




Şeffaf diş plağı tedavisi çarpık dişlerin düzelmesi, hizalanması ve estetik bir gülüş kazanmak amacı ile uygulanan bir ortodonti tedavisidir. Şeffaf diş plağı, diğer ortodonti tedavi yöntemlerine göre daha rahat ve konforludur. Şeffaf plak tedavi sürecinde en sık karşılaşılan zorluklar ve çözümleri, özellikle tedavinin alışma sürecinde karşılaşılabilecek olasılıklardan oluşur.
Şeffaf Plak Tedavi Sürecinde Karşılaşılan Zorluklar Nelerdir?
Şeffaf plak tedavisi sürecinde hastanın plaklara alışma aşamasında bir takım zorluklar görülebilir.
Konuşmada Zorluk
Şeffaf diş plağı, ağız içinde hacim olarak farklı bir yapının bulunmasından kaynaklı bazı kişiler için konuşma problemleri yaratabilir. ''S'' ve ''Ş'' gibi harflerin telaffuzları sırasında farklı sesler çıkabilir. Bu durum geçici olan bu durum olduğu için kısa bir zamanda düzelir. Telaffuzlarınızın iyileşmesi için plaklarınızı düzenli kullanmanız, alışma sürecinizi de hızlandırır.
Bulantı ve Tükürükte Artış
Şeffaf plak tedavi sürecinin en başında, tükürük artışı ve bulantı yaşanabilir. Refleks olarak fizyolojik bir tepki olduğu için şeffaf plaklara alışma sürecinizden sonra sonlanır.
Ağrı, Sızı
Şeffaf plak tedavisinde, çene yapısında değişim ve dişlerin doğru pozisyona getirilmesini amaçlanır. Dişlerin hedeflenen konuma ulaştırılabilmesi için bir kuvvet uygulanır. Şeffaf plak kullanımının ilk günlerinde uygulanan bu baskı sebebi ile hastanın ağrı eşiği ile bağlantılı olarak ağrı, sızı gibi problemler yaşanabilir fakat bu durum geçicidir.
Ortodonti tedavisine kadar yanlış pozisyonda olan dişleriniz, şeffaf plak müdahalesi ile hareket haline geçer. Plak tedavisinde, çapraşıklık düzeyi yüksek olsa bile diğer tedavi yöntemlerine göre dişleriniz daha az bir baskı ile yeniden konumlandırılır. Bu da yaşanması olası ağrı durumlarının minimum hissedilmesini sağlar. Şeffaf diş plağı kullanıcıları, dişlerini sıkma durumlarından sonra sızlamanın oluştuğunu ifade eder. Bu ağrı ve sızı şikayetleri, şeffaf plakların doğru kullanımı ile kısa süre içerisinde ortadan kalkar.
Şeffaf Plağın Tam Oturmaması
Şeffaf plak tedavisinde hızlı ve doğru sonuç alabilmek için plakların ağıza tam oturması önemlidir. Tedavi sürecinin başlarında, plaklar arka dişlerinize tam oturmayabilir. Bu durum 1-2 gün içinde ortadan kalkar.
https://www.seffafplakdunyasi.com/seffaf-plak-kullanirken-yapilan-5-hata/ blog yazısından da şeffaf diş plağı kullanılırken yapılan en yaygın hataları öğrenebilirsiniz.
Şeffaf Diş Plakların Dişlere Oturması İçin Kullanılan Yardımcı Ürünler Nelerdir?
Şeffaf plaklara alışma sürecini hızlandırmak için ısırma ruloları ve ısırma çubuklarından yardım alabilirsiniz. Yardımcı aparatlar her gün düzenli olarak en az 2-3 dakika kullanıldığında, plakların dişlere tam oturması desteklenebilir. Yapacağınız bu egzersizler ile plakların dişleri kavrayıp doğru hareketlerin oluşmasını sağlayabilirsiniz.
Ağıza tam oturmayan şeffaf plaklar, doğru işlevi göremeyeceği için plak ile diş arasında olan boşluğun tedavi edici özelliğini sonlandırabilir. Bunun önüne geçebilmek için dişlerin plaklara tam oturması gerekir.
Diş Plağı Tedavisinde Yaşanan Sorunlara Karşı Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?
Şeffaf diş plakları, birçok kişinin tercih ettiği etkili bir tedavi yöntemidir. Şeffaf diş plağı tedavisi, birçok hasta tarafından konforlu ve estetik olduğu için tercih edilir. Şeffaf diş plağı ile diş tedavisinde sık karşılaşılan sorunlar ve çözümler ile ilgili detaylı bilgi sahibi olduğunuzda, plaklara alışmanız ve tedavi sürecinizin daha konforlu geçmesi kolaylaşır. Şeffaf plaklarınızı doğru kullandığınızda, hijyen kurallarına ve ortalama takma süresine dikkat ettiğinizde, olası problemleri önleyerek daha hızlı ve konforlu bir tedavi süreci sağlayabilirsiniz.