Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Değertekin, iftar ve sahurda yenilen ağır yemeklerin, mide için çok zararlı olduğunu söyledi.
Bünye değişikliği dengelenmeli
Prof. Dr. Değertekin,yaptığı açıklamada, sahurda yemek yenildikten sonra yaklaşık 12 saatlik bir açlık döneminden sonra iftarda yemek yenilmesinin, bünye açısından değişiklik olduğunu ve bu değişikliğin vücuda zarar vermemesi için, oruç tutanların yediklerine dikkat etmesi gerektiğini bildirdi.
Değertekin, sahurda enerji bakımından değerli, fakat mideyi yormayacak gıdaların yenilmesi gerektiğini anlatarak, iftar ve sahurda yenilen ağır yemeklerin mide için çok zararlı olduğunu vurguladı.
İftar yemeğinin de çok miktarda bir anda yenilmemesini, uzun zamana yayılması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Halil Değertekin, şöyle dedi:
Önce sulu gıda iyi gelir
"Uzun zamana yayılınca, yemek, hem mideyi yormaz hem de rahatsızlık vermez. Önce sulu gıda almak lazım ki bağırsaklar biraz hareket etsin. Özellikle sahurda yenilen yemekler ağır olursa, yemekten hemen sonra insanlar uyuduğu için gaz, karın ağrısı, bulantı, kusma, hazımsızlık, uykusuzluk, şişkinlik gibi rahatsızlık meydana getirir. Ne kadar hafif yenirse o kadar iyidir. Yemek yenildikten sonra da hemen uyumasınlar, biraz dinlensinler. Hazmı kolay enerji veren gıdalar alınsın. Kızartılmış ve yağlı yemekler yenmesin. Çorba, haşlama, tatlı ve özellikle kahvaltı türü yemekler sahurda çok iyidir."
Ciddi hastalar müstesna...
Prof. Dr. Değertekin, kalp, şeker, tansiyon ve karaciğer gibi ciddi hastalığı olanların, sakıncalı olduğu için oruç tutmaması gerektiğini belirterek, hastalığı hafif olan kişilerin ise aldıkları gıdalara özen göstererek oruç tutabileceklerini söyledi.
Bünye değişikliği dengelenmeli
Prof. Dr. Değertekin,yaptığı açıklamada, sahurda yemek yenildikten sonra yaklaşık 12 saatlik bir açlık döneminden sonra iftarda yemek yenilmesinin, bünye açısından değişiklik olduğunu ve bu değişikliğin vücuda zarar vermemesi için, oruç tutanların yediklerine dikkat etmesi gerektiğini bildirdi.
Değertekin, sahurda enerji bakımından değerli, fakat mideyi yormayacak gıdaların yenilmesi gerektiğini anlatarak, iftar ve sahurda yenilen ağır yemeklerin mide için çok zararlı olduğunu vurguladı.
İftar yemeğinin de çok miktarda bir anda yenilmemesini, uzun zamana yayılması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Halil Değertekin, şöyle dedi:
Önce sulu gıda iyi gelir
"Uzun zamana yayılınca, yemek, hem mideyi yormaz hem de rahatsızlık vermez. Önce sulu gıda almak lazım ki bağırsaklar biraz hareket etsin. Özellikle sahurda yenilen yemekler ağır olursa, yemekten hemen sonra insanlar uyuduğu için gaz, karın ağrısı, bulantı, kusma, hazımsızlık, uykusuzluk, şişkinlik gibi rahatsızlık meydana getirir. Ne kadar hafif yenirse o kadar iyidir. Yemek yenildikten sonra da hemen uyumasınlar, biraz dinlensinler. Hazmı kolay enerji veren gıdalar alınsın. Kızartılmış ve yağlı yemekler yenmesin. Çorba, haşlama, tatlı ve özellikle kahvaltı türü yemekler sahurda çok iyidir."
Ciddi hastalar müstesna...
Prof. Dr. Değertekin, kalp, şeker, tansiyon ve karaciğer gibi ciddi hastalığı olanların, sakıncalı olduğu için oruç tutmaması gerektiğini belirterek, hastalığı hafif olan kişilerin ise aldıkları gıdalara özen göstererek oruç tutabileceklerini söyledi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.