Sistit nedir? Sistit belirtileri nelerdir?
Sistit, idrar yollarının iltihaplanmasıdır. Zamanında tedavisi gerçekleştirilmeyen sistit, böbrek ve mesanelerde hasara neden olabilir. Mesanenin iltihaplanması sebebiyle ortaya çıkan sistit, kadınlarda sıklıkla görülür.
Reklam
Sistit, idrar yollarının iltihaplanmasıdır. Zamanında tedavisi gerçekleştirilmeyen sistit, böbrek ve mesanelerde hasara neden olabilir. Mesanenin iltihaplanması sebebiyle ortaya çıkan sistit, kadınlarda sıklıkla görülür. Birkaç gün içerisinde geçen vakalarda herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmayabilir. Bununla birlikte çok daha uzun süren sistit vakalarında doktor muayenesi ve uygun tedavi son derece önemlidir. Sık idrara çıkma, kusma ve bulantı, idrar yaparken yanma başta olmak üzere sistitin çeşitli semptomları mevcuttur. Bu tür belirtilerin görülmesi halinde doktor muayenesine başvurulmalıdır.
Sistit Belirtileri Nelerdir?
Sistit, çeşitli semptomlar ile karakterize edilir. Bu semptomlar, hastalık tanısının çok daha kolay bir şekilde konulmasını olanaklı hale getirebilir. Sistit nedir, belirtileri nelerdir soruları kapsamında genel olarak şu tür semptomların görülebildiğini belirtmek mümkündür:
-
Sık idrara çıkma
-
İdrar yaparken yanma ve sızı
-
Ağrının kasık ve makata kadar yayılması
-
Cinsel ilişki esnasında ağrı
-
İdrarın bulanık ve kötü kokulu olması
-
Yorgunluk
-
Terleme
-
Ateş
-
Bulantı ve kusma
Bu tür semptomlar sistiti düşündürebilir. Dolayısıyla belirtilerin gözlemlenmesi son derece önemlidir.
Sistit Neden Olur?
Üreme organları ve anüs bölgesinde yaşayan bakteriler, zaman zaman mesaneye inebilir. İdrar ile birlikte mesaneden dışarı atılan bakterilerin sayısı atılandan daha fazla ise bu durumda mesanede bakteriler bulunmaya başlar. İlerleyen aşamalarda bakteriler böbreklerde de iltihaplanma gibi sorunlara neden olur.
Sistitin pek çok nedeni bulunmakta olup bu nedenler ana hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
-
Kemoterapi ilaçları
-
Sabun, köpük banyoları ve spermistler başta olmak üzere kişisel bakım ürünlerinde bulunan kimyasallar
-
Pelvisin etrafında yer alan kanseri tedavi etmek amacıyla kullanılan radyasyon
-
Mesane ameliyatı ya da katater sebebiyle meydana gelen hasar
Cinsel birleşme esnasında bulaşma gerçekleşebilir. Bunun yanı sıra genital temizliğin az olduğu durumlarda da sistit meydana gelebilir. Ayrıca idrar yolunu daraltıcı hastalıklar ve uzun süre idrarın tutulması da sistitin nedenleri arasında yer alır.
Sistit Tanısı Nasıl Konulur?
Sistit tanısının konulabilmesi için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemlerin her biri, kesin tanı adına son derece önemlidir. Sistit tanısının konulabilmesi için ilk olarak ürolog kontrolüne gidilmesi gerekir. Şikayetler ve çeşitli testler, sistit tanısı sırasında tercih edilir. İdrar analizi, damar içi pylogram olarak adlandırılan özel bir röntgen çekimi ve sistoskopi; genellikle tanı sırasında tercih edilen uygulamalardır.
Yapılan tetkikler ile enfeksiyona neden olan faktörler belirlenir. Bununla birlikte enfeksiyona sebebiyet veren bakterilerin tanımlanabilmesi için idrar kültü de gerekli olabilir.
Sistit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sistit tedavisi için çoğunlukla antibiyotik kullanılır. İdrar kültü ve antibiyogram için örnek alınması da gereklidir. Sonuçlar çıkıncaya kadar antibiyotik kullanımı son derece önemlidir. Yapılan antibiyogram sonrasında, sonuçlara göre bu ilaçların değiştirilmesi gerekli olabilir.
Sistitten Korunmak için Neler Yapılmalıdır?
Anadolu Sağlık Merkezi tarafından yapılabilen tedavilerin yanı sıra sistitten korunmak için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
-
Cinsel ilişki sonrasında 10 dakika içerisinde idrarınızı yapmaya çalışın.
-
Tuvaletten sonra önden arkaya olacak şekilde silme işlemi gerçekleştirin.
-
İdrarınız geldiğinde tuvalete gidin. İdrarınızı yapmanız, mesanedeki bakterilerin dışarı atılmasını sağlar.
-
Cinsel ilişki sırasında yeterli ölçüde kayganlık sağlayın.
-
Genital bölgenizin uzun süre nemli kalmamasına dikkat edin.
-
Gün boyunca bol su içmeye özen gösterin.
-
Çay, alkol, kahve gibi içecekleri az tüketmeye özen gösterin.
-
Her gün iç çamaşırlarınızı değiştirdiğinizden emin olun.
Bu ve bunun gibi hususların her biri, sistitten korunmak adına önemlidir. Dolayısıyla yaşam tarzınıza ufak dokunuşlarda bulunarak sistit oluşumunu minimize edebilirsiniz.