Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Temiz, soya fasulyesinden üretilen sütün, anne sütüne alternatif bir ürün olduğunu söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Hasan Temiz, yüksek besleyici değerinden dolayı "mucize tohum" olarak nitelendirilen soya fasulyesine, Türk toplumunda bir hayvan yemi olarak bakıldığına dikkat çekti. İnsan beslenmesinde kullanımının hiç dikkati çekmediği gibi soya fasulyesinin yararlılığının topluma anlatılmadığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Temiz, Doğu Asya ülkeleri, ABD ve Avrupa ülkelerinde bu konuda yıllardan beri araştırmalar yapıldığını, soyadan çeşitli ürünler yapılarak toplumun protein ihtiyacının karşılandığını kaydetti.
Önemli bir diyet ürünü
Yrd. Doç. Dr. Temiz, yapılan çalışmalar neticesinde bir hektar alan üzerinde yetiştirilen soya fasulyesinden bir kişiyi 5 bin 560 gün besleyecek düzeyde protein sağlandığını kaydederek, "Ancak, aynı alan sığır yetiştirilmesine ayrıldığında, kişiyi 192 gün besleyecek kadar protein elde edildiği tespit edilmiştir" , "Soya sütü, bitkisel proteinler içerisinde en iyi oranlanmış aminoasit yapısına sahip olması dolayısıyla inek ve insan sütüne alternatif üründür. Soya sütü, laktoz ve kolesterol içermez, inek sütü gibi alerjik reaksiyonlara neden olmaz.
Soya mucizesi
Bilim adamlarının yaptığı araştırmalarda, soyanın ağrı ve şişmeleri azalttığı ortaya çıktı . Soya bakımından zengin diyetlerin ağrıyı ve şişmeleri azalttığı, yöntemin kanser hastaları ve kronik ağrıları olan insanlar için de son derece önemli olduğu açıklandı. John Hopkins Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, soya ağırlıklı beslenen deney hayvanların, süt proteiniyle beslenenlere göre önemli oranda daha az şişme görüldüğü ve bunların daha çok acıyı tolere edebildikleri tespit edildi.
Yrd. Doç. Dr. Hasan Temiz, yüksek besleyici değerinden dolayı "mucize tohum" olarak nitelendirilen soya fasulyesine, Türk toplumunda bir hayvan yemi olarak bakıldığına dikkat çekti. İnsan beslenmesinde kullanımının hiç dikkati çekmediği gibi soya fasulyesinin yararlılığının topluma anlatılmadığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Temiz, Doğu Asya ülkeleri, ABD ve Avrupa ülkelerinde bu konuda yıllardan beri araştırmalar yapıldığını, soyadan çeşitli ürünler yapılarak toplumun protein ihtiyacının karşılandığını kaydetti.
Önemli bir diyet ürünü
Yrd. Doç. Dr. Temiz, yapılan çalışmalar neticesinde bir hektar alan üzerinde yetiştirilen soya fasulyesinden bir kişiyi 5 bin 560 gün besleyecek düzeyde protein sağlandığını kaydederek, "Ancak, aynı alan sığır yetiştirilmesine ayrıldığında, kişiyi 192 gün besleyecek kadar protein elde edildiği tespit edilmiştir" , "Soya sütü, bitkisel proteinler içerisinde en iyi oranlanmış aminoasit yapısına sahip olması dolayısıyla inek ve insan sütüne alternatif üründür. Soya sütü, laktoz ve kolesterol içermez, inek sütü gibi alerjik reaksiyonlara neden olmaz.
Soya mucizesi
Bilim adamlarının yaptığı araştırmalarda, soyanın ağrı ve şişmeleri azalttığı ortaya çıktı . Soya bakımından zengin diyetlerin ağrıyı ve şişmeleri azalttığı, yöntemin kanser hastaları ve kronik ağrıları olan insanlar için de son derece önemli olduğu açıklandı. John Hopkins Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, soya ağırlıklı beslenen deney hayvanların, süt proteiniyle beslenenlere göre önemli oranda daha az şişme görüldüğü ve bunların daha çok acıyı tolere edebildikleri tespit edildi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.