Salgında örnek bölge Doğu Karadeniz
Yeni Mesaj ekibi olarak Türkiye'de koronavirüs vakalarının en yoğun olduğu İstanbul ile Güneydoğu'nun Gaziantep ve Şanlıurfa illerinde vatandaşlara salgın karşısında neden gevşek davrandığını sorduk. Aldığımız cevapların başında 'artık salgın umursanmıyor' geldi. Kısaca sokaktaki bir vatandaş umursamadığında, bu zincirleme olarak herkese yansıyor. Salgınla mücadelede en başarılı bölge Doğu Karadeniz.
09.07.2020 22:00:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı 1-7 Temmuz koronavirüs verilerinin detaylarına inildiğinde ilginç sonuçlarla karşılaşıyoruz. Temmuz ayının ilk haftasında ülkemizde 7991 vaka saptandı. Bu vakaların 2097'si Güneydoğu illerinde tespit edildi. Güneydoğu Anadolu'da 9 ilimiz bulunuyor: Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak ve Batman. Bölgenin toplam nüfusu ise 8.9 milyon. En yoğun vakaların görüldüğü iller ise Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Şırnak'ın Şırnak'tan epey kalabalık ilçesi Cizre... Bölgede her 1 milyon kişiden 235'i bir hafta içinde enfekte oldu.
İstanbul ikinci sırada
Aynı dönemde (1-7 Temmuz) İstanbul'da 1981 kişi enfekte oldu. İstanbul'un toplam nüfusu 16 milyon. Megakentte 1 milyon kişiden 123'ü bir haftalık dönemde virüsle tanıştı. İstanbul ile Güneydoğu karşılaştırıldığında Güneydoğu'nun nüfusa göre yeni vaka sayısında İstanbul'u ikiye katladığı ortaya çıkıyor.
Ankara-Konya riskli hat
Sağlık Bakanlığı; Ankara-Konya ve Karaman'ı Batı Anadolu altında sınıflandırıyor. Bu üç ilimizde de 1-7 Temmuz döneminde toplam 1292 yeni vaka saptandı. Bu bölgede yaklaşık 8 milyon vatandaşımız yaşıyor. Burada 1 milyon nüfus başına düşen vaka sayısı 161.. Ankara-Konya hattının koronavirüs bulaşı açısından İstanbul'dan daha riskli olduğu sonucu ortaya çıkıyor.
Örnek bölge Doğu Karadeniz
Koornavirüs açısından en sakın bölgemiz ise Doğu Karadeniz... Sağlık Bakanlığı; Doğu Karadeniz'i Ordu'dan başlatıyor, bu bölgeye Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize ve Artvin'i dahil ediyor. Bölgede 2 milyon 720 bin vatandaşımız yaşıyor. 1-7 Temmuz arasında sadece 76 yeni vaka saptandı. Bu da 1 milyon kişi başına 28 vaka anlamına geliyor. Bu oran; İstanbul'a göre 4.5 kat, Ankara-Konya hattına göre 6 kat, Güneydoğu'ya göre ise 9 kat daha iyi bir rakam. Veriler, Karadeniz insanının salgın karşısında dikkatli olduğunu gösteriyor.
Neden özen gösterilmiyor?
Yeni Mesaj ekibi olarak vaka sayılarının yüksek olduğu İstanbul, Gaziantep ve Şanlıurfa'da sokağın nabzını tuttuk. İstanbul'da Yeşilköy'deki Çarşamba pazarında her 10 esnaftan 9'unun maske takmadığını gördük. Takanlar da çenede! Burada esnafa neden maske takmadıklarını sorduğumuzda aldığımız cevap aşağı yukarı aynı: "Artık kanıksadık, Salgın umursanmıyor. Biz de bunalıyoruz." Pazara gelen vatandaşların ise 4'te üçü maskeli. Oysa Pazar girişinde polis ve zabıta bulunuyor. Ancak ceza uygulamıyorlar. Sanırım onlar da kanıksadı. Megakentte yeme-içme mekânlarında servis yapan garsonların çoğu da maskeyi çeneye takıyor. Uyarınca kendine çekidüzen veriyor. Bu tür mekânlarda maskelerin 4 saatte bir değiştirilmesi gerekiyor ancak bu kurala uyulmuyor. Gaziantep ve Şanlıurfa'da ise manzara aynı... Gerekçeler de aynı: "Hava sıcak, maske bunaltıyor." Oysa Gaziantep Valisi Davut Gül, dün sosyal medya hesabından yaptığı uyarıda, "Şehrimizdeki vaka artışı tehlikeli boyuta ulaşıyor. Kıymetli hemşehrilerim, Şehrimizdeki vaka artışı tehlikeli boyuta ulaşıyor. Yasaklama önerileriniz için teşekkür ederim ama öncelikle en basit kuralları hayata geçirmemiz gerekiyor. Maskeyi ağzımızı ve burnumuzu kapatacak şekilde kullanmaya ve sosyal mesafeye uymaya mecburuz" dedi. Ancak Gazianteplilerin bir bölümü bu uyarıya rağmen bildiklerinden şaşmıyor. Şanlıurfalılar da farklı değil. Kısaca vakaların yoğun olduğu illerimizde gevşeme her yönüyle dikkat çekiyor.
Adana sosyal mesafeye uzak!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Çarşamba akşamı açıkladığı, vaka sayısının 'pik' yaptığı iller arasındaki Adana'da vatandaşların sosyal mesafe ve maske kurallarına uymaması dikkat çekti. Adana'da kentin en işlek yerleri olan Çakmak Caddesi, 5 Ocak Meydanı ve İnönü Parkı'nda vatandaşların sosyal mesafe ve maske kurallarına uymaması dikkat çekti. Bazı vatandaşlar maskesini takıp kurallara kısmen uyarken, çoğu vatandaş ise maskesini ya çenesinin altına indirerek ya da hiç takmayarak geziyor. Çakmak Caddesi esnafından Yusuf Saraç, "Burada insanlar maskelerini çoğunlukla takmıyorlar. Tedbirlere uyulmuyor. Eğer bu şekilde devam edilirse daha sıkı tedbirler ve yasaklar gelecektir" diye konuştu. Maskesini takmadan işe giden Davut Altunkaynak ise, "Maskemi evde unuttum yoksa kurallara uyuyorum. İnsanlar maskelerini takmalı. Tedbirlere uymalıyız. Dün bakanın açıklamalarını ben de gördüm" ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.