Sıcak ve şekerli içecekler dişlere zararlı
Çay ve kahve gibi sıcak içeceklerin şekerle birlikte tüketilmesinin diş sağlığına olumsuz etkileri konusunda uzmanlar uyarıyor
12.12.2024 17:05:00
Yenal Arman
Yenal Arman





Çay ve kahve gibi sıcak içeceklerin şekerle birlikte tüketilmesinin diş sağlığına olumsuz etkileri konusunda uzmanlar uyarıyor. Bu içeceklerin asidik yapısı diş minesini aşındırarak zayıflatıyor ve mine tabakasının incelmesine neden olabiliyor. Hatta sık tüketimde mine erozyonu bile oluşabiliyor.
Bununla birlikte, çay ve kahvede bulunan bazı maddeler diş yüzeyinde sarı, siyah veya kahverengi renklenmeler oluşturabiliyor.
Dişin dış yüzeyini kaplayan mine tabakası veya kök kısmını kaplayan sement tabakası çeşitli nedenlerle aşınabilir ve altındaki dentin tabakası açığa çıkabilir. Aşırı sert diş fırçalama, sert kıllı diş fırçası kullanımı, dişeti çekilmesi, diş eti hastalığı, asitli yiyecek ve içecek tüketimi ve diş çürükleri dentin tabakasının açığa çıkmasına neden olabilir.
Dentin tabakasında bulunan dentin tübülleri sinirsel iletim sağlar. Bu nedenle sıcak veya soğuk içecekler tüketildiğinde dentin tübülleri bu sıcaklık değişimini ileterek dişte hassasiyet hissettirmektedir.
Sıcak içecekler ağız bölgesinde termal bir irritasyon oluşturur. Hem diş dokuları hem de dolgu gibi restoratif materyaller bu sıcaklık artışıyla genleşir. Sıcaklık değişimleri, restoratif materyaller ile diş dokuları arasındaki ısısal genleşme katsayılarının farklılığından dolayı dişlerde stres yaratır. Bu stres sonucunda restoratif materyallerde kırık veya kenar sızıntıları oluşabilir.
Uzmanlar, sıcak içecekleri şekerle birlikte tüketen kişilerin ağızlarını çalkalamalarını ve dişlerini fırçalamalarını tavsiye ediyor. Bu işlem hem ağızda oluşan asidik ortamı nötralize edecek hem de diş yüzeylerindeki renklenmeyi önleyecektir.
Bununla birlikte, çay ve kahvede bulunan bazı maddeler diş yüzeyinde sarı, siyah veya kahverengi renklenmeler oluşturabiliyor.
Dişin dış yüzeyini kaplayan mine tabakası veya kök kısmını kaplayan sement tabakası çeşitli nedenlerle aşınabilir ve altındaki dentin tabakası açığa çıkabilir. Aşırı sert diş fırçalama, sert kıllı diş fırçası kullanımı, dişeti çekilmesi, diş eti hastalığı, asitli yiyecek ve içecek tüketimi ve diş çürükleri dentin tabakasının açığa çıkmasına neden olabilir.
Dentin tabakasında bulunan dentin tübülleri sinirsel iletim sağlar. Bu nedenle sıcak veya soğuk içecekler tüketildiğinde dentin tübülleri bu sıcaklık değişimini ileterek dişte hassasiyet hissettirmektedir.
Sıcak içecekler ağız bölgesinde termal bir irritasyon oluşturur. Hem diş dokuları hem de dolgu gibi restoratif materyaller bu sıcaklık artışıyla genleşir. Sıcaklık değişimleri, restoratif materyaller ile diş dokuları arasındaki ısısal genleşme katsayılarının farklılığından dolayı dişlerde stres yaratır. Bu stres sonucunda restoratif materyallerde kırık veya kenar sızıntıları oluşabilir.
Uzmanlar, sıcak içecekleri şekerle birlikte tüketen kişilerin ağızlarını çalkalamalarını ve dişlerini fırçalamalarını tavsiye ediyor. Bu işlem hem ağızda oluşan asidik ortamı nötralize edecek hem de diş yüzeylerindeki renklenmeyi önleyecektir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.