Sıçrama için teknoloji şart
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Türkiye'nin sıçrama yapabilmesi için teknolojik ve yüksek katma değerli bir ekonomi yapısına geçmesi gerektiğini belirtti
14.06.2012 00:00:00
YENİ MESAJ - İSTANBUL
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı(TTGV) ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından bu yıl 10'uncusu düzenlenen 'Teknoloji Ödülleri' töreni İstanbul'da gerçekleştirildi. Törene Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün yanı sıra TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve TTGV Başkanı Cengiz Ultav katıldı. Düzenlenen '10 Teknoloji Ödülleri' töreninde büyük ödülü "kemik eğriliklerinin düzeltilmesi için bilgisayar destekli dairesel fiksatör sistemi"ni geliştiren Tuna Medikal aldı.
Törende konuşan Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin bilim ve teknolojide yükselmeye devam etmesi gerektiğini hatırlatarak, "2023'te 60 milyar dolar Ar-Ge ayıracağız” dedi.
Girişimcilere yönelik başlattıkları destek paketleri ile ilgili bilgiler de veren Bakan Ergün, “Teknoloji Girişim Sermayesi desteğini başlatmıştık. Bu proje ile genç girişimcilerimizi fikirden pazara kadar destekliyoruz. Geldiğimiz noktada fikirleri aldık ve şirket kurulumlarını sağlamaya başladık. Bu aşamadaki desteğimiz 100 bin TL hibe şeklinde olu. İkinci ve üçüncü aşamaya gelmiş bulunuyoruz. İkinci aşamada TÜBİTAK bu girişimcilerimize prototip ortaya çıkarmaları için 550 bin TL yine hibe desteği verecek. Son aşama ise pazarda yani sahada başlıyor. Bu noktada da bir fon oluşturacağız ve bu fona şirketler destek verecekler. Destek verdiğimiz girişimciler bu fondan yararlanarak pazarda kendilerini kanıtlayacaklar. Bu fona katkı sağlayan firmalar ise, fondan elde edecekleri gelirlerinden 5 yıl boyunda vergi muafiyeti sağlayacaklar” diye konuştu.
Yüksek katma değerli ürün şart
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ise, teknoloji ve yenilikçilikte yetkinliği artırmaya yönelik çalışmaların, bu alandaki başarıların ne kadar elzem olduğuna bir işaret olduğunu vurguladı. Ümit Boyner, “Sıçrama yapmak istiyor isek, teknolojik ve yüksek katma değerli bir yapıya geçilmesi gerekiyor” dedi. Toplam ihracat içerisinde yüksek katma değerli ürünlerin payında önemli artış yaşandığına da dikkat çeken Boyner, özellikle son 10 yıla bakıldığında Ar-Ge neticesinde ortaya çıkarılan yüksek teknolojik ürünlerin GSMH içerisindeki payının artığını belirtti.
Ümit Boyner, “Bu alanda ülkemizin daha çok gelişmesi için tüm bileşenleri de aynı çerçevede değerlendirmemiz ve önem vermemiz gerekiyor. Bunlardan birisi mevzuatlardır. Ar-Ge ve yenilikçilik ile ilgili kapsamlı bir teşvik ve destek mevzuatı geliştirmiştir. Mevzuattaki bazı uyumsuzlukların da azaltılması gerekiyor” dedi. Ülkemizin teknolojik alanda ilerlemesindeki bir başka bileşenin insan unsuru olduğunu ifade eden Ümit Boyner, “OECD tarafından yapıla araştırmalarda ülkemizin eğitim kalitesine yatırım yapması gerektiğini ortaya koyuyor. Yaratıcılık, analitik ve eleştirel becerilerin eğitim sistemine kazandırılması gerekiyor. Yenilikçilikte yetkinleşmek, bu alanlarda daha ileri seviyede olmamızı zorunlu kılıyor” dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.