Seçimi bırak, geçime bak!
Türkiye'de gündemi aylardır meşgul eden seçimler geride kaldı. Ancak geçim sıkıntısı kolay kolay gündemden düşecek gibi değil. Türk-İş verilerine göre, Mayıs ayında ülkemizde dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 10 bin 362 lirayı, yoksulluk sınırı ise 33 bin 752 lirayı aştı
30.05.2023 18:27:00
YENAL ARMAN
YENAL ARMAN





Ekonomik sorunların gölgesi altında gerçekleşen seçimleri geride bıraktık. Ancak geçim sıkıntısını vatandaşın gündeminden düşürmek kolay olmayacak. Zira Türk-İş'in açlık ve yoksulluk sınırı verileri geçim sıkıntısının ne denli derinleştiğini gözler önüne serdi. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) 2023 Mayıs ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. Buna göre, Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı 10 bin 362 lira 1 kuruşa, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ifade eden yoksulluk sınırı ise 33 bin 752 lira 49 kuruşa yükseldi. Bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti de aylık 13 bin 439 lira 41 kuruşa çıktı.
Türk-İş'ten yapılan açıklamada ayrıca gıda grubundaki fiyat değişimler de aktarıldı. Buna göre yoğurt fiyatları sınırlı düzeyde geriledi, peynir yüzde 3 zamlandı, süt fiyatı değişmedi. Kilo fiyatları 200-400 TL arası olan kaşar ile 300-600 TL arasında değişen yerli üretim ve yöresel gravyer, çerkez, abaza, çeçil, tulum gibi inek peynirlerine, hırsızlık olaylarına karşı alarm takılmaya başlandı. Et ve Süt Kurumu (ESK), Ankara Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği bünyesinde faaliyet gösteren marketlerin bir kısmına, nisan sonu itibarıyla ithal edilmiş olan karkas etleri düşük fiyattan vermesi sayesinde dana kıyma 190 TL, kuşbaşı 210 TL'den satılmaya başlandı. Fakat ulusal zincir marketler ve Ankara'nın dernek üyesi olmayan ve olup da yerli et satmaya devam eden yerel marketlerinden pek çoğunda dana kıyma ortalama 280, kuşbaşı ortalama 315 TL'den satıldı. Türk-İş'ten yapılan açıklamaya göre ithalat yerine ülke gerçeklerine uygun hayvancılık politikaları uygulanmadan orta ve uzun vadede kırmızı et fiyatlarının yükseleceğinin kaçınılmaz olduğu konunun uzmanlarınca vurgulanıyor. Ayrıca kırmızı et fiyatlarının 300 TL'yi geçmesiyle talep artınca tavuk ve balığın da fiyatları yükseldi.
Peynire alarm takılmaya başladı
Türk-İş'ten yapılan açıklamada ayrıca gıda grubundaki fiyat değişimler de aktarıldı. Buna göre yoğurt fiyatları sınırlı düzeyde geriledi, peynir yüzde 3 zamlandı, süt fiyatı değişmedi. Kilo fiyatları 200-400 TL arası olan kaşar ile 300-600 TL arasında değişen yerli üretim ve yöresel gravyer, çerkez, abaza, çeçil, tulum gibi inek peynirlerine, hırsızlık olaylarına karşı alarm takılmaya başlandı. Et ve Süt Kurumu (ESK), Ankara Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği bünyesinde faaliyet gösteren marketlerin bir kısmına, nisan sonu itibarıyla ithal edilmiş olan karkas etleri düşük fiyattan vermesi sayesinde dana kıyma 190 TL, kuşbaşı 210 TL'den satılmaya başlandı. Fakat ulusal zincir marketler ve Ankara'nın dernek üyesi olmayan ve olup da yerli et satmaya devam eden yerel marketlerinden pek çoğunda dana kıyma ortalama 280, kuşbaşı ortalama 315 TL'den satıldı. Türk-İş'ten yapılan açıklamaya göre ithalat yerine ülke gerçeklerine uygun hayvancılık politikaları uygulanmadan orta ve uzun vadede kırmızı et fiyatlarının yükseleceğinin kaçınılmaz olduğu konunun uzmanlarınca vurgulanıyor. Ayrıca kırmızı et fiyatlarının 300 TL'yi geçmesiyle talep artınca tavuk ve balığın da fiyatları yükseldi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.