Soğuğa karşı soğan kebabı
Gaziantep mutfağında önemli bir yere sahip yemekler arasında bulunan soğan kebabı, havaların soğuduğu, grip ve nezle gibi rahatsızlıkların yoğun olarak görüldüğü dönemlerde tüketiliyor
09.12.2017 00:00:00
Gastronomi alanında UNESCO tarafından tescillenen Gaziantep mutfağında önemli bir yeri olan soğan kebabı, gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisi nedeniyle yöre halkından yoğun talep görüyor. Lezzeti ve ürün çeşitliliğiyle ön plana çıkan, UNESCO'nun gastronomi dalında "Yaratıcı Şehirler Ağı"nda yer alan Gaziantep'in önemli lezzetlerinden soğan kebabı, kış aylarında en çok tercih edilen yemeklerin başında geliyor.
Acı soğan ve etin birleşmesiyle oluşturulan, nar ekşisi, pul biber ve limonla terbiye edilen kebap, görüntüsü ve lezzetiyle dikkati çekiyor. Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi diyetisyeni Demet Taş, soğanın bol miktarda A, B, C vitamini, fosfor, iyot ve kükürt gibi faydalı maddeler içerdiğini söyledi.
Soğanın bu yönüyle doğal antibiyotik olduğuna işaret eden Taş, "Soğanın kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Yapılan çalışmalar soğanın HDL (iyi huylu kolesterol) seviyesini de artırdığını göstermiştir. Kuru soğan ayrıca vücutta antibiyotik etkisi göstererek hastalıklara karşı korur. Soğan bedenin savunma sistemini güçlendirdiği için özellikle soğuk havalarda tüketilmesi önemlidir." diye konuştu.
AA
Acı soğan ve etin birleşmesiyle oluşturulan, nar ekşisi, pul biber ve limonla terbiye edilen kebap, görüntüsü ve lezzetiyle dikkati çekiyor. Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi diyetisyeni Demet Taş, soğanın bol miktarda A, B, C vitamini, fosfor, iyot ve kükürt gibi faydalı maddeler içerdiğini söyledi.
Soğanın bu yönüyle doğal antibiyotik olduğuna işaret eden Taş, "Soğanın kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Yapılan çalışmalar soğanın HDL (iyi huylu kolesterol) seviyesini de artırdığını göstermiştir. Kuru soğan ayrıca vücutta antibiyotik etkisi göstererek hastalıklara karşı korur. Soğan bedenin savunma sistemini güçlendirdiği için özellikle soğuk havalarda tüketilmesi önemlidir." diye konuştu.
AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.