzüntüyü bir an için unutturuyor" diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.