Son 10 senede adalet de, geçim de tepetaklak!
İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından 8-12 Temmuz 2021 tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde 1503 kişi ile yapılan anket çalışmasına göre, pandemi süreci ile birlikte çok daha kırılgan hale gelen Türkiye ekonomisi gündelik hayat alışkanlıklarımızı dahi değiştirdi. Var olan bu ekonomik sorunlara ek olarak insan hakları, demokrasi, adalet ve yargı gibi alanlarda ise kamuoyunun tepkisini çeken pek çok gelişme yaşanmaya devam ediyor.
10.08.2021 15:01:00





İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından 8-12 Temmuz 2021 tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde 1503 kişi ile yapılan anket çalışmasına göre, pandemi süreci ile birlikte çok daha kırılgan hale gelen Türkiye ekonomisi gündelik hayat alışkanlıklarımızı dahi değiştirdi. Var olan bu ekonomik sorunlara ek olarak insan hakları, demokrasi, adalet ve yargı gibi alanlarda ise kamuoyunun tepkisini çeken pek çok gelişme yaşanmaya devam ediyor. Özellikle sosyal medya mecraları bu kapsamda yapılan ihlallerin konuşulduğu ve eleştirildiği araçlar haline geldi. Genel sonuçlara göre sağlık ve dış politika dışında tüm alanlarda çoğunluğuk 'çok daha kötü/daha kötü' cevabını verdi.
Ekonomi berbat!
Ekonomi ve geçim rahatlığı alanında ise 10 senedeki değişimi 'çok daha kötü/daha kötü' olarak değerlendirenlerin oranı diğer alanlara kıyasla daha yüksek. Adalet/yargı ve insan hakları alanlarındaki değişimi çok daha kötü/daha kötü olarak değerlendirenlerin oranı yüzde 56 olurken, demokrasi alanında bu oran yüzde 58 oldu. Elde edilen sonuçları, bir sene önce gerçekleştirilen Temmuz 2020 sonuçları ile karşılaştırdığımızda Temmuz 2021'de memnuniyetsizliğin daha geniş bir tabana yayıldığını söylemek mümkün. Bir senede 'çok daha kötü/daha kötü' cevabını verenlerin oranının en çok artış gösterdiği alan, yüzde 20'lik önemli bir fark ile ekonomi olurken, eğitim ve demokrasi alanlarında olumsuz değerlendirmelerdeki artış yüzde 19 seviyesinde. Öte yandan, katılımcılar sağlık alanındaki gelişmelerden daha memnun: Temmuz 2020'de bu alandaki değişimi 'çok daha kötü/daha kötü' olarak değerlendirenlerin oranı yüzde 28 iken Temmuz 2021'de bu oran 5 puanlık bir düşüş ile yüzde 23 seviyesine geriliyor. M. YASİN ERKOL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.