Sövgüyü başlatan zalimin ta kendisidir
İmam Kâzım (a.s), birbirine söven iki kişi hakkında şöyle buyurmuştur: “Sövgüyü başlatan zalimdir, mazlum aşırı gitmediği takdirde onun günahı da sövgüyü başlatanın boynunadır”
09.11.2019 00:00:00





Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "İki kişi birbirine sövünce mazlum insan haddini aşmadıkça günahı başlatan kimsenin boynunadır." (Tenbih'ul-Havatir, 1/111).
İmam Kâzım (a.s), birbirine söven iki kişi hakkında şöyle buyurmuştur: "Sövgüyü başlatan zalimdir, mazlum aşırı gitmediği takdirde onun günahı da sövgüyü başlatanın boynunadır." (el-Kafi, 2/360/4).
Ben Allah Resulüne şöyle arz ettim: "Ey Allah Resulü! Allah'ın salatı sana olsun! Kabilemde benden daha aşağı olan biri bana sövüyor. Ben de bu işine karşılık ona sövebilir miyim?"
Allah Resulü şöyle buyurdu: "Birbirine söven iki kişi, birbirine havlayan ve birbirinin canına düşen iki şeytandır." (Tenbih'ul-Havatir, 1/111).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "En büyük günahlardan biri insanın anne babasına sövmesidir."
Kendisine, "İnsan nasıl anne babasına söver?" denilince şöyle buyurmuştur: "İnsan birine söver, o da buna karşılık onun anne babasına söver." (Bihar, 74/46/6).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Çok yakında bana sövmeye davet edileceksiniz. Bu takdirde bana sövün. Ve benden berî olduğunuzu ilan etmeye davet edileceksiniz. Boyunlarınızı verin (ama benden berî olduğunuzu ilan etmeyin). Zira ben (İslam) fıtratı üzereyim." (Nehc'us-Saade, 2/698).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Bilin ki o bana sövmenizi emredecek size, teberri etmenizi (benden uzak olduğunuzu söylemenizi) isteyecek sizden. Sövmeye gelince, sövün. Zira bu benim temizlenmemi (makamımın yücelmesini) arttırır ve sizi de (ölümden) kurtarır." (Nehc'ul-Belağa, 57. hutbe; Şerh-i Nehc'ul-Belağa-i İbn-i Ebi'l-Hadid, 4/54).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Biliniz ki sizleri bana lanet etmeye ve beni yalanlamaya zorlayacaklardır. Her kim isteği olmadan mecburiyetten dolayı bana lanet ederse ve Allah da onun zorla bu işi yaptığını bilirse, ben ve o birlikte Muhammed'in (s.a.a) huzuruna varırız. Her kim de dilini korur ve bana lanet etmezse benden önce bir ok hızıyla veya göz açıp kapatıncaya kadar Peygamber'in huzuruna varır. Her kim bana sövmekle gönül rahatlığına erişirse, kendisiyle Allah arasında hiçbir perde olmaz ve Muhammed'in (s.a.a) nezdinde hiçbir delil ve bahanesi bulunmaz." (Emali'el-Mufid, 120/4).
İbn-i Ebi'l-Hadid şöyle diyor:
Muaviye son Cuma namazı hutbesinde şöyle dedi: Allah'ım! Ebu Turab (Hz. Ali) senin dininden dönmüş ve yolundan sapmıştır. O halde ona şiddetle lanet et ve onu acı bir azaba düçar kıl." Muaviye bir genelge yayınlayarak bu cümlelerin bütün İslam beldelerinde tekrarlamalasını emretti. Böylece Ömer b. Abdulaziz'in dönemine kadar minberlerin üzerinde bu sözleri tekrar ettiler." (Şerh-i Nehc'ul-Belağa-i İbn-i Ebi'l-Hadid, 4/56). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
OKAN EGESEL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.