Salgında D ve C vitamini kullandık
Koronavirüs salgını döneminde tüketicilerin gıda takviyesi kullanımındaki değişimi tespit amacıyla gerçekleştirilen bir araştırmaya göre 2020 yılının son üç ayında gıda takviyesi kullananların oranı yüzde 60'a yükseldi. Katılımcılar en çok D ve C vitaminine ilgi gösterdi
21.01.2021 14:59:00





Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği, Nielsen işbirliğiyle Nisan ve Mayıs 2020 yılında yaptığı gıda takviyesi ve beslenme araştırmasının 3'üncüsünü, Aralık 2020'de gerçekleştirdi. Türkiye'deki 12 ilde (İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Malatya, Samsun, Trabzon, Edirne) online anket yöntemiyle 608 kişi arasında yapılan çalışmaya göre, 2020 yılının son 3 ayında gıda takviyesi kullananların oranı yüzde 60 olurken; her 10 kişiden 4'ü Covid-19 kaynaklı bağışıklığını artırmak için gıda takviyesi kullandığını belirtti. Katılımcıların yüzde 40'ı son 3 ayda daha sık gıda takviyesi kullandığını söylerken; en çok ilgiyi D ve C vitaminleri gördü. En yüksek gıda takviyesi kullanım oranı da 25-34 yaş aralığında gerçekleşti. Araştırmaya göre gıda takviyesi kullanımındaki en önemli motivasyon bağışıklık sistemini güçlendirmek (yüzde 82) olurken; her 10 kişiden 4'ü Covid-19'dan korunmak için gıda takviyesi kullandığını belirtti. Katılımcıların yüzde 14'ü düzenli olarak yıllardır gıda takviyesi kullandığını belirtirken; gıda takviyesi kullanımına yeni başlamış (1 yıl ve daha kısa süre) olan her 10 kişiden 6'sı, 2021 yılında da gıda takviyesi almaya devam edeceğini belirtti. Her 10 kişiden 4'ü ise gıda takviyesi kullanım sıklığının arttığını belirtti. 2020'nin son 3 ayında gıda takviyesi kullanan her 10 kişiden 9'u vitamin aldı. D, C ve multivitaminler, en fazla tüketilen gıda takviyeleri oldu. Vitaminleri, minarel ve fonksiyonel gıdalar takip etti.
Diyetisyene ilgi arttı
Sosyal medyada diyetisyen ya da beslenme uzmanı takip edenlerin sayısı arttı. Nisan ve mayıs aylarında yapılan çalışmalarda yüzde 31 ve yüzde 29 seviyesindeki bu oranlar, yüzde 40'a çıktı. Aynı şekilde diyetisyene gittiğini söyleyenlerin oranı da yüzde 9'dan yüzde 11'e yükseldi. Bu konulara paralel olarak sağlıklı beslenme ve spor yapma uygulamalarındaki kullanımlar da arttı. Her 10 katılımcıdan 5'i beslenme veya spor ile ilgili bir aplikasyon kullandığını belirtti. Her 10 katılımcıdan 6'sı genel olarak sağlıklı beslendiğini düşündüğünü söyledi. Sağlıklı beslendiğini düşünenlerin oranı yaş ortalamasına paralel olarak artış gösterdi. Katılımcıların yüzde 46'sı üç ana öğün, yüzde 52'si iki ana öğün beslendiğini belirtti. Üç ana öğün beslenme oranı, 55 yaş üstü katılımcılarda yüzde 56 ile diğer yaş gruplarına kıyasla yüksek oldu. Katılımcıların yüzde 67'si ara öğün yaptığını belirtirken; ara öğünde genellikle meyve (yüzde 74) ve kuruyemiş (yüzde 68) tüketildiği görüldü.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.